Дефіцит пропаганди: у Білорусі тануть державні ЗМІ

24 Лютого 2012
21384
24 Лютого 2012
10:04

Дефіцит пропаганди: у Білорусі тануть державні ЗМІ

21384
Дефіцит пропаганди: у Білорусі тануть державні ЗМІ

Економічні негаразди у Білорусі прямо зачепили державні мас-медіа - тиражі газет і журналів скорочуються. Незалежні оглядачі вважають, що проблема не тільки в фінансах, а й у ставленні людей, які зневірюються в рупорах влади.

 

Додзвонитися до редакторів державних газет у Білорусі нині не просто. Коли кореспондент каже, що хоче дізнатися наклад видання, то редактори терміново мають іти на наради чи займатися терміновими справами. Відмовляються говорити навіть в управлінні друкованих ЗМІ Міністерства інформації Білорусі.

 

«Якась у нас з Вами цікава тема - розвиток ЗМІ, тим більше державних. І чому, на честь чого? Ні, я не буду вам усно відповідати», - сказала представник білоруського уряду.

 

Але цифри говорять самі за себе. У бюджеті Білорусі на державні ЗМІ цього року припадає 45 мільйонів євро, це на 20 відсотків менше, ніж торік. З цього левова частка піде на телебачення і радіо, на газети й журнали - лише 5 мільйонів євро.

 

Якщо наклад газети «СБ-Белорусь сегодня», яку видає Адміністрація президента Олександра Лукашенка, у 2010 році становив півмільйона, то тепер менше ніж 400 тисяч примірників. Газета «Звязда», єдине щоденне видання, яке виходить за державний кошт білоруською мовою, і голос парламенту «Народная газета» нині мають тиражі по 30 тисяч. «Знамя юности», що в часи перебудови мало тираж у 800 тисяч, тепер має щотижневий наклад у 35 тисяч.

 

«Пропаганду ніхто не купує, це природно»

 

Державні ЗМІ потрапили під удар не лише через скорочення бюджетного фінансування, але й через втрату довіри людей. Так вважає білоруський політолог і колишній редактор «Знамени юности» Олександр Класковський.

 

«Пропаганду ніхто не купує, це природно. Треба нарікати не на те, що з бюджету дають менше грошей, а це, до речі, гроші платників податків. І це люди різних поглядів. Виходить, що за їхні гроші утримують пропаганду, яку ніхто зараз фактично не сприймає. Треба нарікати на цю нежиттєздатну, анахронічну, реліктову модель», - каже білоруський оглядач.

 

Олександр Класковський вважає, що державна преса замовчувала серйозні економічні проблеми, які переживає Білорусь останні півтора року, включно з подвійною девальвацією грошей і дефіцитом валюти. До того ж, тепер стає важче заохочувати працівників бюджетної сфери підписуватися на газети у той час, як ціни на хліб та інші найпотрібніші речі продовжують зростати.

 

Вразлива економіка - це також погана новина для незалежної преси Білорусі, але там мають більший досвід виживання, долаючи ще й тиск згори.

 

Головний редактор незалежної газети «Народная воля» Йосип Середич знає зі власного досвіду, що таке тиск на типографії і мережу розповсюдження. Тепер «Народная воля» виходить двічі на тиждень із накладом у 26 тисяч примірників. На що сподівається він? «У нас головне не підтримка з боку влади. Головне, щоб держава не перешкоджала. А з боку читачів. Ось головне плече будь-якої газети», - наголошує білоруський журналіст.

 

(Матеріал підготувала Інна Студинська, білоруська редакція Радіо Свобода)

«Радіо Свобода»

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду