Голова НЕК пропонує депутатам і журналістам провести переговори щодо проекту про наклеп

21 Вересня 2012
5317
21 Вересня 2012
11:02

Голова НЕК пропонує депутатам і журналістам провести переговори щодо проекту про наклеп

5317
Костицький не хоче залишатись на посаді голови НЕК, якщо комісії доведеться видавати експертні висновки з приводу наклепу
Голова НЕК пропонує депутатам і журналістам провести переговори щодо проекту про наклеп

Ухвалення закону про наклеп може стати перешкодою для реалізації передбачених Конституцією України прав на свободу слова та свободу інформації. Про це заявив голови Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький, повідомляє офіційний сайт НЕК.

 

Нагадаємо, Верховна Рада України 18 вересня прийняла за основу законопроект № 11013, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп і образу честі і гідності.

 

«На мою думку, запровадження такої новели у кримінальному законодавстві може призвести не те що до тотальної цензури, а до руйнування таких важливих конституційних принципів як свобода слова, свобода інформації, свобода творчого самовираження», - зазначає пан Костицький.

 

На його думку, проблеми, які нагромадились на сьогоднішній день в суспільстві і пов'язані із тим, що в інформаційному просторі продовжують  з'являтись матеріали, які ображають честь і гідність людини або безпідставно звинувачують у скоєнні злочину, можна вирішувати через інститут цивільно-правової чи адміністративної відповідальності.

 

«Мені самому не раз „діставалося" від журналістів і можу сказати, що не завжди претензії ці були справедливі, а іноді навіть неправдиві. Разом з тим, кількість таких образливих публікацій не така значна, щоб мати образу і претензії до всього журналістського корпусу України», - зауважує голова НЕК.

 

Василь Костицький вважає, що з ухваленням цього закону НЕК може стати тим державним органом, який вимушено потрапить в число тих, хто буде брати участь у розгляді питань, пов'язаних з наклепом та образою в ЗМІ. «Адже у державі немає іншого органу, який би надав експертний висновок відповідно до Закону України „Про захист суспільної моралі" з проблем розповсюдження інформаційної продукції, яка сіє національну або релігійну ворожнечу, ображає і принижує гідність людини за національною, релігійною ознакою і душевними або фізичними вадами. І всі питання, пов'язані з поширенням українофобії, русофобії, антисемітизму та інших ксенофобських матеріалів і образ людини об'єктивно потраплять на розгляд Комісії», - зазначає він.

 

Голова НЕК пропонує проведення двосторонніх переговорів між представниками законодавчої влади і журналістського корпусу. «Скажу відверто - мені б не хотілося залишитись на посаді голови Національної комісії до того часу, коли доведеться давати експертні висновки з приводу такої новели до кримінального законодавства. Тому я хочу запропонувати проведення двосторонніх переговорів між представниками законодавчої влади і журналістського корпусу, причому готовий брати участь в цих переговорах як член Національної спілки журналістів України на боці журналістської спільноти», - заявляє пан Костицький.

 

Він переконаний, що журналістський корпус України міг би забезпечити саморегулювання і для цього треба ще раз повернутись до питання про Етичний кодекс журналіста.

 

Як писала «Детектор медіа», згідно з законопроектом № 11013 за наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів України, опозиційні політичні сили, Незалежна медіа-профспілка України, рух «Стоп цензурі!», Організація з безпеки і співробітництва в Європі, «Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5317
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 388
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 806
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду