Суд вирішив, що в парламенті правомірно відмовили Ірині Соломко в інформації про помічників нардепів (ОНОВЛЕНО)

20 Березня 2012
8138
20 Березня 2012
14:57

Суд вирішив, що в парламенті правомірно відмовили Ірині Соломко в інформації про помічників нардепів (ОНОВЛЕНО)

8138
Суд вирішив, що в парламенті правомірно відмовили Ірині Соломко в інформації про помічників нардепів (ОНОВЛЕНО)

Суд частково задовольнив позов журналістки журналу «Корреспондент» Ірини Соломко до Апарату Верховної Ради України, яким вона оскаржувала відмову в наданні інформації про помічників-консультантів народних депутатів. Рішення у справі Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив 12 березня, повідомляє Інститут медіа права.

 

Зокрема, суд визнав, що відмову Апарату Верховної Ради надано із порушенням вимог закону «Про доступ до публічної інформації», оскільки в тексті не вказаний порядок її оскарження, як це прямо передбачено законом.

 

Водночас суд постановив, що Апарат парламенту правомірно відмовив журналістці у наданні певних відомостей про помічників-консультантів народних депутатів.

 

Журналістка, зокрема, запитувала список помічників народних депутатів 6-го скликання; прізвища тих помічників, які мають статус державного службовця; а також суми заробітної плати за вересень і жовтень 2011 року тих помічників-консультантів, які є державними службовцями.

 

Юрист Інституту медіа права Ольга Сушко, яка представляла інтереси пані Соломко в суді, уточнила «Детектор медіа», що в позовній заяві Ірина Соломко просила визнати протиправною відмову Апарату Верховної Ради в наданні інформації на запит від 22 грудня 2011 року, а також зобов'язати апарат надати повну інформацію.

 

Суд дійшов висновку, що Апарат Верховної Ради не володіє частиною запитаної інформації. Що ж до інших відомостей, то суд визначив, що вони не повинні надаватися, оскільки це конфіденційна інформація про помічників-консультантів. В обґрунтування цієї тези суд послався на рішення Конституційного Суду №2-рп/2012 від 20 січня 2012 року щодо офіційного тлумачення конфіденційної інформації.

 

Тим не менше, юристи Інституту медіа права вважають, що суд не дослідив повною мірою ряд питань, пов'язаних із цією справою. «Так, не було доведено, що Апарат Верховної Ради України не володіє запитуваною інформацією. До того ж, суд у постанові не проаналізував норми Закону України "Про доступ до публічної інформації", що встановлюють неможливість обмеження доступу до інформації про осіб, які отримують кошти із державного бюджету», - зазначається в повідомленні Інституту.

 

З огляду на це юристи Інституту медіа права планують оскаржити рішення Окружного адміністративного суду міста Києва в апеляційному порядку.

 

З їхнім рішенням згодна Ірина Соломко. «Я не очікувала іншого рішення суду, - сказала вона у ментарях "Детектор медіа". - Воно абсолютно відповідає тій ситуації, яку ми наразі маємо з запитами журналістів щодо важливих тем чи використання бюджетних коштів. Адже влада тільки демонструє відкритість, розпоовідаючи, зокрема Європі, що прийняла закон про доступ до публічної інформації. Якщо подивитися глибше, то всі його прогресивні норми перекриваються законом про захист персональних даних. Тобто ми маємо колізію, коли журналіст хоче прослідкувати за тим, як використовуються бюджетні кошти, але йому в цьому праві відмовляють, бо це його гарантоване право обмежено іншим законом. Менше з тим, я сподіваюся на апеляцію». 

 

Пані Соломко додала: «Я також переконана, що таких позовів має бути більше. Жодна відмова в наданні подібної інформації не має бути проігнорована журналістом».   

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду