«Регіоналам» закон про наклеп потрібен, щоб журналісти «не писали фігню»

19 Вересня 2012
8776
19 Вересня 2012
12:50

«Регіоналам» закон про наклеп потрібен, щоб журналісти «не писали фігню»

8776
Журавський запевняє, що президент України не має відношення до законопроекту
«Регіоналам» закон про наклеп потрібен, щоб журналісти «не писали фігню»

Народний депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий стверджує, що в законі про наклеп до ухвалення в цілому буде змінено норми про покарання. Про це він заявив, спілкуючись із учасниками руху «Чесно», які принесли до головного офісу Партії регіонів профайли на кандидатів-порушників із виборчого списку «регіоналів», повідомляє «Українська правда».

 

«Закон про наклеп обов'язково буде прийнятий, зі зміною норм покарання в бік зменшення, - заявив пан Сухий. - Не мені вам розповідати, скільки коштує політична чорнуха чи порнуха. Закон потрібен, щоб ви не писали фігню».

 

Як приклад Ярослав Сухий навів телеканал ТВі, «де одна чорнуха на владу».

 

На репліку присутніх про те, що Рада Європи виступає проти запровадження кримінальної відповідальної за наклеп, пан Сухий заявив: «Нехай Рада Європи займеться Чехією чи Британією, де є така норма, а не вчить нас жити».

 

Сам автор законопроекту про повернення кримінальної відповідальності за наклеп і образу, народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський заявляє, що метою його законопроекту є посилення відповідальності не тільки журналіста перед суспільством, а й слідчих, прокурорів та суддів, і взагалі тих, хто посягає на честь, гідність і ділову репутацію громадянина.

 

«Кожен українець повинен отримати дієвий захист своєї честі та гідності», - зауважив Віталій Журавський, якого цитує прес-служба Партії регіонів.

 

«Жодна державна інституція, і тим більше президент України, не мають відношення до мого законопроекту. Це моя ініціатива, тому що це мої переконання. Закон розроблено мною та командою моїх помічників», - наголосив депутат.

 

Парламентарій також додав, що він відкритий до обговорення змін у законопроект до другого читання.

 

Як відомо, Незалежна медіа-профспілка України заявила, що президент України Віктор Янукович відповідальний за згортання свободи слова, до якого призведе ухвалення закону про наклеп. А «Українська правда» у своєму розслідуванні виявила, що деякі із супровідних документів законопроекту готувалися на комп'ютерах Адміністрації президента.

 

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект навіть не проходив обговорення в Комітеті з питань свободи слова та інформації.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8776
Читайте також
21.09.2012 09:17
Семен Глузман, society.lb.ua
24 708
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 802
19.09.2012 11:11
Сергій Лещенко, «Українська правда»
26 353
19.09.2012 10:45
Вячеслав Хрипун, «Коммерсантъ. Украина»
28 688
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду