«Х-фактор» і «Хто хоче заміж за мого сина» у День пам’яті жертв голодоморів не є порушенням для Нацради

8 Лютого 2012
15591
8 Лютого 2012
15:46

«Х-фактор» і «Хто хоче заміж за мого сина» у День пам’яті жертв голодоморів не є порушенням для Нацради

15591
Нацрада не знайшла суттєвих порушень на каналах у День пам’яті жертв голодоморів
«Х-фактор» і «Хто хоче заміж за мого сина» у День пам’яті жертв голодоморів не є порушенням для Нацради

8 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки позапланових перевірок загальнонаціональних телеканалів СТБ, «Україна», ТОНІС, Нового каналу, К1 і «Радіо Ера», призначених 14 грудня за результатами попереднього моніторингу мовлення в День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій 26 листопада 2011 року.

 

Результати перевірок СТБ і «України» Нацрада взяла до відома, не зафіксувавши порушень. По інших мовниках регулятор взяв до відома наявність ознак порушень, але не оголошував попередження. Як пояснив на брифінгу голова Нацради Володимир Манжосов: порушення не були суттєвими на фоні загальних змін, внесених 26 листопада до сіток мовлення ТОНІСа, Нового каналу, К1 та «Радіо Ера».

 

Як відомо, Нацрада рекомендувала телеканалам у День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, затвердженими 11.06.2008 рішенням № 1101. Згідно із цими правилами, у дні пам'яті мовники зобов'язані утримуватися від трансляції комедійних фільмів, розважальних та музично-розважальних програм, вікторин, програм на замовлення, музичних творів мажорного звучання, рекламних роликів та анонсів з елементами шоу, розваг та еротики; забезпечувати присутність в ефірі відбивок, джинглів і заставок мінорного характеру чи без звукового супроводу; напередодні та впродовж дня інформувати населення про відповідний день пам'яті.

 

За результатами перевірки СТБ Нацрада зафіксувала, що на каналі не було реклами та анонсів з елементам розваг чи еротики та інших порушень правил мовлення в дні жалоби. Однак увечері 26 листопада відбувалася пряма трансляція музично-розважального шоу «Х-фактор». У цій програмі на 6-й хвилині була оголошена хвилина мовчання, а всі музичні твори мали мінорний характер. Тож цю програму Нацрада не розцінила як порушення.

 

На «Україні» протягом дня транслювалися ефірні заставки з написом «День пам'яті жертв Голодомору», в інформаційних випусках були сюжети, присвячені цьому дню. І хоча увечері транслювалося розважальне шоу «Хто хоче заміж за мого сина», Нацрада не зараховувала його до порушень.

 

На ТОНІСі, за результатами перевірки Нацради, не було розважальних і музичних програм, транслювався кілька разів тематичний кліп Оксани Білозір «Свіча», але в ефір вийшла програма «Мобільна скринька» з музичними творами мажорного характеру, що було розцінене як ознака порушення.

 

На Новому каналі заставки виходили без звуку, музичних творів мажорного звучання і розважальних програм не було, рухомий рядок інформував про день пам'яті. Однак 26 листопада двічі транслювався фільм «Любителі собак» в жанрі комедійної мелодрами, у чому Нацрада побачила ознаку порушення.

 

На К1 був рухомий рядок, що інформував про день пам'яті, в ефірі не було анонсів та реклами з елементами розваг чи еротики, однак увечері вийшло розважальне шоу Big Brother, що є ознакою порушення правил мовлення в дні жалоби.

 

На «Радіо Ера» 26 листопада у новинах і програмах інформували про день пам'яті, музичні твори в ефірі були мінорного характеру, однак виходили міжпрограмні заставки мажорного характеру, які були цитатами з комедійних фільмів, а також анонси програм з елементами розваг, у чому Нацрада виявила ознаки порушень.

 

За словами голови Нацради Володимира Манжосова, у каналів були виявлені не порушення, а ознаки порушень, тому що трактування програмного наповення і правил Нацради може бути різним.

 

«Усі канали змінили сітки мовлення, зняли з ефіру значну кількість програм, хоча деякі шоу залишили. Але, наприклад, канал СТБ, за даними нашої перевірки, оформлював належним чином ефір, оголошував хвилину мовчання, і всі музичні твори були мінорного характеру. Знайти пряме порушення ми не змогли. Це стосується й інших каналів. Якщо десь і були ознаки порушень, то вони були незначними на загальному фоні тих змін, які канали внесли до свого програмного наповнення в цей день. І ми вирішили, що вони не заслуговують на оголошення попередження», - прокоментував він результати перевірок на брифінгу.

 

На думку пана Манжосова, телерадіоорганізації з кожним роком більш уважно ставляться до свого програмного наповнення в День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій, і він вірить, що наступного разу Нацрада вже не виявить навіть ознак порушень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15591
Читайте також
03.12.2011 14:06
Діана Дуцик
,«MediaSapiens»
3 383
28.11.2011 16:39
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
49 678
25.11.2011 08:48
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
7 764
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знайка
4458 дн. тому
Телекритика откопала надуманный кал на свалке "неработающих провокаций". Голодомора не существует! Его сыграл Безруков...
так
4458 дн. тому
А хто б сумнівався?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду