Пішов з життя кінорежисер Михайло Бєліков

28 Березня 2012
5803
28 Березня 2012
11:40

Пішов з життя кінорежисер Михайло Бєліков

5803
Пішов з життя кінорежисер Михайло Бєліков

Пішов із життя Михайло Олександрович Бєліков, лідер Національної спілки кінематографістів України, кінорежисер, кінооператор, сценарист. Про це повідомила Національна спілка кінорежисерів.

 

Михайло Бєліков мав звання народного артиста України, був лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, академіком Національної академії мистецтв, володарем призів міжнародних та національних кінофестивалів.



По закінченні операторського факультету ВДІКу Михайло Бєліков почав працювати на Київській кіностудії імені Олександра Довженка. Тоді у творчій співпраці з різними режисерами поставив фільми «Казка про Хлопчиша-Кибальчиша», «Та, що входить в море», «Хто повернеться - долюбить», «Білі хмари».



Після закінчення Вищих режисерських курсів у Москві працював режисером, поставив стрічки «Стара фортеця», «Ральфе, здрастуй», «Червоний півень плімутрок». За картини «Ніч коротка» та «Які ж були ми молоді» пан Бєліков отримав Шевченківську премію.

 

Великий розголос в Україні і світі, мав фільм «Розпад» про Чорнобильську катастрофу. Останніми роботами майстра були фільми «Святе сімейство» і «Золота лихоманка».

 

Упродовж багатьох літ (1987-2005) Михайло Бєліков очолював Спілку кінематографістів України. «Він був справжнім лідером і натхненником багатьох процесів, що відбувалися в нашому суспільстві в часи Перебудови, а потому у 1990-ті роки. Філософія і моральні підвалини демократії були для нього не гаслами, а сутністю його людської вдачі, його світовідчуття. Відтак не дивно, що Спілка кінематографістів була одним із лідерів і власне центром перебудовчих процесів. Їх наслідки далеко не у всьому задовольняли Бєлікова, чиє серце було чутливим до всіх проблем, що болять людям. Одначе був оптимістом, з дитинства всотавши дух повоєнного братства і віри в людину», - йдеться у повідомленні НСКУ.



Михайло Бєліков - один із фундаторів Національної академії мистецтв, її академік з моменту заснування в середині 1990-х.



НСКУ та «Детектор медіа» висловлюють найщиріші співчуття дружині та сину режисера, всім рідним і близьким.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду