Депутати-опозиціонери вимагають звільнити гендиректора УТР Василя Юричка

11 Травня 2012
14141
11 Травня 2012
17:28

Депутати-опозиціонери вимагають звільнити гендиректора УТР Василя Юричка

14141
УТР показав черговий фільм проти Тимошенко – «Щербань. Замовлення прийнято»
Депутати-опозиціонери вимагають звільнити гендиректора УТР Василя Юричка

12 народних депутатів-опозиціонерів вимагають від Кабінету Міністрів звільнити генерального директора державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення"» (УТР) Василя Юричка - «за систематичне використання державного телеканалу у цілях пропаганди, поширення неправдивої інформації та зловживання службовим становищем». Про це йдеться на сайті партії «Батьківщина».

 

«Як народні депутати, журналісти та українські громадяни ми обурені тим, що керівництво УТР перетворило ефір державного каналу на зливний бачок для неправдивої інформації та на інструмент брудної піарівської кампанії проти опонентів української влади», - йдеться у заяві.

 

Депутати обурені появою в ефірі УТР чергового «чорнопіарного» проекту під назвою «Щербань. Замовлення прийнято», спрямованого на дискредитацію лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Як свідчать титри в ефірі, це «псевдорозслідування» виготовлено та трансльовано на замовлення громадської організації «Загальновоїнська спілка України», якою керує член Партії регіонів Олег Калашніков (народний депутат п'ятого скликання), який отримав звання «Ворог преси» за побиття влітку 2006 року журналіста та оператора телеканалу СТБ.

 

Парламентарі нагадують, що впродовж останнього року за цією ж схемою в ефірі УТР та обласних державних телерадіокомпаній розміщувалися на замовлення Олега Калашнікова й інші фільми, спрямовані проти Юлії Тимошенко, - «Вкрадений поп-корн» та «Просто Юля».

 

Цим самим телеканал грубо порушує інформаційні стандарти, закріплені в офіційному редакційному статуті УТР, зокрема, достовірність, збалансованість, відокремлення фактів від коментарів, презумпція невинності.

 

«Державний канал, який покликаний нести правду про Україну у світ, використовується владою для інформаційної війни проти власного народу, - говорять депутати. - Телеканал, який фінансується платниками податків, не просто порушує журналістські стандарти - УТР став символом непрофесійності, інформаційних маніпуляцій та замовної "чорнухи"».

 

«У зв'язку із систематичним використанням державного телеканалу у цілях політичної пропаганди та з огляду на численні звинувачення керівництва каналу у корупції та політичній заангажованості ми вимагаємо від Кабінету Міністрів та Державного комітету телебачення і радіомовлення звільнити Василя Юричка з посади генерального директора Державної телерадіокомпанії "Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення" (УТР)», - сказано в заяві.

 

Депутати також звернулися до українських журналістів із закликом відстояти ефір своїх телеканалів від «перетворення на пропагандистські майданчики для чорного піару на замовлення влади».

 

Заяву підписали Андрій Шевченко, Володимир Яворівський, Олександр Абдуллін, Олена Кондратюк, Степан Купіль, Віктор Уколов, Олександр Сочка («БЮТ-Батьківщина»), Ольга Герасим'юк, Ірина Геращенко, Юрій Стець, Володимир Ар'єв, Євген Талишев (НУ-НС).

 

«Детектор медіа» не вдалося зв'язатися з паном Юричком, щоб отримати коментар, - він не відповідає на дзвінки.

 

Нагадаємо, обласні державні телеканали (ОДТРК), державний канал іномовлення УТР, а згодом і приватний телеканал ТОНІС транслювали викривальний фільм «Просто Юля» про Юлію Тимошенко та її домовленості з Павлом Лазаренком, Леонідом Кучмою та Володимиром Путіним.

 

Василь Юричко раніше пояснював у листі до парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, що УТР юридично оформила угоду із стороннім автором. «Власник фільму "Просто Юля" Всеукраїнська громадська організація "Загальновоїнська спілка України" (головою якої є народний депутат 5-го скликання Олег Калашніков з Партії регіонів. - ТК), надав права на трансляцію УТР та іншим організаціям», - зазначив пан Юричко.

 

Як писала «Детектор медіа», голова Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець мав намір подати до суду на пана Юричка. Він сприйняв як образу честі й гідності народного депутата неодноразову відмову гендиректора УТР прийти на засідання і взяти участь в обговоренні питання про трансляцію цим каналом фільму «Просто Юля».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14141
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Зеленый кружок
4293 дн. тому
Еще один говновброс про Ю.Тимошенко был показан областными ТРК вечером 23.06.2012. Название - ''Принцесса битая''. В конечных титрах - УТР , а также ТРК Украина . Чернуха низкопробнейшая , но на людей , которым каждый день хочется слышать ''Юлька - воровка'' действует безотказно.
Зеленый кружок
4338 дн. тому
Очередной говношедевр был и на этот раз показан всеми (предположительно) ОДТРК .Вчера , 11.05.2012. Правда , особо хитропопые и сделали это по-хитрому : показали только в цифру , которую пока никто не видит , а в аналог не крутили . И волки сыты , и овцы целы . Перед Киевом можно отчитаться о проделаной работе , и мозги зрителей не засраны .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду