Коментар експертів Ради Європи щодо кримінальної справи LB.ua

18 Вересня 2012
6952
18 Вересня 2012
11:42

Коментар експертів Ради Європи щодо кримінальної справи LB.ua

6952
Оприлюднювати приватне листування політиків можна лише коли переважає суспільний інтерес – експерти
Коментар експертів Ради Європи щодо кримінальної справи LB.ua

Зміст приватного спілкування політиків, який було знято на екрані комунікаційного пристрою за допомогою довгофокусного об'єктиву, або розмови, які було почуто з далекої відстані за допомогою мікрофонів посиленої дії, можуть використовуватися ЗМІ лише в дуже виняткових випадках. Про це йдеться в рекомендаціях експертів Ради Європи, наданих у відповідь на запит учасників «Відкритої розмови» щодо кримінальної справи LB.ua.

 

Виняткові випадки - це коли існує переважаючий суспільний інтерес (наприклад, випадки корупції чи розкрадання коштів за участі політиків високого рівня) і лише тоді, коли цю інформацію не можна отримати іншими, менш втручальними засобами, зазначають експерти.

 

«Навіть за наявності таких спеціальних обставин, рішення про фіксування та/чи оприлюднення інформації, зібраної в такий несправедливий спосіб, повинно прийматися на найвищому рівні керівництва засобу масової інформації», - наголошують експерти.

 

Довгофокусні об'єктиви, на думку експертів, повинні використовуватися у публічних місцях лише для того, щоб переконливо продемонструвати присутність чи дії публічних осіб за обставин, коли вони можуть усвідомлювати те, що їх фотографують/знімають, і лише тоді, коли наявний переважаючий суспільний інтерес у поширенні цих зображень.

 

Експерти закликають неухильно додержуватися таємниці телекомунікацій. «ЗМІ повинні утримуватися від незаконного перехоплення чи несанкціонованого доступу ("зламу") до телефонних чи текстових повідомлень, незалежно від того, чи робить це ЗМІ самостійно або за допомогою інших. Така сама сувора таємниця застосовується до змісту вкрадених чи загублених телефонів та будь-яких персональних електронних пристроїв», - уточнюють експерти.

 

Ці рекомендації щодо оприлюднення у ЗМІ приватного листування політиків надали експерти спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Сприяння європейським стандартам в українському середовищі» Бертіль Котьє (Швейцарія), Шура Нас (Нідерланди) та Марі Жорж (Франція). Вони були обговорені під час десятого засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Ознайомитися з повним текстом рекомендацій експертів Ради Європи можна тут (.doc, 439 kb).

 

 


 

 

Нагадаємо, 30 липня на засіданні міжвідомчої робочої групи учасники намагалися дізнатися думку Бертіля Котьє щодо правомірності кримінальної справи стосовно Lb.ua, спілкуючись з ним скайпом. Але він попросив надіслати ці запитання йому письмово.

 

Кримінальну справу щодо LB.ua прокуратура Печерського району Києва порушила 18 липня - за фактом порушення таємниці листування депутата Володимира Ландіка, за результатами перевірки заяви нардепа від 21 червня. Депутата обурила публікація його sms-листування.

 

3 серпня стало відомо, що прокуратура міста Києва винесла постанову про закриття кримінальної справи за фактами порушення таємниці листування народного депутата Володимира Ландіка інтернет-виданням LB.ua. Її закрито «через непослідовність позиції самого заявника, який неодноразово робив суперечливі заяви в пресі». Крім того, в постанові про закриття кримінальної справи зазначено, що порушення закону зі сторони інтернет-видання у цій конкретній ситуації не спричинило істотної шкоди.

 

«Детектор медіа»

 

Фото надане прес-службою президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6952
Читайте також
29.07.2012 16:21
Игорь Приходько, «Ліга. Блоги»»
27 823
19.07.2012 08:31
Мустафа Найем, «Блоги. Українська правда»
31 013
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Korj
4208 дн. тому
а разве давление Ландика на региональное СМИ не вызывает общественного интереса?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду