Рада підтримала законопроект, що врегульовує розміщення зовнішньої реклами

21 Лютого 2012
8283
21 Лютого 2012
17:48

Рада підтримала законопроект, що врегульовує розміщення зовнішньої реклами

8283
За основу – 284 голоси
Рада підтримала законопроект, що врегульовує розміщення зовнішньої реклами

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 8569 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо уточнення сфери застосування Закону та удосконалення окремих положень)». За прийняття законопроекту за основу проголосували 284 народні депутати.

 

Цей законопроект зареєстрували 26 травня 2011 року народні депутати Олена Кондратюк («БЮТ-Батьківщина»), Микола Баграєв (Партія регіонів), Ірина Геращенко (НУ-НС), Володимир Ландік (Партія регіонів), Олена Бондаренко (Партія регіонів), Сергій Павленко (Народна партія).

 

Доповідач із цього питання Олена Бондаренко наголосила, що законопроект передбачає унормувати розміщення зовнішньої реклами, а також удосконалити низку положень закону «Про рекламу». За її словами, Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував підтримати законопроект, хоча Головне науково-експертне управління верховної ради радило відправити його на доопрацювання. На думку комітету, всі зауваження й недоліки можна виправити під час підготовки до другого читання.

 

Так, законопроект дає нові визначення термінів «зовнішня реклама» та «реклама на транспорті», а також передбачає створення органами місцевої влади «робочих органів» для регулювання діяльності з розміщення зовнішньої реклами.

 

Якщо за чинним законом «Про рекламу» розміщення зовнішньої реклами відбувається відповідно до типових правил, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, то цей законопроект пропонує детально розписати порядок розміщення зовнішньої реклами в населених пунктах прямо в законі «Про рекламу», а розміщення зовнішньої реклами за межами населених пунктів вздовж автомобільних доріг - передбачити в порядку, затвердженому Кабміном.

 

Згідно з проектом, відстань між опорами наземної зовнішньої реклами, що розміщується вздовж автомобільних доріг загального користування не може бути менше ніж 100 метрів, а зовнішня реклама на сітчастому носії у формі банеру чи панно може розміщуватись як тимчасова тільки на поверхнях будинків та споруд, що будуються чи реконструюються, та на термін проведення цих робіт.

 

Крім цього, законопроект забороняє розповсюджувати рекламу дитячого харчування без зазначення інформації про вік дитини, з якого дозволяється споживання цього продукту, (у випадку харчування для дітей грудного віку - без зазначення інформації про необхідність попередньої консультації лікаря), а також забороняє розміщення реклами в шкільних зошитах, щоденниках, підручниках та посібниках.

 

Водночас реклама ліків, згідно з проектом, має супроводжуватися не лише рекомендацією щодо обов'язкового ознайомлення з інструкцією, а й інформацією про наявність протипоказань.

 

Також законопроект передбачає пільги на розміщення соціальної реклами на замовлення державних органів, органів місцевого самоврядування та благодійних організацій, а також закладів освіти, культури, охорони здоров'я, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів.

 

Остання норма викликала зауваження під час обговорення в сесійній залі. Так заступник голови Верховної Ради Микола Томенко застеріг, що «йде спроба легалізувати політичну рекламу посадових осіб під виглядом соціальної реклами». На його думку, влада не повинна мати жодного відношення до соціальної реклами, тож він запропонував при підготовці до другого читання максимально деполітизувати законопроект.

 

У свою чергу народний депутат Геннадій Задирко (група «Реформи заради майбутнього») зауважив, що неприйнятною є норма про створення окремого «робочого органу», на який буде покладено регулювання діяльності з розміщення зовнішньої реклами. За його словами, термін «робочий орган» не передбачений Конституцією та закону, а його створення призведе до корупції та подвійної системи дозволів.

 

За результатами обговорення парламентарі підтримали пропозицію профільного комітету та проголосували законопроект за основу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8283
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду