Єгор Соболєв відмовився від позову до Київради

19 Березня 2012
9435
19 Березня 2012
18:53

Єгор Соболєв відмовився від позову до Київради

9435
Він більше не оскаржує старе положення про акредитацію, оскільки Київрада затвердила нове
Єгор Соболєв відмовився від позову до Київради

Керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв відмовився від позову до Київради, у якому оскаржував старе Положення про порядок акредитації журналістів.

 

Таке рішення він прийняв через те, що 15 березня 2012 року Київрада затвердила нове Положення про порядок акредитації журналістів, у якому «на 90%» враховані його пропозиції. 19 березня суддя Костянтин Винокуров задовольнив це клопотання позивача.

 

Нагадаємо, журналіст вимагав привести положення про акредитацію у відповідність до вимог закону «Про інформацію».

 

«Після того, як ми виграли справу про відмову мені в акредитації, Київрада швиденько зібралась і ухвалила ті рекомендації, які розробив Роман (Роман Головенко, юрист Інституту масової інформації. -- ТК) за моїм втручанням. Тому ми домоглись того, що вимагали», - сказав Єгор Соболєв.

 

За його словами, у першу чергу йдеться про журналістів інтернет-ЗМІ та блогерів, яким тепер не потрібно доводити свою приналежність до будь-якого ЗМІ: для того, щоб відвідати засідання Київради, необхідно заздалегідь повідомити про бажання прийти. А на наступний день при акредитації пред'явити посвідчення профспілки або Спілки журналістів. «Не потрібно давати свідоцтво про реєстрацію медіа», - додав Єгор Соболєв.

 

«Я хочу  сказати, що Київрада сама себе перехитрила. Оскільки суду можна було уникнути. Адже ми надавали прес-секретарю секретаря Київради Юлії Чудновець наші пропозиції, а потім чекали два місяці. І зрештою, коли ми зрозуміли, що справа не рухається, подали до суду. Київрада могла прийняти це положення минулої осені і отримати від нас не судовий позов, а оплески», - зазначив він.

 

Остаточну версію положення про акредитації київський міський голова ще не підписав. За словами Єгора Соболєва та Романа Головенка, положення може бути підписане завтра, 20 березня. Тоді й буде можливість ознайомитися з його остаточним повним текстом.

 

Застереження медійників поки що викликає лише кілька пунктів: обов'язковий попередній запис на сесію в телефонному режимі навіть для журналістів з постійною акредитацією та суперечливі умови скасування акредитації. Однак медіа-активісти сподіваються, що ці пункти можуть бути змінені в остаточній редакції положень.

 

Тепер Єгор Соболєв та Роман Головенко намагатимуться зробити відкритим вхід до Київради для всіх охочих. «Це передбачено законом, однак вони на гроші платників податків найняли купу охорони. Я нарахував, що необхідно оминути три пости, щоб потрапити до сесійної зали, - зазначив пан Соболєв, - Спершу ми спробуємо мирно (а якщо не вийде, то звернемось до суду) домогтися того, щоб кожен киянин міг прийти і подивитися, як працює орган місцевого самоврядування».

 

Як уже повідомляла «Детектор медіа», улітку минулого року Єгора Соболєва не пустили на одну із сесій Київради, відмовивши в акредитації. Перед тим у нього вимагали надати документи для акредитації, перелік яких не узгоджувався з новим законом «Про інформацію». Єгор Соболєв оскаржив відмову в акредитації та вимагав привести положення про акредитацію у відповідність до закону «Про інформацію». Позов щодо протиправності відмови в акредитації було задоволено, а позов щодо оскарження положення про акредитацію суд виділив в окреме провадження.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9435
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду