Колектив УНІАНу вимагає повернути Харченка і створити антицензурну редакційну колегію

17 Травня 2012
9728
17 Травня 2012
11:56

Колектив УНІАНу вимагає повернути Харченка і створити антицензурну редакційну колегію

9728
Колектив наводить кілька прикладів цензури
Колектив УНІАНу вимагає повернути Харченка і створити антицензурну редакційну колегію

Трудовий колектив інформаційного агентства УНІАН вимагає повернути Олександра Харченка на посаду головного редактора агентства та створити редакційну колегію для недопущення цензури в агентстві. Про це йдеться в заяві колективу УНІАНу, яка надійшла на адресу «Детектор медіа».

 

«Ми вважаємо подібне "переміщення" О.Харченка грубим порушенням законів України про працю з боку нового керівництва агентства», - йдеться в заяві.

 

У повідомленні трудовий колектив посилається на висновок профспілкового осередку Незалежної медіа-профспілки України в УНІАН, який вважає такі дії нового керівництва агентства незаконними:  «Ст. 32 КЗпП визначає, що "переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві .... Допускається тільки за згоди працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу". Стаття 33 КЗпП "Тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором", передбачає, що власник може перевести працівника на іншу роботу "без його згоди ... ", можливе "лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій..., виробничих  аварій"».

 

Крім того, колектив заявляє про недотримання новим керівництвом Закону України «Про профспілки», оскільки воно не повідомило осередок НМПУ про створення нових структурних підрозділів в агентстві та про кадрові зміни, які планується провести.

 

Такі дії колектив розцінює як початок наступу на свободу слова і наводить кілька фактів цензури.

 

Зокрема, як цензуру колектив трактує той факт, що в суботу, 12 травня, заступник головного редактора сайту УНІАН Микола Кондратенко, представлений 16 травня як керівник департаменту інтернет-проектів УНІАН, розпорядився зняти з сайту інформацію про те, що «Ахметов заборонив вступати до Партії регіонів на своїх підприємствах».

 

Крім того, як зазначається в заяві, 5 травня генеральний директор агенції Вадим Осадчий розпорядився зняти публікацію під заголовком «Партія регіонів точить зуб на Порошенка?», заявивши, що це «заказуха». «Лише після гострих дискусій з О.Харченком і вимоги від нього письмової гарантії, що це не замовний матеріал, В. Осадчий погодився повернути його на сайт».

 

Також зазначається, що на планірці 27 квітня генеральний директор УНІАНу Вадим Осадчий критикував сайт за те, що ставили забагато інформацій про побиття Юлії Тимошенко. А 16 травня, відповідно до інформації в заяві, Михайло Ганницький заборонив ставити на сайт УНІАН, де вже вийшла новина про його призначення шеф-редактором агентства, другу сторону конфлікту - коментар Олександра Харченка з його позицією щодо звільнення.

 

«О.Харченко був єдиним, хто міг протистояти новому керівництву в їх намаганні зробити сайт УНІАН менш гострим, більш лояльним до влади. Вважаємо, що через це його і "усунули". У всіх цих діях, на фоні повної лояльності майже всіх телеканалів до влади, на фоні замовчування суспільно-важливих новин, ми бачимо небезпеку знищення єдиного в Україні незалежного інформаційного агентства напередодні виборів. Яскравим прикладом цьому може служити закриття торік "Газеты по-киевски", а потім - скорочення редакції новин телеканалу СІТІ», - йдеться в заяві.

 

У зв'язку з наведеними фактами трудовий колектив заявив про початок трудового спору з новим керівництвом агентства і вимагає:

 

«- повернення Олександра Харченка на посаду головного редактора УНІАН з усіма повноваженнями і з поверненням посади до штатного розпису;

 

- для недопущення цензури в агентстві - створення редакційної колегії, яка прийматиме рішення про зняття з сайту матеріалів.

 

- недопущення звільнення, переведення, переміщення працівників агентства без згоди профспілки та трудового колективу та працівника;

 

- створити комісію в ТОВ "УНІАН" для вирішення питання про переміщення О.Харченка в структурний підрозділ сайту УНІАН.

 

Трудовий колектив звертається до НСЖУ, НМПУ та інших структур із захисту свободи слова за допомогою у вирішенні цього конфлікту і недопущення знищення незалежного агентства УНІАН.

 

Трудовий колектив звертається до акціонерів ТОВ "УНІАН" з проханням провести зустріч з трудовим колективом УНІАН, або з його представниками».

 

Нагадаємо, вчора, 16 травня, шеф-редактором інформаційного агентства УНІАН був призначений Михайло Ганницький, який раніше виконував обов'язки заступника головного редактора. Головний редактор агентства Олександр Харченко переміщений на посаду головного редактора веб-сайту УНІАН. Пан Харченко вважає таке відсторонення порушенням трудового законодавства і пов'язує таке рішення керівництва зі своєю незгодою «робити сайт менш резонансним, з менш гострими публікаціями».

 

Генеральний директор УНІАНу Вадим Осадчий відкидає звинувачення в таблоїдизації УНІАНу і заявляє, що усунення Олександра Харченка з посади шеф-редактора пов'язане з негативними економічними показниками агентства протягом останнього періоду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9728
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Штолько.
4344 дн. тому
Моя фамилия Штолько, я бывший сотрудник УНИАН.. НИКАКОГО ОТНОШЕНИЯ К ХАМСКИМ КОММЕНТАРИЯМ ОТ некоего придурка пользующегося моей фамилией не имею
Чего?
4359 дн. тому
Вы пишете: "Если б по амбициям такой человек был Бобровниковым" Этот типа гений русский Бабровникоф является заказухой-му*ком, котрый работал в конвертах на Юлю, а щас бухает в Грузии, никому не нужный... Всяка продажна бл*дь вам приемлема.
Чего?
4359 дн. тому
Вы пишете: "по принципиальной въедности как Руслан Черный (Коммерсант)" Это *мо, за 10,5 копеек продающееся всем, уже авторитет? На*ер. На*ер вместе с Рустиком Черным. *мо.
Харченко не знаю, но уважаю
4360 дн. тому
Гнида Штолько! Читай предыдущий комент. Дихлофос - это для тебя и таких как ты.
левобережный патриот
4360 дн. тому
УНИАН принялись превращать в филиал Оборзевателя Мойши Бродского, в филиал татаро-монгольской "Сегодня". Харченко в последнее время, как мог, манипулировал между уродами. Запустил даже блог обезьяны Пиховшкмана. Пришел конец и этому наиболее толерантному украинскому редактору. Гниды продолжают оккупировать Киев. Ничего, подождите малость. Вагоны с дихлофосом уже в пути.
Штолько
4360 дн. тому
Если честно, хороший парень Саша Харченко. И старается современным быть, развелся, женился по-новой, жена хоть и полненькая ("вгодована"), но моложе и авось, как-то влияет на него. Саша стал следить за собой: лысина-одуванчик стала аккуратно постриженной, поменял костюм им. Кравчука (куплен он был в период первого срока Леонида Макаровича и носил только пиджак от него, а штаны другие) и усы стали ровные. Но не похож он по своим профессиональным кондициям (ни он, ни друг его закадычный, экономный соиздатель журнала "Мандры" с мизерными гонорарами Володя Ильченко) на профи, который дотянет уровень УНИАНа. База есть, а профессионализм Саши застрял на уровне середины 90-х. Конечно, он и иже с ними (такие же журналисты образчика 90-х) силятся показать, что разжалован из-за того, что много писал об оппозиции в тюрьмах - Тимошенко с Луценко, но все это выглядит как банальное "попоприкрытие" и сохранение хорошей мины при плохой игре. Поэтому, как пел Высоцкий, "ну, значит, правильно, что дали" (по морде - у Высоцкого), а в нашем случае по заслугам и по авторитету, которого нет. Харченко пора на пенсию, детей и внуков няньчить и читать "Свободу" Ляшка, причмокивая языком от удовольствия. Ну, как говорил Жуков Сталину, не ставьте вы комдива командующим фронтом и расстреливать его Берии не придется. Ну не тянет экс-редактор УНИАН-тыжнэвыка Саша Харченко, УНИАН в современных условиях. Не было под ним мобильного, эксклюзивного агентства, где у журналистов хорошие связи. Саша, посмотри, как "Коммерсант-Украина" работает, они спикера из-под земли по мобилке в 10 вечера достанут. Причем, не взирая на должность. Поэтому надо попрощаться с Сашей и дать ему почетное рабчоее место в Союзе журналистов на распределении путевок на Азовское море. А вот кого на его место вопрос. Если б по амбициям такой человек был Бобровниковым, по принципиальной въедности как Руслан Черный (Коммерсант) и напыженнным, как Егор Соболев в момент защиты Андреевского спуска или захвата кабинета Попова в мэрии, то дело бы сдвинулось. А Ганницкий вряд-ли потянет. Нужно сделать его и.о. и искать нормального редактора. А Саша с Лукановым из Незалежной профспилки пущай выпьют горилочки и сделают себе доп. пиар в судах. Не все ж Луканову 10-минутные фильмы про Бандеру снимать...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду