Про акцію ЗМІ проти закону про наклеп розповіли «1+1», «Інтер», ICTV, Новий, 5-й, «Україна»

27 Вересня 2012
10952
27 Вересня 2012
14:07

Про акцію ЗМІ проти закону про наклеп розповіли «1+1», «Інтер», ICTV, Новий, 5-й, «Україна»

10952
Промовчали Перший національний і СТБ
Про акцію ЗМІ проти закону про наклеп розповіли «1+1», «Інтер», ICTV, Новий, 5-й, «Україна»

Про акцію медійників «Скажи "ні" закону про наклеп» розповіли в новинах більшість загальнонаціональних телеканалів. Одні зробили повноцінні сюжети, на інших прозвучало повідомлення про це.

 

Зокрема повноцінні сюжети зробили телеканали «1+1» (випуск ТСН о 19.30), «Інтер» («Подробности» о 20.00), ICTV («Факти» о 18.45), 5 канал і ТВі («Сьогодні» о 20.30). «Україна» дала коротку інформацію.

 

У ТСН ведуча розповіла про суть проекту, позицію його автора і акцію,  а далі  кореспондент програми Марія Васильєва подала точки зору  головного редактора журналу «Корреспондент» Віталія Сича (журнал вийшов у світ з білою обкладинкою на знак протесту), віце-прем'єр-міністра України Бориса Колеснікова, народного депутата від Партії регіонів Володимира Вечерка, головного редактора сайту NEWSRU.UA Ольги Лень, голови Незалежної медіа-профспілки України Юрія Луканова, які всі висловилися проти цього проекту. Закінчився репортаж повідомленням про те, що свій протест проти закону про наклеп журналісти планують продовжити пікетом під парламентом 1 жовтня, вимагаючи зняття репресивного законопроекту з розгляду.

 

У випуску ТСН о 23.15 ведуча Юлія Бориско повідомила новину останньої години про те, що автор законопроекту про наклеп Віталій Журавський відкликав його.

 

На «Інтері» спочатку про акцію розповіла ведуча, а потім транслювався сюжет Кирила Євсеєва, який взяв коментарі у Віталія Сича, шеф-редактора порталу «Детектор медіа» Наталі Лигачової і у народного депутата, першого заступника голови фракції Партії регіонів Михайла Чечетова. Якщо Сич і Лигачова виступили категорично проти проекту, то Чечетов тільки пообіцяв, що парламент не прийматиме закон без консенсусу. Загалом про суть акції канал розповів дуже детально.

 

Новий канал о 19.00 - після великої підводки зі студії, дав три синхрони: виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, директора Інституту медіа права Тараса Шевченка і ще одного медіаюриста Людмили Панкратової. Всі троє проти проекту. А також  процитували Бориса Колеснікова, який назвав законопроект про наклеп «цілковитим ідіотизмом, та позбавленим здорового глузду».

 

ICTV одним з найперших повідомив про акцію - у «Фактах» о 12.45. Ведучий розповів про суть акції та проекту Журавського, потім було повідомлено, що міністр економіки Петро Порошенко розкритикував цей закон, бо вважає, що він дозволить тиснути на медіа і зіпсує імідж України у світі (плюс синхрон Порошенка).

 

У випуску «Фактів» о 18.45 вийшов повноцінний сюжет після підводки ведучої. Автор Василь Саф'янюк повідомив думки (у формі синхронів) щодо проекту Тараса Шевченка, Петра Порошенка, Бориса Колеснікова, спікера парламенту Володимира Литвина, Михайла Чечетова, голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Юрія Стеця. Жоден зі спікерів не виступив на захист проекту.

 

У нічному випуску «Фактів» о 00.10 після повтору сюжету Василя Саф'янюка, ведучий повідомив, що Віталій Журавський зареєстрував проект постанови про скасування рішення Верховної Ради про прийняття в першому читанні проекту про наклеп. Крім того, у цьому ж випуску ICTV показав сюжет про акцію на захист Біличанського лісу й Ірини Федорів.

 

5 канал про акцію медійників розповідав у новинах практично весь день, завершивши її обговоренням в програмі «Час. Підсумки». Крім того, у випуску о 19.00 був сюжет про акцію на захист Біличанського лісу й Ірини Федорів.

 

Телеканал «Україна» 25 вересня двічі повідомив глядачам про акцію медійників. У випуску «Событий» о 17.00 дуже коротким повідомленням ведучого про те, що в українському інтернеті стартувала акція проти ухвалення документу, що передбачає ув'язнення за слово до 5 років. А о 19.00 до короткої інформації про акцію та вимог журналістів було додано ще й позицію уряду, а саме Бориса Колеснікова. Прозвучав той самий синхрон віце-прем'єр-міністра, що й на інших телеканалах.

 

Телеканал ТВі також розпочав свій  новинний випуск о 20.30 сюжетом про акцію проти наклепу, збалансувавши його синхронами Михайла Чечетова і Юрія Стеця. У цьому ж випуску був сюжет про акцію на захист Біличанського лісу й  Ірину Федорів.

 

СТБ про акцію медійників 25 вересня не розповідав. За словами шеф-редактора  програми «Вікна-Новини» Володимира Павлюка, канал повідомляв про протест журналістів проти законопроекту про наклеп у сюжеті про позачергове засідання Міжвідомчої робочої групи, яке відбулося 19 вересня.

 

СТБ 25 вересня двічі у випусках новин о 18.00 і 22.00 розповів про акцію під Адміністрацією президента на захист Біличанського лісу і своєї колеги Ірини Федорів.

 

Перший національний також не приділив акції ЗМІ уваги. За словами заступника генерального директора НТКУ Олександра Пантелеймонова, який відповідає за інформаційне та суспільно-політичне мовлення, Перший згадав про проект про наклеп 26 вересня, цитуючи коментар президента Януковича.

 

Крім того, кілька телеканалів (ICTV, Нового, СТБ, 5-й та ТВі) вивісили на сайтах банер «Скажи "ні" закону про наклеп!».

 

До акції протесту проти ухвалення закону про наклеп  разом з газетою ZIK та інформагенцією zik.ua долучився й телеканал ZIK. Як повідомляє прес-служба, з 26 вересня на телеканалі транслюється ролик «Скажи «НІ» закону про наклеп», в якому зазначається: «Вони бояться, аби ви почули від нас правду. Українські журналісти протестують проти такого закону. Захисти своє право знати. Скажи «НІ» закону про наклеп».

 

Як писала «Детектор медіа», низка газет вирішила вийти з білими шпальтами на знак протесту проти закону про наклеп. Раніше таке рішення прийняв журнал «Корреспондент».

 

Нагадаємо, 25 вересня, в Україні стартувала акція протесту проти ухвалення закону про наклеп «Захисти своє право знати. Скажи «НІ» закону про наклеп».

 

Низка інтернет-видань вийшла з банером, в якому опубліковано контакти 244 депутатів, які проголосували в 1-му читанні за закон про наклеп. «Зателефонуйте їм у приймальню, напишіть e-mail, залиште повідомлення в соцмережах, запитайте, чому вони це зробили. Ви також можете зателефонувати або написати листа в центральний офіс Партії регіонів і в Адміністрацію Президента та дізнатися, навіщо регіонали голосували за законопроект, і що про нього думає Президент», - сказано в повідомленні.

 

Зокрема, у акції взяли участь такі онлайн-видання: «Українська правда», korrespondent.net, «Детектор медіа», Детектор медіа,  УНІАН, 5 канал,,  bigmir.net, сайт Інституту масової інформації, «Главное», «Фокус», «Інтерфакс-Україна», «Инвестгазета», Kyivpost, Lb.ua, «Обком», tochka.net, ukranews.com, «Дзеркало тижня», «День», ТВi.ua, «РБК-Україна», «Сегодня», newsru.ua, liga.net, Інститут розвитку регіональної преси, football.ua, censor.net, isport.ua, lgbtua.com, «Дело», iPress.ua, glavcom.ua,  ВД «ОГО», «Комментарии», gazeta.ua, ictv.ua.

 

Нагадаємо, законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстували 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10952
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 368
26.09.2012 08:57
Катерина Яковленко, Микола Семена, Ганна Черевко, «День»
25 912
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду