Представник «Репортерів без кордонів» вважає справу щодо LB.ua неправомірною

18 Липня 2012
9800
18 Липня 2012
16:58

Представник «Репортерів без кордонів» вважає справу щодо LB.ua неправомірною

9800
Оскільки поширена виданням інформація є суспільно важливою
Представник «Репортерів без кордонів» вважає справу щодо LB.ua неправомірною

На думку представника «Репортерів без кордонів» в Україні Оксани Романюк, порушення кримінальної справи проти LB.ua за оприлюднення sms-листування Володимира Ландіка є абсолютно неправомірним, оскільки дана інформація є суспільно важливою.

 

«Ця справа стосується не тільки LB.ua, вона може стати прецедентом тиску на ЗМІ перед виборами. Якщо наша прокуратура не знає, що таке суспільний інтерес, вона може прочитати практику Європейського суду з прав людини, де є більше десяти чітких критеріїв, що таке суспільний інтерес. І один з них - це те, що суспільний інтерес становить справа, яка збурила громадськість. Справа сина народного депутата Володимира Ландіка Романа про побиття дівчини безумовно збурила громадськість, привернула дуже багато уваги. І тут уже не йдеться про особисті стосунки, це не було листування з бабусею про те, які їй ліки купити, це було листування щодо справи, яка збурила громадськість. Іншого трактування в даному випадку бути не може. І порушення кримінальної справи можна розглядати лише в контексті тиску на ЗМІ перед виборами», - сказала Оксана Романюк.

 

За словами пані Романюк, нещодавно в Україні експерти Ради Європи презентували свої рекомендації з висвітлення приватного життя політиків. «Хотілося б, щоб українська влада прислухалася до них і зважала на практику Європейського суду», - зауважила представниця «Репортерів без кордонів».

 

Оксана Романюк перешле всю цю інформацію щодо кримінальної справи юридичному відділу міжнародної організації «Репортери без кордонів» в Парижі і попросить надати свій висновок, щоб розширити інформаційне поле нашої прокуратури і влади. Вона вважає, що ці події негативно впливає на імідж України. «У нас протягом літа збільшилися фізичний тиск на журналістів і цензура, і розгорнувся юридичний тиск на LB.ua і ТВі, незважаючи на заборону перевірок ЗМІ, податківці починають перевіряти опозиційне ЗМІ. Все свідчить про те, що йде зачистка медіа поля перед виборами», - каже пані Романюк.

 

Нагадаємо, 18 липня 2012 року прокуратура Печерського району Києва через публікацію sms-листування порушила кримінальну справу за результатами перевірки заяви народного депутата Володимира Ландіка щодо порталу LB.ua.

 

Раніше члени Комітету свободи слова від опозиції заявили, що LB.ua переслідують з політичних мотивів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9800
Читайте також
31.07.2012 18:12
Пріска Орсонно, Оксана Романюк, «Репортери без кордонів», для «Детектор медіа»
20 574
19.07.2012 08:31
Мустафа Найем, «Блоги. Українська правда»
31 019
19.07.2012 08:19
Соня Кошкина, «Українська правда»
30 459
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду