В Одесі затримали екс-журналіста за підозрою в шпигунстві

7 Серпня 2012
6487
7 Серпня 2012
09:42

В Одесі затримали екс-журналіста за підозрою в шпигунстві

6487
Громадянину Молдови Семену Нікуліну загрожує позбавлення волі на строк до 15-ти років
В Одесі затримали екс-журналіста за підозрою в шпигунстві
В Одесі затримали екс-журналіста газети «Независимая Молдова» і співробітника агентства Moldpres Семена Нікуліна. Про це повідомляє «Коммерсантъ-Украина» з посиланням на джерела в службі інформації і безпеки (СІБ) Молдови. Інформацію про затримання Семена Нікуліна підтвердили і в міністерстві закордонних справ і європейської інтеграції (МЗСЄІ) Молдови, відмовившись, втім, від офіційних коментарів. 

Підстава - ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу, щопередбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років за «передачу або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю».
 
Нині Семен Нікулін перебуває у київському СІЗО СБУ.

За інформацією «Коммерсанта», українські спецслужби затримали підозрюваного вночі 13 квітня. Шевченківський райсуд Києва санкціонував арешт Семена Нікуліна 16 квітня. Протокол про затримання нібито молдавського шпигуна був складений о 21.00 того ж дня, при цьому в ньому були відсутні будь-які згадки про понятих і про вилучені у затриманого секретних документах. 
 
Проте саме факт отримання таких документів від господаря квартири (його ім'я не розголошується в інтересах слідства), став підставою для звинувачень у шпигунстві. Їх передача, за даними «Коммерсанта», була зафіксована завчасно встановленими в квартирі прихованими камерами відеоспостереження. Про результати експертизи згаданих документів на предмет того, чи дійсно вони містять державну таємницю, так само як і про те, коли справа може бути передана до суду, поки нічого невідомо. 
 
Про інцидент було оперативно поінформовано молдавське керівництво, яке доручило консульському департаменту МЗСЄІ через посольство Молдови в Україну надавати Семену Нікуліну необхідне сприяння і стежити, щоб його права не порушувалися. Як розповів «Коммерсантъ» на умовах анонімності один із співробітників молдавської СІБ, СБУ зверталася до цієї спецслужбі з приводу справи Нікуліна. СІБ надала адвокатам заарештованого і українській стороні вичерпну інформацію про нього. Зокрема, працівники служби висловили сумніви щодо його причетності до шпигунства. 
 
На момент затримання Семен Нікулін був чинним співробітником прес-центру Об'єднаної контрольної комісії (тристоронній орган, який керує миротворчою операцією в Придністров'ї). У 1996 році він закінчив Одеський інститут сухопутних військ, потім служив у Національній армії Молдови. У 2003 році Семен Нікулін працював журналістом державного інформагентства Moldpres і спеціалізувався на придністровській тематиці. З 2004-го по 2007 рік був оглядачем газети «Независимая Молдова». На його сторінці в Facebook зазначено, що з 2011 року по сьогоднішній день він працює директором зареєстрованої в Кишиневі фірми SCOF Consulting RA. 
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду