У Полтаві журналіста не пустили на засідання міської ради

17 Травня 2012
7935
17 Травня 2012
13:02

У Полтаві журналіста не пустили на засідання міської ради

7935
Юрист говорить про незаконність дій депутатів, які проголосували проти присутності журналіста
У Полтаві журналіста не пустили на засідання міської ради

16 травня у Полтаві депутати міської ради не пустили на засідання журналіста інформаційного порталу «Коло». Про це повідомляє «Коло».

 

Як повідомив Ігор Дудка, керівник прес-служби міської ради, це була постійна комісія з питань містобудування, розвитку міського господарства.

 

Журналісту «Кола» не дозволили бути присутнім на комісії, аргументуючи тим, що законно перебувати журналіст права не має.

 

На комісії розглядалося звернення полтавки Валентини Співак, яка прописана в будинку, котрий вже кілька років є предметом спору міської влади, забудовника району та родин, які в будинку до цих пір прописані.

 

Після того як Валентина Співак висловила незадоволення діями міської влади, одна із депутатів, присутніх у залі, поставила питання, чи законно перебувають представники ЗМІ на засіданні комісії й чи мають на це дозвіл. «Адже йде розгляд та обговорення резонансного питання, а інформацію у пресі часто "перекручують", - сказала депутат, яка не назвала свого імені.

 

Голова комісії оголосив присутнім депутатам: попередньо зареєстрована журналіст не була, але до початку заходу він прийняв рішення дати дозвіл їй бути присутньою. Після чого запропонував депутатам проголосувати, чи може журналіст і надалі бути на заході. Більшість депутатів проголосували «проти». Тому журналісту довелося покинути депутатську кімнату.

 

«Коло» звернулося до юриста з проханням прокоментувати законність дій депутатів.

 

«Депутатська комісія не є заходом внутрішнього характеру, як, приміром, апаратна нарада, - пояснює юрист-консультант Леся Костенко. - Тому депутати перевищили свої повноваження. Взагалі не мають права перешкоджати журналісту й забороняти бути у приміщенні за пред'явленням журналістського посвідчення. Також депутати не мали права виносити на голосування те,чи має право журналіст перебувати на засіданні комісії. Рішенням міської ради від 19.11.2010 було затверджено "Положення про постійні комісії". У статті 12 говориться, що засідання постійної комісії проводяться відкрито та гласно», - зазначає юрист.

 

«Заборонити журналісту бути присутнім на депутатській комісії можуть лише у тому випадку, коли комісія тимчасова, на якій обговорюють конкретне проблемне питання, такі комісії як правило, закриті, згідно із статтею 48 пунктом 3 закону України "Про місцеве самоврядування". Якщо ж комісія постійна, то журналіст має безперешкодне право бути на заході присутнім. В інакшому разі порушується Закон України «Про інформацію». У статті 25 говориться: "журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться...", - підсумовує юрист.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7935
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду