Кінокритик Ігор Грабович підозрює Держкіно в підтасовці результатів пітчингу

28 Травня 2012
10493
28 Травня 2012
13:22

Кінокритик Ігор Грабович підозрює Держкіно в підтасовці результатів пітчингу

10493
Таблицю з його «незручними» оцінками загубили
Кінокритик Ігор Грабович підозрює Держкіно в підтасовці результатів пітчингу

Кінокритик Ігор Грабович підозрює Державне агентство з питань кіно в підтасовці результатів голосування експертів з відбору кінопроектів для державного фінансування. Про це йдеться у відкритому листі пана Грабовича, який отримала редакція «Детектор медіа».

 

Як пише кінокритик, восени минулого року його запросили взяти участь у експертній комісії при Держкіно, яка оцінює прислані на конкурс кінопроекти, аби рекомендувати деякі з них до подальшого кіновиробництва.

 

Сам відбір відбувається у два етапи, пише пан Грабович. На першому експерти діляться на групи (у кожній має бути щонайменше семеро експертів), кожна з яких знайомиться із проектами певної номінації: дебюти, анімація, дитячі, неігрові та ігрові картини. Кожен з експертів оцінює проекти за п'ятибальною системою. За результатами голосування, у другий тур переходять проекти, які отримали більше чотирьох балів.

 

У другому турі відібрані проекти беруть участь у публічних пітчингах, після яких кожен із експертів знову їх оцінює , заповнюючи «Висновок експертної оцінки кінопроекту» , зазначає «Рекомендую» або «Не рекомендую» і коротко висловлює власну мотивацію.

 

«Як і кожен експерт, я пройшов через усі етапи конкурсу, брав участь у всіх засіданнях комісії та своєчасно оцінив усі запропоновані проекти. Я оцінював проекти у номінації ігрових та короткометражних картин», - зазначає Ігор Грабович і додає, що всі формальності з конкурсом закінчилися ще до нового року, проте Держкіно не поспішало оголошувати результатів.

 

«Наприкінці січня цього року до мене звернувся один із працівників Держкіно, аби я підписав протокол другого туру конкурсу та таблицю зі своїми підсумковими оцінками. Протокол я підписав, але оцінки не став підписувати, бо у таблиці була приблизно четверта частина моїх оцінок, усі інші були відсутні. Мені обіцяли помилку виправити (хоча я не розумію, як вона взагалі могла трапитися, адже я заповнив і віддав у Держкіно усі свої картки). Але я так не побачив  виправленої таблиці», - йдеться в листі Ігоря Грабовича.

 

Минуло два місяці. Кінокритик написав листа у Держкіно з проханням вирішити проблему, проте відповіді, за його словами, не отримав. Разом з тим Держкіно не просто оголосило результати конкурсу, а ще й затвердило їх на колегії міністерства культури.

 

Через якийсь час Ігорю Грабовичу зателефонував той самий працівник Держкіно, який обіцяв виправити помилку з таблицею з його оцінками. Він запитав, чи буде кінокритик далі брати участь у роботі комісії, бо вже оголосили третій конкурс проектів. Ігор Грабович відмовився і поцікавився, коли ж побачить таблицю із власними оцінками. На що почув відповідь, що Держкіно загубило його картки.

 

«Простіше кажучи, мої картки з оцінками були вилучені працівниками Держкіно і не використовувалися при оцінці проектів. Таким чином, у уже простий спосіб Держкіно позбавилося незручних оцінок одного із експертів», - заявляє Ігор Грабович, якому доля карток з його оцінками досі невідома. Тож він підозрює, що його оцінки не просто були вилучені, а ще й сфальсифіковані.

 

Для такого висновку він має кілька підстав. «Вже після першого етапу конкурсу Держкіно в особі пані Катерини Копилової заявило про свої пріоритети. Серед таких пріоритетів був проект "Поминальна молитва", який з ініціативи голови Держкіно та всупереч правилам потрапив до другого туру, хоча і набрав 3,5 бала. (прохідний бал 4). Не особливо покращилися його результати і після другого туру. За усіма показниками, проект не потрапляв у число переможців. І ось коли все закінчилося, коли були вже заповнені та здані усі картки експерта та підраховані бали, почалося головне - тиск на експертів», - стверджує Ігор Грабович.

 

Зокрема, панові Грабовичу було запропоновано змінити свої оцінки щодо двох проектів - «Поминальної молитви» та «Толоки». Він відмовився це зробити. У результаті його картки були просто вилучені, а «Поминальна молитва» стала одним із переможців. Натомість «Толока», яка після першого голосування мала 4,2 бала, не ввійшла в число рекомендованих до фінансування проектів.

 

Відтак, Ігор Грабович вимагає від Держкіно публічно роз'яснити ситуацію з його голосуванням та пред'явити заповнені ним експертні висновки з усіх оцінюваних ним проектів, від Міністерства культури - провести службове розслідування інциденту з відповідними висновками.

 

Також він закликає своїх колег з експертної комісії та членів громадської ради при Держкіно взяти активну участь у вирішенні цієї проблеми, а широку громадськість - взяти під контроль конкурс кінопроектів, «аби убезпечити українську кіноіндустрію від корупційних схем».

 

«Детектор медіа» звернеться до Державного агентства з питань кіно за коментарями щодо ситуації, викладеної в листі Ігоря Грабовича.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10493
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вотжеж
4321 дн. тому
А никто и не сомневался )))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду