На ДТРК «Крим» зняли з ефіру випуск новин, бо в ньому не було президента

8 Червня 2012
9859
8 Червня 2012
14:32

На ДТРК «Крим» зняли з ефіру випуск новин, бо в ньому не було президента

9859
На ДТРК «Крим» зняли з ефіру випуск новин, бо в ньому не було президента

7 червня керівництво ДТРК «Крим» зняло з ефіру повтор програми «Хаберлер» - новин кримськотатарською мовою. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив журналіст телекомпанії Шевкет Ганієв.

 

За словами Шевкета, підставою для зняття програми з ефіру стала відсутність будь-якої інформації про президента України. «Підставою для зняття програми з ефіру виконуючий обов'язки генерального директора ДТРК Валерій Гуменюк назвав те, що у випуску немає повідомлень про президента України», - сказав Шевкет Ганієв.

 

За його словами, двома днями раніше Валерій Гуменюк у розмові з журналістом кримськотатарських програм пригрозив, що «якщо про президента нічого не буде у випуску новин», він «вживатиме заходів». «На питання, чи є розпорядження або наказ, які визначають такі зобов'язання, генеральний відповів, що дискутувати не збирається!» - додав Шевкет. 

 

Повтори «Хаберлер» транслюються щоденно о 13.00 наступного дня, сам  випуск - о 18.15.

 

Стурбований ситуацією президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров у розмові з Валерієм Гуменюком зауважив, що перш ніж висловлювати якісь побажання кримськотатарській редакції, треба було збільшити їм ефірний час, хоча б кожен випуск на 10 хвилин. У відповідь пан Гуменюк сказав, що це не його побажання, а вимога Держкомтелерадіо України, повідомляє «Майдан».

 

«Ви - керівник державного підприємства. Отримуючи від свого вищого керівництва вказівки, повинні були йому пояснити специфіку кримського телебачення і розповісти про те, що програми кримськотатарською мовою виходять всього 30 хвилин на день, а новини "Хаберлер" мають всього 13 хвилин. Як можна "втиснути" в ці 13 хвилин всі побажання керівництва. А коли висвітлювати події кримськотатарського життя?», - запитує Рефат Чубаров. На що пан Гуменюк відповів, що «це не його проблеми, обсяг мовлення національних меншин закріплено в ліцензії».

 

За словами Шевкета Ганієва, 7 червня основний випуск був  в ефірі. Там була невелика інформація про звернення Віктора Януковича до українського народу у зв'язку зі стартом Євро-2012. ДТРК транслювала і повтор цього випуску 8 червня о 13-й годині.

 

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович у коментарі «Детектор медіа» сказав: «Комітет не втручається в редакційну політику державних телеканалів. Рішення ставити щось або ні, приймає кожен канал самостійно. Висвітлення діяльності президента України - складова держзамовлення. Комітет розбереться, чи були порушення».

 

Валерій Гуменюк пообіцяв «Детектор медіа» дати коментар найближчим часом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9859
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qwert
4333 дн. тому
а ця ДТРК отримує кошти від України чи фінансується з бюджету якоїсь іншої держави? То, мабуть, за кошти держави "Україна" й будучи державним засобом інформації, компанія має розпровідати, в т.ч .й про діяльність Президента. Обурливим, скоріш, є факт відсутності представлення державних органів влади в ефірі державної телекомпанії.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду