Кошкіну й Ландіка помирила Герман?

9 Липня 2012
20102
9 Липня 2012
08:59

Кошкіну й Ландіка помирила Герман?

20102
Які наслідки матиме вирішення конфлікту між «регіоналом» і «Лівим берегом»
Кошкіну й Ландіка помирила Герман?

«Найщиріші вибачення від колективу редакції й мене особисто» принесла головний редактор інтернет-ресурсу «Лівий берег» Соня Кошкіна (Ксенія Василенко) нардепу-«регіоналу» Володимиру Ландіку. «Ми щиро шкодуємо, що в момент важких драматичних подій і переживань, які впали на вас особисто, наш професійний інтерес узяв гору над людськими почуттями і етикою. Ви - батько і рятували свого сина», - написала Кошкіна у листі, опублікованому на сайті Lb.ua.

 

Конфлікт між нардепом та головредом почався з того, що Ландіка обурило розміщення на інтернет-ресурсі фотографії, на якій він у сесійній залі ВР веде СМС-листування про долю свого сина, затриманого за звинуваченням у побитті дівчини. У поданій до Генпрокуратури заяві Ландік просив відкрити кримінальну справу за порушення таємниці листування. Шеф-редактор Lb.ua у відповідь на це публічно заявляла, що «в такий спосіб Ландік вчиняє розправу над інтернет-виданням». Невдовзі Кошкіна повідомила, що перебуває за межами України і не виключила, що проситиме політичного притулку за кордоном.

 

Та наприкінці тижня конфлікт вдалося залагодити: Соня Кошкіна змінила гнів на вибачення перед Володимиром Ландіком. Владнати скандал, за деякими даними, вдалося завдяки раднику Президента Ганні Герман. Пані Герман поки ситуацію не коментує. Однак, не виключено, що «розрулити» конфліки вдалося завдяки обіцянці про подальшу лояльність Lb.ua до певних політичних процесів у державі.

 

«Насправді така поведінка головного редактора виглядає дивно і тягне за собою значні іміджеві втрати. З безчесної людини депутат у листі Кошкіної вмить перетворився на благочестивого чоловіка. Якщо вже йдеться про відкриту і чесну боротьбу, треба йти до кінця. У суді юрист довів би, що на той момент інформація з телефону Ландіка становила суспільну значимість, а журналісти діяли в рамках законодавства і нічого не порушили. Свобода слова в журналістиці зовсім не асоціюється із шантажем, а Кошкіна лякала Ландіка тим, що оприлюднить факти корупції з його боку, якщо він не відкличе заяву. Якщо такі факти є, для чого їх приховувати?» - каже шеф-редактор проекту «Детектор медіа», медіаексперт Наталія Лигачова. 

 

«З самого початку ця справа не мала перспективи для Ландіка. Адже журналісти «Лівого берега» закон не порушували, а лише оприлюднили інформацію, що становила суспільний інтерес без втручання в особисті справи депутата. Натомість Ландік втрутився і організував медійний тиск, за що ще й отримав вибачення. Мені важко зрозуміти цю ситуацію із вибаченнями», - каже президент Академії української преси Валерій Іванов.

 

«Чому зараз з'явилося вибачення від Кошкіної - незрозуміло. Можливо, вона переосмислила свої погляди, ймовірно - через тиск. Чи зміниться тепер інформаційна політика видання? Все може бути, адже на це здатні впливати будь-які фактори», - припускає журналіст Андрій Куликов.

 

Читачі Lb.ua теж не у захваті. Вчинок редакторки на форумах називають ганьбою: «Після всього, що відбулося, Соня повинна вибачатися не перед Ландіком, а перед своїми читачами за те, що здається в полон Партії регіонів і припиняє свою професійну діяльність. Бо стає повністю контрольованою і залежною».

 

Ірина Узлова, «Україна молода»

Фото - news.intv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Узлова, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20102
Читайте також
19.07.2012 08:55
Артем Біденко, «Блоги. Українська правда»
21 618
18.07.2012 08:57
Соня Кошкина, LB.ua
19 731
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду