Запровадження єдиної прес-карти має розглядатися в контексті дотримання журналістської етики - медіаексперти

25 Вересня 2012
4874
25 Вересня 2012
09:48

Запровадження єдиної прес-карти має розглядатися в контексті дотримання журналістської етики - медіаексперти

4874
Учасники «Відкритої розмови» обговорили механізм запровадження єдиної прес-карти в Україні
Запровадження єдиної прес-карти має розглядатися в контексті дотримання журналістської етики - медіаексперти

Запровадження єдиної прес-карти може не тільки об'єднати медійні організації, а й посилити роботу над питаннями журналістської етики. Про це сказав голова НСЖУ Олег Наливайко під час круглого столу, який відбувся в «Укрінформі» 24 вересня. За його словами, робота над створенням прес-карти ведеться давно, круглий стіл - це фактично перше публічне обговорення цього процесу. У робочої групи є план дій щодо запровадження єдиної прес-карти. «Ми знаємо свої проблеми (замовні матеріали, незбалансованість новин тощо). Але ми самі з ними упораємося, шляхом саморегуляції. Нам не потрібна для цього допомога правоохоронних органів», - додав Олег Наливайко.

 

Виконавчий секретар Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь під час круглого столу наголосив: головною метою введення в дію всеукраїнської єдиної прес-карти має бути не запровадження чисто формального документу, а забезпечення реального захисту членів професійних журналістських об'єднань. Наразі робоча група визначає не тільки механізм запровадження прес-карти, а й коло тих, хто має її отримати. «Ми розробляємо цей механізм, щоб захищати членів наших профспілок. І сподіваємося, що при запровадженні єдиної прес-карти будуть внесені зміни до національного класифікатора професій, який поки що не визнає журналістами фотографів, телевізійних операторів», - підкреслив Сергій Гузь.

 

У дискусії взяли участь представники медіа, міжнародних правозахисних організацій, громадських об'єднань. Також до участі в обговоренні був запрошений директор глобального об'єднання «Етична журналістика» Ейдан Вайт. Він у свою чергу зазначив, що одним із визначальних моментів при видачі єдиної прес-карти має бути визнання журналістом Кодексу етичної поведінки. «Я дякую за етичний аспект, який ви враховуєте під час розробки єдиної прес-карти. При видачі такого документу журналіст має погодитися з дотриманням етичних правил, які ви встановите. Це не лише відправний момент для професійних журналістів. Принцип саморегулювання, який ви обрали, - найкращий шлях», - сказав експерт.

 

Виконавчий директор ІМІ Вікторія Сюмар переконана, що для запровадження прес-карти коштів з держбюджету не потрібно. На її думку, набагато важливіше не саме запровадження прес-карти, а зміна ставлення до журналістських стандартів. Вона вважає, що журналісти, які їх не дотримуються, не мають права отримувати єдину прес-карту.

 

«Ми хочемо мати захищений, узгоджений саме органами саморегуляції журналістів документ. Переконаний, що єдина прес-карта зніме багато проблем, адже буде визнана всіма державними органами», - зазначив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович, додавши, що Держкометелерадіо зробить усе можливе, щоб таке визнання відбулося.

 

За підсумками круглого столу будуть напрацьовані рекомендації робочій групі з розробки та механізму запровадження всеукраїнської прес-карти.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4874
Читайте також
10.05.2012 14:34
Прес-служба Президента України
4 010
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду