Польське радіо Eska Rock просить зменшити штраф за образу українок

23 Серпня 2012
9941
23 Серпня 2012
18:51

Польське радіо Eska Rock просить зменшити штраф за образу українок

9941
Польська радіостанція Eska Rock оскаржила в суді накладений на неї Нацрадою штраф
Польське радіо Eska Rock просить зменшити штраф за образу українок

Польська радіостанція Eska Rock оскаржила в суді накладений на неї Національною радою радіомовлення та телебачення (KRRiT) штраф за озвучені в її ефірі в червні цього року висловлювання про громадянок України, які визнані «дискримінаційними та образливими». Про це повідомляє УНІАН.

 

Юристи радіостанції переконують, що польська Нацрада не взяла до уваги усіх матеріалів цієї справи, та добиваються анулювання штрафу у розмірі близько $ 22 тис. або зменшення його розміру.

 

Eska Rock у своїй аргументації, переданій до Варшавського окружного суду, зазначає, що ведучі програми Poranny WF Куба Воєвудський та Міхал Фігурський своїми висловлюваннями насправді не хотіли образити українок, а висміювали ксенофобські погляди деяких польських громадян.

 

«Ведучі жартували з розчарування багатьох поляків через слабшу гру польської збірної, котрій не вдалося виграти жодного матчу, незважаючи на нібито багато переваг поляків над іншими націями. Жарт про українок-хатніх робітниць мав показати слабкість поляків перед очевидним фактом, що українська збірна краще грала на Євро-2012, ніж польська, та поглузувати над поляками, які погано ставляться до своїх хатніх робітниць з України», - йдеться в документі.

 

Радіостанція підкреслила, що програма Poranny WF, яка виходила в її ефірі з кінця січня 2008 року, була сатиричною та не відображала справжніх поглядів її ведучих. Юристи у 9-сторінковій аргументації для суду, серед іншого, наводять цитати з публікацій відомих у Польщі осіб, котрі стали на захист Куби Воєвудського та Міхала Фігурського, переконуючи, що своїми висловлюваннями вони насправді боролися із ксенофобією та расизмом, а не пропагували їх.

 

Eska Rock також зауважила, що її керівництво, усвідомлюючи резонанс, котрий викликали слова ведучих Poranny WF про українок, вирішило закрити програму та припинити співробітництво з її авторами. «Тим самим (радіостанція) сама себе покарала, відмовляючись від співпраці з надзвичайно популярними серед слухачів ведучими», - відзначили юристи, назвавши цей факт аргументом на користь зменшення штрафу.

 

Представники польської Нацради повідомили УНІАН, що Eska Rock оскаржила її штраф наприкінці минулого тижня, висловивши думку, що суд, швидше за все, зможе розглянути цю справу не раніше 2013 року.

 

Нагадаємо, 30 липня глава Нацради Польщі Ян Дворак вирішив покарати Eska Rock за «дискримінаційні та образливі» висловлювання про українок, які прозвучали в ефірі програми Poranny WF 12 червня, штрафом у розмірі 75 тис. злотих, що на 20 тис. злотих менше за максимальний розмір штрафу. У червні, коли виник скандал через висловлювання Куби Воєвудського та Міхала Фігурського, Нацрада навіть заявляла про можливість відкликання ліцензії, але пом'якшив свою позицію після того, як радіостанція закрила цю програму та звільнила ведучих.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9941
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду