Детективи з Kroll заперечили витік конфіденційної інформації з GfK Ukraine

3 Вересня 2012
4966
3 Вересня 2012
11:09

Детективи з Kroll заперечили витік конфіденційної інформації з GfK Ukraine

4966
Однак у Kroll не заперечують того, що інструкції для респондентів піплметричного дослідження мали місце
Детективи з Kroll заперечили витік конфіденційної інформації з GfK Ukraine

Міжнародне детективне агентство Kroll заперечило факт витоку конфіденційної інформації з GfK Ukraine. Про це йдеться в попередніх результатах розслідування, наданих агентством Індустріальному телевізійному комітету. Про це повідомляє газета «Коммерсантъ. Украина» з посиланням на власні джерела.

 

29 серпня ці результати ІТК представив керуючий директор нью-йоркського офісу Kroll Роберт Вітеретті (раніше його запрошували в Україну адвокати президента Леоніда Кучми з метою довести його непричетність до вбивства Георгія Гонгадзе). «Звіт є попередніми, тому офіційних коментарів про результати розслідування ІТК не надає», - зазначила виконавчий директор ІТК Катерина Котенко. Остаточний звіт ІТК отримає 10-15 вересня.

 

«Детективи не змогли знайти джерело витоку, а тому дійшли висновку, що ця приватна структура знайшла респондентів самостійно, без участі GfK, і винні у всьому лише якісь зовнішні чинники», - розповів директора каналу RuMusic Рудольф Кірнос, заява якого про підкуп панелістів передувала проведенню розслідування. Цю інформацію пана Кірноса підтвердили джерела в ІТК.

 

Детективи також поставили під сумнів сам факт корупції. «У Kroll не заперечують того, що інструкції (які канали і як дивитися, що надавалися підкупленим учасникам панелі. - ТК) мали місце. Однак вважають, що респонденти їм не слідували, а стрибки рейтингів каналів знаходяться в межах статистичної похибки», - зазначило джерело в ІТК.

 

Однак навіть така похибка відбилася на рейтингах невеликих каналів. Генеральний директор каналу ТВі Микола Княжицький заявив, що частка аудиторії його каналу (люди у віці 18-54 років, що проживають в містах з населенням більше 50 тис. чоловік), в травні становила 1,27%, за останні місяці впала в 1,5 -2 рази. За його словами, це пов'язано з відключенням від панелі вимірювання респондентів, запідозрених у підкупі.

 

На ринку існує три версії того, хто є основним замовником завищення показників. Згідно з першою, висловленої Рудольфом Кірносом, цими послугами користувалися канали, продажем реклами на яких займається український підрозділ сейлз-хаузу «Відео Інтернешнл». Згідно з другою, заснованою на даних з листа-інструкції, завищувалися рейтинги програм, знятих продакшном SistersProduction (шоу «Я люблю Україну», «Операція краса» та ін.) Третя, якої дотримуються в декількох великих рекламних агентствах, заснована на тому, що рейтинги каналів групи StarLightMedia - ICTV і Нового каналу - завищувалися. Усі компанії заперечують звинувачення.

 

Скандал навколо GfK вже призвів до того, що в ІТК вирішили передати частину контракту з компанією іншій структурі. Як писала «Детектор медіа», установчим дослідженням, в ході якого і відбираються респонденти, буде займатися Київський міжнародний інститут соціології. Весь контракт з GfK Ukraine оцінювався в суму понад $ 2 млн на рік, частина, яку тепер буде виконувати КМІС, складає 10-15% цієї суми.

 

«Довіра більшості рекламодавців і до GfK, і до ІТК підірвано. Зараз комітет не інформує ринок ні про хід, ні про результати розслідування. І поки не почне це робити, йому не варто сподіватися, що ця довіра повернеться», - вважає CEO рекламної групи Aegis Media / GMG Олександр Гороховський.

 

За даними одного з учасників ІТК, GfK Ukraine також планують позбавити доступу до панелі дослідження та збору інформації, залишивши за компанією лише аналітичні функції та програмне забезпечення ринку. «У цьому випадку за GfK залишиться всього 10-15% суми нинішнього контракту. Фактично це рівнозначно його втраті», - говорить джерело. «Тендер буде оголошений до кінця року, інакше телебаченню загрожує відтік рекламодавців на користь інших видів медіа», - пояснює джерело в ІТК.

 

Керівник медіадепартаменту GfK Ukraine Ольга Росманова повідомила, що не вповноважена давати будь-які коментарі. У Kroll на запит «Коммерсанта» не відповіли.

 

Нагадаємо, 7 червня Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реального телеперегляду через підкуп панелістів злочинним угрупованням, а від 5% до 8% учасників панелі є корумпованими. Пан Кірнос звернувся до міліції, і наразі проводиться дослідча перевірка його заяви. Після цього GfK ініціювала позаплановий зовнішній аудит вимірювання телевізійної аудиторії в Україні із залученням міжнародних експертів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4966
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду