Блокування ТВі поставить під питання легітимність виборів – члени Комітету зі свободи слова

23 Серпня 2012
8252
23 Серпня 2012
12:15

Блокування ТВі поставить під питання легітимність виборів – члени Комітету зі свободи слова

8252
Депутати вимагають реакції Нацради, правоохоронців і вищих посадових осіб держави
Блокування ТВі поставить під питання легітимність виборів – члени Комітету зі свободи слова

Члени комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації від опозиції звертаються до всіх українських державних посадовців та установ з проханням звернути пильну увагу на ситуацію щодо масових відключень телеканалу ТВі з мереж провайдерів програмної послуги, яке відбулося наприкінці липня одночасно зі стартом виборчої кампанії до Верховної Ради України. Про це йдеться на сайті «Батьківщини».

 

Звернення підписали Юрій Стець, Віктор Уколов, Олена Кондратюк та Олександр Абдуллін. Воно адресоване президенту Віктору Януковичу, прем'єру Миколі Азарову, голові Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимиру Манжосову, генпрокурору Віктору Пшонці, міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, а також ПАРЄ та парламентській раді ОБСЄ.

 

«Слід врахувати, що блокування поширення інформації телеканалом під час виборчої кампанії може поставити під питання легітимність усіх парламентських виборів в Україні», - йдеться у листі.

 

Депутати цитують рекомендації Комітету міністрів Ради Європи (№R (99) 15 «Про висвітлення в ЗМІ виборчих кампаній»), закон про вибори депутатів (статті 11, 13, 63 Закону), (резолюцію ПАРЄ 1636 (2008), які окреслюють роль ЗМІ у виборчій кампанії, і наголошують: «Самоусунення державних установ від вирішення питання тиску на ЗМІ може свідчити, що напередодні виборів державні наглядові органи не забезпечують законність на ввіреному їм ринку провайдерів програмної послуги, блокують поширення телеканалом ТВі інформації та шантажують провайдерів щодо припинення ними ретрансляції зазначеного телеканалу. Порушення з боку державних органів спричинюють порушення гарантій вільних, демократичних виборів, встановлених статтями 11, 13, 63 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Конституцією України, а також резолюцією ПАРЄ 1636 (2008) про індикатори для ЗМІ в демократичному суспільстві та рекомендацією Комітету міністрів Ради Європи №R (99) 15 "Про висвітлення в ЗМІ виборчих кампаній"».

 

Тому депутати вважають, що через такі дії та бездіяльність з боку державних органів напередодні парламентських виборів існує висока ймовірність невизнання проведених виборів міжнародною спільнотою. Що у свою чергу може стати підставою для введення певних санкцій відносно країни та окремих посадовців.

 

«Факт відключень телеканалу вимагає щонайменше перевірки з боку Національної ради і правоохоронних органів, так і висловлення власного ставлення до проблеми з боку найвищих посадових осіб держави, а також відповідних європейських та світових установ», - йдеться у відкритому листі.

 

Нагадаємо, генеральний директор ТВі Микола Княжицький заявив, що з початку виборчої кампанії ТВі відключили 42 кабельні мережі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8252
Читайте також
31.07.2012 18:59
Юрий Крайняк, для «Детектор медіа»
18 038
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду