Москаль зареєстрував законопроект про надання англійській мові статусу регіональної

28 Вересня 2012
5237
28 Вересня 2012
16:03

Москаль зареєстрував законопроект про надання англійській мові статусу регіональної

5237
«Через відсутність англійської в переліку регіональних мов, її носії не мають права звертатися до органів місцевого самоврядування»
Москаль зареєстрував законопроект про надання англійській мові статусу регіональної

Народний депутат Геннадій Москаль зареєстрував законопроект про внесення змін до статті 7 Закону України «Про засади державної мовної політики» щодо всебічного розвитку англійської мови. Про цей йдеться на сайті Верховної ради.


У пояснювальний записці до законопроекту депутат звертає увагу на те, що закон  «Про засади державної мовної політики» не відповідає Європейській Хартії регіональних мов та мов меншин. На його думку, визнання англійської регіональною мовою матиме величезне позитивне значення для підвищення гуманітарної готовності країни увійти в європейський суспільний простір, «адже, пріоритетом України продовжує залишатись Європейська інтеграція і створення необхідних передумов для членства в ЄС в майбутньому».

 

«Як відомо, серед шести офіційних мов ООН - англійської, арабської, іспанської, китайської, російської та французької - найбільш поширеними в Україні є російська та англійська. Водночас, у переліку регіональних мов або мов меншин, викладених в частині 2 статті 7 Закону України "Про засади державної мовної політики", англійська мова, на відміну від російської, відсутня», - пише депутат у пояснювальній записці, - «Зокрема, через відсутність англійської в переліку регіональних мов, її носії, що компактно проживають на певних територіях (у столиці та інших великих містах України), не мають права звертатися до органів місцевого самоврядування з вимогою визнати англійську регіональною з усіма відповідними наслідками. Водночас, англомовних громадян за найскромнішими підрахунками мешкає набагато більше ніж 10% у кожному великому українському місті».

 

Також, за його словами, дослідження показують, що англійська мова є найбільш розповсюдженою мовою, якою володіють майже 1,2 млрд. чоловік у всьому світі. При цьому, у Європі частка громадян, які володіють англійською мовою і для яких вона не є рідною, наближається до 50%.

 

Нагадаємо, закон «Про засади державної мовної політики» було ухвалено 3 липня в редакції першого читання. Голосування за закон відбувалося з порушенням норм регламенту, про що заявили представники опозиції.Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон 31 липня, а Віктор Янукович - 8 серпня.

 

Російській мові надали статусу регіональної в Одесі й Одеській області, Севастополі, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Дніпропетровській і Херсонській областях, а також у Харкові, Запоріжжі та Миколаєві, Донецьку, Луганську, Ізмаїлі, Херсоні, Ялті та Красному Лучі.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5237
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду