Янукович: Що стосується динаміки, випадків цензури стає все менше (ВІДЕО)

24 Лютого 2012
9898
24 Лютого 2012
21:05

Янукович: Що стосується динаміки, випадків цензури стає все менше (ВІДЕО)

9898
Соціологічні дослідження засвідчують погіршення стану свободи слова в Україні
Янукович: Що стосується динаміки, випадків цензури стає все менше (ВІДЕО)

Під час інтерв`ю президента Віктора Януковича з ведучими трьох суспільно-політичних шоу - Савіком Шустером, Андрієм Куликовим та Євгенієм Кисельовим, що транслюється в ефірі телеканалу ICTV сьогодні, 24 лютого, ішлося про питання свободи слова і цензури. 

 

Першим його порушив ведучий «Свободи слова» Андрій Куликов. «Після виборів, завдяки яким ви стали президентом України, і на Вашу адресу, і на адресу вашої політичної сили постійно лунають звинувачення і закиди у обмеженні свободи слова. Чи ви вважаєте що в Україні свобода слова і свобода діяльності журналістів достатньо захищені? Чи ви вважаєте що ще не настав час для впровадження суспільного телерадіомовлення? І як ви оцінюєте те, що у вівторок на цьому тижні парламент не схвалив пропозиції ТСК з питань розслідування випадків цензури щодо забезпечення прав журналістів на свою діяльність?», - запитав Андрій Куликов.

 

У відповідь президент усміхнувся і пояснив, що свобода слова в Україні ніколи не обмежувалася. 

 

«Я чому посміхнувся, коли ви мені почали задавати це питання. - пояснив Віктор Янукович. - Хто як не ви, може сказати мені: "Пане президент, немає в нас свободи слова". Ви ж ведете ці програми. Чи відчуваєте будь-який тиск чи цензуру?»

 

На що Куликов нагадав про те, що волів би взяти окреме інтерв`ю у Віктора Януковича у прямому ефірі: «Мою свободу тут обмежують лише панове Кисельов і Шустер. Тому я так хочу зробити інтерв`ю з Вами сам на сам і бажано в прямому ефірі».

 

«Будь-ласка-будь-ласка», - сказав пан Янукович.

 

І, відповідаючи на запитання Андрія Куликова, уточнив: «Ніколи за всі часи, коли я був при владі, я не ставив питання обмеження свободи слова. Ніколи. Ми не ставимо собі це за мету. Навпаки, ми ставили питання, як створити конкурентне середовище. А конкурентне середовище неможливо створити без свободи слова». 

 

«Ми можемо говорити, скільки завгодно. І це не буде свободою слова. - сказав ведучий "Шустер live" Савік Шустер. - Свобода слова - це механізм, у якому, коли журналісти щось розкривають чи висвітлюють, є наслідки, реально влада веде за це відповідальність». 

 

А ведучий «Великої політикиз Євгенієм Кисельовим» нагадав про стан свободи слова у регіонах: «Ми, ведучі великих телеканалів, у цьому сенсі працюємо в тепличних умовах. Чимало чиновників, відверто кажучи, нас побоюються. А уявіть, що відбувається у регіонах. Найбільші проблеми зі свободою слова там, у наших товаришів, які працюють у обласних центрах, де пресинг з боку місцевих властей ой-ой-ой який». 

 

Відповідаючи на запитання журналістів Віктор Янукович попросив надати факти. «Я завжди люблю говорити і апелювати факти, - сказав президент. - Якщо такі випадки є, ми маємо від слідкувати, яких же заходів вжито, яка реакція. Не було такого випадку, щоб ми не реагували, коли виникали такі питання».

 

І нагадав, що розвитку демократії в Україні заважають «залишки ментальності»: «Ми країна, яка стала на шлях демократичного розвитку. І звичайно менталітет і залишки тієї ментальності минулої є на різних рівнях. І я не можу з вами тут не погодитися. Але що стосується динаміки, випадків цензури стає все менше. І я впевнений в тому, що ми на цьому шляху подолаємо ті недоліки, які у нас ще є». 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 23 листопада 2011 року під час Маршу українських журналістів проти безкарності представники ЗМІ передали Віктору Януковичу петицію з вимогою розслідувати злочини проти своїх колег.

 

Андрій Куликов нагадав про випадки утисків свободи слова у Одесі та Харкові. І висловив припущення, що так відбувається через те, що люди, які приходять до влади у регіонах на загальнодержавному рівні мають медійний ресурс і використовують його в своїх інтересах чи використовують у «так званих розбірках» під час бізнес-конфліктів. «Яке ваше ставлення до пропозиції щоби люди які приходять до влади, передавали свої активи у ЗМІ навіть не родичам, як це робиться у випадку депутатів, а управлінням місцевої громади на час, коли вони перебувають при владі?», - запитав ведучий «Свободи слова».

 

«Я чесно скажу, що я такий досвід не вивчав. Я такого досвіду не маю. якщо у вас є така інформація про такий досвід у розвинутих країнах, давайте ми повивчаємо. Я не готовий вам дати відповідь», - відповів президент.

 

Нагадаємо, 21 лютого Верховна Рада не підтримала два законопроекти, що були ініційовані парламентською тимчасовою слідчою комісією з питань цензури і стосувалися розширення прав журналістів та поширення на Нацраду з питань телебачення і радіомовлення норм закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

 

За даними соціологічних досліджень, статистика щодо стану свододи слова в Україні не є позитивною. Як повідомляла ТК,  за результатами цьогорічного дослідження Gallup, 43% українців вважають, що в Україні вона є, 39% з цим не погоджуються, а 18% не визначилися з відповіддю.

 

За даними звіту Freedom House, 2011 року Україна разом із Єгиптом, Угорщиною, Мексикою та Туреччиною потрапила до переліку країн  зі «значним падінням свободи преси». Як відзначили представники організації, в Україні, де упродовж тривалого часу були найкращі показники у регіоні, у 2010 році стало помітним згортання свободи преси. За цими даними, Україна також опинилася в категорії країн чи територій, де преса є «частково вільною». Таких країн у світі 65, із її європейських сусідів до цієї категорії належать Сербія, Чорногорія, Хорватія, Румунія, Боснія й Герцеговина, Македонія, Косово та Молдова. 

 

З відео цього фрагменту інтерв`ю можна ознайомится тут (40-ва хвилина розмови): 

 

Нагадаємо, інтерв`ю з Вікторем Януковичем було присвячене двохріччю його президентства. Двогодинний запис розмови глави держави із журналістами транслювався в ефірі телеканалу ICTV та Першого національного - у програмі «Шустер Live». Окремі фрагменти інтерв`ю увійшли до програми «Велика політика з Євгенієм Кисельовим» на телеканалі «Інтер». 


«Детектор медіа» 

Відео - ictv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9898
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду