«Експрес» виграв суд у Миколи Зинича

6 Квітня 2012
13233
6 Квітня 2012
12:47

«Експрес» виграв суд у Миколи Зинича

13233
Апеляційний суд скасував рішення в господарській справі, проти якого протестувала газета «Експрес»
«Експрес» виграв суд у Миколи Зинича

4 квітня Львівський апеляційний господарський суд скасував рішення Господарського суду Львівської області за позовом Миколи Зинича до ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» (колишній видавець газети «Експрес») про визнання недійсною реорганізації компанії «Супердрук» шляхом виділення з неї ТОВ «Системи друку та доставки». Про це повідомляє «Експрес».

 

Головуюча судової колегії Віра Гриців проголосила вступну та резолютивну частину постанови. Рішення суду першої інстанції скасоване. Постановлено нове рішення, яким позивачу відмовлено в позові повністю. Постанова набула чинності з моменту проголошення.

 

Таким чином, скасовано рішення Господарського суду Львівської області від 21 грудня 2011 року, на знак протесту проти якого газета «Експрес» 26 січня вийшла у світ з незадрукованою першою шпальтою. Як пояснили в редакції, тоді в суді «було скасовано один iз засновницьких документiв пiдприємства, що видає газету "Експрес" та найпопулярнiшi серед читачiв країни україномовнi видання -- газети "Пост-Поступ", "Вiсник пенсiонера", "Порадник господаря", "Добрий лiкар", "Cool Експрес"».

 

Нагадаємо, 21 грудня 2011 року Господарський суд Львівської області задовольнив позов Миколи Зинича до ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» (ця компанія є правонаступником ТОВ «Видавнича група "Експрес"» - колишнього видавця газети «Експрес») про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства від 27.08.2010 про виділення з ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» юридичної особи ТОВ «Системи друку та доставки». Третіми сторонами в справі був нинішній видавець газети «Експрес» - ТОВ «Експрес медіа груп», а також засновники ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» - Ігор Починок і ТОВ «Правобережна інформаційна компанія».

 

Микола Зинич, якому належить 22,85% статутного капіталу ТОВ «Видавнича група "Супердрук"», оскаржував рішення загальних зборів учасників цього товариства, тому що вони відбулися за його відсутності, а участь у них брали лише двоє учасників товариства - ТОВ «Правобережна інформаційна компанія» та Ігор Починок. Позивача на зборах не було, оскільки перед тим рішенням загальних зборів від 18.06.2010 його було виключено з учасників товариства. Однак він оскаржив це рішення в суді, виграв справу і наразі знову є учасником товариства.

 

Коментуючи «Детектор медіа» рішення апеляційного суду від 4 квітня, головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок сказав: «З нашої точки зору, рішення означає, що суду дали можливість приймати рішення, не тиснучи на нього. Це розуміння того, що люди, які затіяли війну з газетою, зрозуміли, що ціна їхньої можливої перемоги буде пірровою».

 

«Ми мали бездоганні докази того, як створювався замах на газету і що за цим стоять конкретні люди з чіткими політичними завданнями, які нас просили в парламентському комітеті. Але ми вирішили утриматися від їх оприлюднення до завершення процесу», - зазначив він. На запитання ТК, коли редакція оприлюднить свої докази, пан Починок відповів: «Ми бачимо, що процес вирівнявся, і для нас важливо, щоб суду дали можливість працювати. Якщо ми помітимо, що люди зробили висновки лише короткочасні, то ми без сумніву доведемо цю справу до кінця».

 

Представник інтересів Миколи Зинича в суді Андрій Потинський не може коментувати рішення апеляційного суду, поки не отримає його повний текст, оскільки наразі не знає, з яких підстав суд прийшов до тих висновків, які оголосив на судовому засіданні. Але він запевнив, що обов'язково оскаржуватиме це рішення в касаційному порядку.

 

«На нашу думку, рішення суду першої інстанції є абсолютно законним. Рішення про реорганізацію підприємства шляхом виділення порушує права Зинича, оскільки він мав брати участь у цьому виділенні, він міг подати заяву про те, що хоче брати участь у новому підприємстві, яке виділилося. І його як учасника було позбавлено цього права. Ми на підтвердження своєї правової позиції надали постанову Вищого господарського суду по аналогічній справі, тільки в ній пан Зинич оскаржував рішення про ліквідацію товариства "Видавнича група Супердрук'". І в цій справі суд при тих самих обставинах (обставини прийняття рішення про реорганізацію та про ліквідацію товариства були однаковими: Зинич не повідомлявся про збори учасників товариства, його права були порушені) прийняв рішення на нашу користь», - зауважив пан Потинський.

 

Нагадаємо, що Микола Зинич подав понад 10 позовів до ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» на поновлення своїх прав як міноритарного акціонера. Однак усі ці справи, каже Ігор Починок, не впливають на діяльність і видання газети «Експрес», оскільки її видавцем є ТОВ «Експрес медіа груп». Тільки в одній справі про реорганізацію «Супердруку» «Експрес медіа груп» був залучений як третя сторона - через те, що до цієї компанії приєдналося виділене з компанії «Супердрук» ТОВ «Системи друку і доставки».

 

Ігор Починок, який до 2009 року очолював компанію «Супердрук», розповів «Детектор медіа» про обставини реорганізації компанії: «Існує два рішення вищих господарських судів, які засвідчують, що людина, яка представляється засновником (Микола Зинич. - ТК), стала засновником незаконно. Цій людині засновники, які володіли більшістю голосів, неодноразово пропонували або розійтися з виплатою йому належної частки майна, або, щоб мати можливість вести діяльність товариства, вони мали виключити цю людину. Тому що товариство - це не тераріум, це форма існування, у якій співзасновники можуть знаходити між собою спільну мову. Ця людина блокувала діяльність підприємства, оскільки жодного разу не отримала повідомлення про збори засновників, хоча повідомлення щоразу відсилалися, і після того, як збори відбувалися, подавала в суд позов про те, що збори незаконні на тій підставі, що його не поінформували про їх проведення. Ця війна розпочалася ще у 2009 році. І в цій ситуації, яка склалася, я прийняв рішення про вихід із товариства і створення компанії "Системи друку і доставки". І моє рішення було підтримане більшістю (77,15% голосів), і мені дозволили вийти з товариства. Я з цього товариства в підсумку не отримав жодної вигоди, тому що я взяв активів рівно стільки, скільки й боргів (у підприємства було багато боргів перед кредиторами). Я вийшов практично з нулем. Я хотів лише дати можливість моїм друзям і колегам працювати, тому що ситуація, яка склалася в "Супердруці" неминуче призвела б до зупинки підприємства і зупинки виходу газети».

 

Нагадаємо, раніше адвокат Миколи Зинича Андрій Потинський розповідав, що в певний період часу збори учасників ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» з порушенням порядку скликання, без пана Зинича, прийняли рішення про збільшення розміру статутного фонду і про виключення Миколи Зинича зі складу учасників. І доки пан Зинич не був учасником товариства та поновлювався через суд, ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» було реорганізоване шляхом виділення з нього ТОВ «Системи друку і доставки», яке згодом було приєднане до ТОВ «Експрес медіа груп». При цьому, за його словами, ТОВ «Системи друку і доставки» проіснувало практично чотири місяці. «Це була транзитна структура, яка згодом приєдналася до ТОВ "Експрес медіа груп" - через "Системи друку і доставки" майно відійшло в компанію "Експрес медіа груп". У цих компаніях пан Зинич не є засновником. Тобто він був засновником 22,85% однієї маси активів, але на сьогоднішній день, після поновлення його в складі учасників товариства, по сукупності активів це вже зовсім інша компанія», - пояснював пан Потинський.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13233
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду