Мінкульт поки не видавав прокатного посвідчення на фільм «Серпень. Восьмого»

12 Березня 2012
8952
12 Березня 2012
19:04

Мінкульт поки не видавав прокатного посвідчення на фільм «Серпень. Восьмого»

8952
Не встиг розглянути звернення прокатників, що надійшло 28 лютого
Мінкульт поки не видавав прокатного посвідчення на фільм «Серпень. Восьмого»

Міністерство культури України станом на 12 березня не видавало державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування російського фільму «Серпень. Восьмого» режисера Джаніка Файзієва. Про це «Детектор медіа» повідомили в прес-службі Мінкульту, коментуючи ситуацію з невиходом картини в прокат.

 

Таким чином, інформація щодо відкликання прокатного посвідчення не відповідає дійсності, наголошують у прес-службі.

 

Дистрибуторська компанія, яка має намір здійснити прокат цієї стрічки, звернулася до Державного агентства України з питань кіно з проханням видати прокатне посвідчення тільки 28 лютого 2012 року.

 

Згідно з «Положенням про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів», затвердженого постановою Кабміну від 17 серпня  1998 р. № 1315, розгляд заяви, прийняття рішення щодо державної реєстрації фільму або відмови у ній та видача прокатного посвідчення здійснюється протягом 10 робочих днів після подання документів власником прав на фільм. У разі виникнення розбіжностей щодо визначення індексу фільму термін розгляду заяви та видачі прокатного посвідчення може бути продовжений до 25 днів.

 

Коментуючи інформацію про те, що нещодавно відбувся один день показу «Серпня. Восьмого», у прес-службі Мінкульту підкреслили, що будь-яка демонстрація цієї стрічки у будь-якому кінотеатрі України вважається несанкціонованою і такою, що несе за собою адміністративну відповідальність, оскільки публічна демонстрація картини, яка не має прокатного посвідчення, є прямим порушенням закону «Про кінематографію». «Міністерство культури буде вдячне, якщо журналісти повідомлять, у яких саме кінотеатрах відбувся несанкціонований показ картини "Серпень. Восьмого"», - йдеться в повідомленні прес-служби.

 

Разом з тим у Мінкульті повідомили, що до них не було офіційних звернень Всеукраїнського об'єднання «Свобода» та представників грузинської діаспори в Україні з проханням заборонити прокат фільму «Серпень. Восьмого».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», російський кінофільм Джаніка Файзієва «Серпень. Восьмого» про конфлікт у Південній Осетії не вийшов у запланований з 1 березня український прокат.

 

За даними сайту «Кіно-театр», сеанси планувалися в березні в кількох кінотеатрах Києва - «Алмазі», «ім. Чапаєва», «Промені», «Салюті», «Старті», «Факелі» та «Флоренції». Як уточнили «Детектор медіа» у відділі бронювання квитків «Флоренції», стрічка була в прокаті лише один день минулого тижня, а далі кінопокази скасували в «усьому місті».

 

11 березня з'явилася інформація, що прокат фільму в Україні заборонило Міністерство культури, хоча саме міністерство офіційно подібних заяв не робило. За цією інформацією, «Серпень. Восьмого» піддався критиці у Грузії та в Україні. Зокрема, протести влаштувала грузинська діаспора України і київська організація Спілки української молоді, Молодіжний націоналістичний конгрес і Молодий народний рух. Представники цих організацій нібито звернулися зі скаргами на розпалювання фільмом міжнаціональної ворожнечі до Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, Державного агентства з питань кіно і СБУ.

 

За сюжетом картини, молода мати одиначка ризикуючи життям змушена пробиратися до Південної Осетії, куди вона до початку конфлікту відправила семирічного сина. Події 2008 року показані очима дорослих і хлопчика: у реалістичні військові сцени вплітається фантастичний бойовик із роботами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду