Гужва подав апеляційну скаргу

7 Травня 2012
10088
7 Травня 2012
14:57

Гужва подав апеляційну скаргу

10088
Звільнений з газети «Сегодня» головний редактор продовжує судитися за посаду
Гужва подав апеляційну скаргу

Ігор Гужва подав апеляційну скаргу до Апеляційного суду міста Києва на рішення Солом'янського районного суду у справі про своє звільнення з посади головного редактора газети «Сегодня», яке він вважає незаконним. Про це повідомила керуючий партнер юридичної компанії «Право Плюс» Наталя Якухно.

 

За словами юристів компанії «Право Плюс», рішення Солом'янського районного суду є «кричущим прикладом правового нігілізму і повністю ігнорує норми українського трудового законодавства».

 

Як нагадують юристи, Ігор Гужва був звільнений за п.2 ст. 36 (закінчення строку трудового договору). У той же час, надані на розгляд суду документи (трудовий договір, наказ про прийняття на роботу) вказують на те, що трудові відносини із «Сьогодні Мультімедіа» були безстроковими. Сам пункт 2 трудового договору вказує на початок трудових правовідносин - з 15 грудня 2003 року без обмеження строку.

 

Однак суд у своєму рішенні вказує: «Припиненням трудових відносин з урахуванням положень Статуту та вимог законодавства є рішення Наглядової ради про відкликання головного редактора з посади, що унеможливлює виконання роботи Позивачем на займаній посаді та вказує на строковість трудових відносин».

 

Далі в рішенні суд робить висновок: «Таким чином, у зв'язку з особливостями виникнення та припинення трудових відносин у сфері, що пов'язана з діяльністю засобів масової інформації, посада головного редактора засобів масової інформації, яку обіймав Позивач не передбачала укладення трудового договору на невизначений строк. При цьому також твердження Позивача про необхідність зазначення про наявність строкового характеру трудового договору у наказі про прийняття його на роботу не є обґрунтованим та судом до уваги не приймаються».

 

За словами юристів компанії «Право Плюс», такі ствердження суду є абсурдними, оскільки згідно з чинним законодавством про працю всі трудові договори є безстроковими, за винятком тих, де передбачено строк.

 

Крім того, п. 12 Трудового договору передбачає: «Умови цього договору можуть бути змінені чи доповнені тільки за згодою сторін у письмовій формі». Під час дослідження матеріалів особової справи, будь-яких додаткових угод чи додатків у судовому засіданні виявлено не було, а отже такі відсутні. З цього випливає, що договір є чинним у наданій до суду редакції.

 

За даними юристів, суд не надав оцінки та не визначив того, що наглядова рада не вправі самостійно визначати строк для застосування п.2 ст. 36 КЗпП України, враховуючи існування безстрокових трудових правовідносин, оскільки такі умови мають погоджуватись з робітником.

 

Нагадаємо, 17 січня Ігоря Гужву зняли з посади головного редактора газети «Сегодня» за рішенням наглядової ради ПрАТ «Сьогодні Мультімедіа» (видавця газети). Пан Гужва оскаржив своє звільнення. 20 квітня Солом'янський районний суд відмовив у задоволенні його позову до видавця газети - ПрАТ «Сьогодні Мультімедіа».

 

Із 28 березня Ігор Гужва працює шеф-редактором російської газети «Московские новости».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10088
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду