Суд заборонив випуск газети «Київська правда». Вадим Долганов звернеться до генпрокурора

7 Серпня 2012
9178
7 Серпня 2012
15:56

Суд заборонив випуск газети «Київська правда». Вадим Долганов звернеться до генпрокурора

9178
І подаватиме апеляцію
Суд заборонив випуск газети «Київська правда». Вадим Долганов звернеться до генпрокурора

1 серпня 2012 рішенням Господарського суду редакції газети «Київська правда» заборонили випуск видання. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердила юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська.

 

«Рішення ухвалювали за відсутності редакції. Про саме рішення редакції стало відомо випадково з реєстру судових рішень, - каже Тетяна. - Рішення за позовом Київської облдержадміністрації і облради. На моїй пам'яті - це перший такий випадок в Україні. Газета комунальна, має трьох співзасновників: облдержадміністрація, облрада, трудовий колектив. Редактор Вадим Долганов торік опублікував матеріали про скандал навколо відкриття перинатального центру, коли центр відкрили, а потім все обладнання повернули до районних і обласної лікарні. Після цього редакцію припинили фінансувати з бюджету, а тепер заборонили випуск. Ми готуємо заяву НСЖУ та апеляцію».

 

Керівник прес-служби КМДА Ярослав Мазуркевич у коментарі «Детектор медіа» зауважив, що дійсно таке рішення суду існує, але воно поки ще не вступило в силу. З згідно з ним, не тільки заборонено випуск газети, а й забрано нагороди «Київської правди» у підприємства, яке хотіло стати її правонаступником видання. За його словами, «Київська правда» на сьогодні вже перереєстрована.

 

Головний редактор газети «Київська правда» Вадим Долганов вважає, що ця ситуація є безпрецедентною. «Особливістю її є те, що рейдерами стали фракція Партії регіонів і Київської обласної ради і держадміністрація. Вони зареєстрували нову редакцію на основі фастівського комунального підприємства "Поліфаст". У нас є працівники, які працюють 40 років. У мене в кабінеті висить прапор ЦК Компартії України, у нас архів редакції з 1942 року. Якщо навіть уявити, що ми недолугі, і що "Київська правда" - це не "Київська правда", тоді мені цікаво, на якій підставі мене як головного редактора включали в колегію ОДА і фінансували раніше газету?», - запитав Вадим Долганов, додавши, що подаватиме апеляцію на це рішення суду.

 

Головний редактор «Київської правди» повідомив, що коли повернеться до України, дасть прес-конференцію, на якій представить всі документи. «Я звернусь до генпрокурора з вимогою порушити кримінальну справу за фактом розбазарювання бюджетних коштів, бо протягом 2010-2011 року в бюджеті області окремим рядком було написано "фінансування діяльності газети "Київська правда". Але тоді треба саджати всіх голів облдержадміністрацій, починаючи з Івана Степановича Плюща, які раніше фінансували цю редакцію», - сказав він.

 

За словами Вадима Долганова, такі дії обласної влади на чолі з Анатолієм Присяжнюком шкодять репутації Партії регіонів і президенту Віктору Януковичу. Його дивує, що досі немає ніяких заяв від прес-служби президента.

 

Нагадаємо, обласна газета «Київська правда» звернулася до суду з позовом про розірвання тристоронньої установчої угоди, яка була укладена 2003 року і в якій було зазначено, що у фінансуванні видання беруть участь київські облрада і облдержадміністрація (ОДА). Київська ОДА подала зустрічний позов, яким хоче захистити свої права і внести зміни в установчий договір.

 

У травні Київська обласна влада запустила нову комунальну газету «Час Київщини», який створила всі умови для роботи. І вивела колектив газети «Київська правда» із співзасновників видання. Таке рішення було ухвалене на сесії облради наприкінці травня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9178
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду