Журналісти не можуть бути співучасниками у справі проти Femen – юрист

20 Серпня 2012
8034
20 Серпня 2012
11:36

Журналісти не можуть бути співучасниками у справі проти Femen – юрист

8034
Журналісти можуть бути залучені до кримінальної справи лише в якості свідків, вважає юрист НМПУ
Журналісти не можуть бути співучасниками у справі проти Femen – юрист

Юрист Незалежної медіа-профспілки Ігор Ворон вважає, що журналісти, які знімали акцію Femen - спиляння хреста жертвам політичних репресій коло Жовтневого палацу, можуть бути залучені до кримінальної справи лише в якості свідків.

 

На думку юриста, журналісти не можуть розглядатися як співучасники у злочині.

 

«Важливою об'єктивною ознакою співучасті є спільність дій для досягнення загального злочинного результату і наявність причинного зв'язку між діями кожного із співучасників і єдиним злочинним результатом. Довести в даній ситуації спільність дій не представляється можливим, оскільки співучасть припускає собою активну дію. Також неможливо довести і причинно-наслідковий зв'язок між дією і результатом, адже в нашій ситуації мала місце бездіяльність», - зазначив Ігор Ворон.

 

За його словами, відповідно до статті 27 Кримінального кодексу України співучасниками злочинів є: організатор (організовує і управляє злочином), підбурювач (підбурює іншу особу до вчинення злочину умовлянням, загрозою тощо), пособник (сприяє вчиненню злочину порадами, вказівками, наданням інформації, засобів і знаряддя, або усуває перешкоди для вчинення злочину). Усі ці форми передбачають активну дію, звертає увагу юрист.

 

Натомість у чинному Кримінальному кодексі не передбачена кримінальна відповідальність за спостереження за злочином. Таким чином, як наголошує пан Ворон, усі очевидці набувають процесуальний статус свідків.

 

«Важливий сам по собі і факт наявності в активістки Femen у руках холодної зброї, на який завжди можна послатися як на стримуючий фактор. Можна говорити про те, що журналісти не володіли спеціальними засобами самозахисту, тому об'єктивно не могли попередити злочин без ризику для власного здоров'я. Все, що робили журналісти, - це всього лише реалізовували своє право на вільний збір інформації про подію (в порядку ст. 5, ст. 25 Закону України "Про інформацію"), з тим, щоб висвітлити надалі дані факти в суспільстві і надати матеріали для правоохоронних органів. Що стосується такого поняття як потурання злочину, то на даний момент такий термін застосовується лише в науці кримінального права До того ж Кримінальний кодекс України не містить ні загальних, ні спеціальних норм про відповідальність за потурання злочину», - зазначив Ігор Ворон.

 

Нагадаємо, 17 серпня активістки жіночого руху Femen спиляли бензопилою і повалили хрест жертвам політичних репресій коло Жовтневого палацу. Проти активісток жіночого руху порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 296 (хуліганство, здійснене групою осіб, що передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років чи до 4 років ув'язнення).

 

Пам'ятний хрест жертвам політичних репресій часів Сталіна встановлений на пагорбі над майданом Незалежності біля Жовтневого палацу в Києві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8034
Читайте також
23.08.2012 11:59
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
10 860
23.08.2012 09:49
Вікторія Скуба, «День»
19 059
22.08.2012 16:52
Тетяна Веремчук
, Мар’яна Закусило
22 408
21.08.2012 12:27
Мар'яна П'єцух, для «Детектор медіа»
1 981
20.08.2012 19:48
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
21 791
19.08.2012 19:23
Андрій Цаплієнко для «Детектор медіа»
30 705
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду