Томенко назвав законопроект про наклеп «архаїчним», Бондаренко – прирівняла до європейського законодавства

18 Вересня 2012
6771
18 Вересня 2012
17:29

Томенко назвав законопроект про наклеп «архаїчним», Бондаренко – прирівняла до європейського законодавства

6771
Депутати прокоментували кримінальну відповідальність за наклеп
Томенко назвав законопроект про наклеп «архаїчним», Бондаренко – прирівняла до європейського законодавства

Законопроект, яким передбачається кримінальне покарання для журналістів за публічний наклеп та образу, не пройшов розгляд у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації і не був підтриманий жодною громадською організацією. Про це заявив віце-спікер парламенту, один з лідерів «Батьківщини» Микола Томенко, пише УНІАН.

 

Пан Томенко наголосив, що опозиція зробить усе можливе, щоб цей законопроект не був ухвалений у цілому. За його словами, опозиція обурена сьогоднішнім голосуванням Партії регіонів та провладної більшості, яка почала повертати до кримінального законодавства «такі архаїзми, як наклеп і образа».

 

Віце-спікер нагадав, що у 2001 році Верховна Рада України за підтримки експертів та журналістського середовища вилучила ці поняття з Кримінального кодексу. «Але кожного року знаходиться людина, яка в силу якихось суб'єктивних обставин знову намагається внести ці поняття до Кримінального кодексу», - зазначив Томенко.

 

На його думку, це свідчення того, що Партія регіонів не готова до цивілізованого діалогу з журналістами. «Якщо ця норма з'явиться, то, думаю, третину журналістів і частину опозиції пересаджають», - сказав політик.

 

Микола Томенко нагадав, що раніше він особисто судився з екс-мером Києва Леонідом Черновецьким за заяви про те, що заступники і родичі мера обікрали Київ. «Якби не юристи і адвокати, і якби ця норма існувала, то і я, і журналісти, які друкували мої заяви, сиділи б за те, що розказували, що Черновецький розікрав Київ», - зазначив М.Томенко.

 

У свою чергу народний депутат від Партії регіонів, заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко під час чату на «Детектор медіа» зазначила, що законопроект дає захист від наклепу всім громадянам. І хоча вона намагалася відговорити фракцію, змушена була проголосувати «за» разом з усіма.

 

«Нормами цього законопроекту, якщо він буде прийнятий як закон, може скористатися будь-який громадянин, якого оббрехали. Це - перше. А друге: дана норма про дифамацію міститься в законодавстві Великобританії, Польщі, Чехії, Німеччині та Франції. Ви вважаєте, що наш громадянин чимось гірші громадян цих країн в можливості захистити себе від наклепів? Це - логіка автора законопроекту пана Журавського. Моя спроба відговорити фракцію від голосування за цей документ успішною не була. Спрацював принцип партійної дисципліни. Хочеш керувати - вмій підкоритися», - так Олена Бондаренко прокоментувала своє голосування за законопроект.

 

Сьогодні, 18 вересня, Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

У Партії регіонів одразу після реєстрації законопроекту заявляли, що законопроект про наклеп є не офіційною позицією партії, а особистою ініціативою Віталія Журавського.

 

Медіаексперти назвали ініціативу пана Журавського черговим наступом на свободу слова з боку Партії регіонів. «Репортери без кордонів» нагадали, що законопроект про наклеп порушує права людини

 

Стурбованість спробою криміналізувати наклеп в Україні висловив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6771
Читайте також
21.09.2012 09:17
Семен Глузман, society.lb.ua
24 709
20.09.2012 15:52
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
42 803
19.09.2012 11:11
Сергій Лещенко, «Українська правда»
26 354
19.09.2012 10:45
Вячеслав Хрипун, «Коммерсантъ. Украина»
28 688
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
juryst.com
4211 дн. тому
Юристи сьогодні активно шукають клієнтів через інтернет. Найдієвіший спосіб – це додати дані про себе у каталог юристів http://juryst.com/dir, а також робити записи у колективний блог юристів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду