В Еритреї загинуло троє журналістів

1 Вересня 2012
5600
1 Вересня 2012
13:54

В Еритреї загинуло троє журналістів

5600
Внаслідок хвороб і жахливих умов «табору смерті» Ейраейро
В Еритреї загинуло троє журналістів

Троє журналістів померли в Еритреї, у «таборі смерті» Ейраейро (Eiraeiro), повідомля. організація «Репортери без кордонів» (RSF).

 

Представники ЗМІ перебували у розташованій в гірській пустелі тюрмі для політв'язнів  з кінця 2001 року.

 

Арештант №12 Давіт Хабтемікаел (Dawit Habtemichael) працював співзасновником і заступником головного редактора двотижневого видання Meqaleh. Арештований у 30-річному віці, він був одним з наймолодших в країні журналістів, який потрапив за ґрати. В ув'язненні збожеволів і помер в Ейраейро у другій половині 2010 року.

 

Співзасновник і головний редактор того ж видання Маттевос Хабтеад (Mattewos Habteab) пішов і життя, не витримавши жахливих умов Ейраейро.

 

Сахле Тсеґазаб (Sahle Tsegazab), більше відомий під псевдонімом Веді Ітай (Wedi Itay), був незалежним журналістом і помер у тюрмі, не отримавши  медичної допомоги.

 

Інший репортер, арештований 2009 року, прізвище якого не встановлено, ​​ загинув у військовій в'язниці Абі Абейто (Abi Abeito), що неподалік столиці країни - Асмарі,  повідомляє також RSF.

 

Усіх ув`язнених журналістів звинуватили у співпраці із західними неурядовими організаціями та урядами і з опозиційними групами у вигнанні, відзначає медіа-організація.

 

Раніше «Репортери без кордонів» з'ясували,  що в ув'язненні померли арештовані у вересні-жовтні 2001 року четверо інших репортерів.

 

Вперше RSF розкрила умови утримання там арештантів у січні 2008 року після зустрічі з колишнім тюремним охоронцем в Ейраейро.  Докладнішу інформацію було оприлюднено з подібного джерела 2010 року. Інший колишній охоронець, який на початку цього року втік з Еритреї і шукає притулку в Ізраїлі, працював у військовій тюрмі Абі Абейто. У ній тримали більшість  арештованих 2009 року журналістів, які працювали у державних ЗМІ. За його свідченням, в'язнів піддають там тортурам - тримають в одиночних камерах, б'ють і катують електричним струмом.

 

«Поки усі погляди звернені до Сирії інша, менш помітна, трагедія розгортається  в Еритреї. Ця країна забута міжнародною спільнотою, хоча вона - найбільший у світі порушник свободи медіа та найбільша в Африці в'язниця для журналістів», - наголошують «Репортери без кордонів».

 

За Індексом свободи преси (Press Freedom Index (RSF) Ерітрея посіла у 2011-2012 р. останнє, 179, місце в світі, випередивши Північну Корею і Туркменістан. Розташована на Африканському Розі країна, проголошена незалежною 1993 року, - головний тюремник на континенті.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду