Співвласник екс-видавця «Експресу» пояснив свої судові претензії (ВІДЕО)

30 Січня 2012
34441
30 Січня 2012
18:35

Співвласник екс-видавця «Експресу» пояснив свої судові претензії (ВІДЕО)

34441
Микола Зинич називає спір суто корпоративним. Головний редактор «Експресу» Ігор Починок із цим не згоден
Співвласник екс-видавця «Експресу» пояснив свої судові претензії (ВІДЕО)

Співвласник компанії, що раніше видавала газету «Експрес», Микола Зинич судиться з підприємством через те, що його виключили зі складу власників, а згодом реорганізували товариство, перевівши активи в компанію, що є нинішнім видавцем газети «Експрес». Про це Микола Зинич повідомив сьогодні, 30 січня, на прес-конференції у Львові.

 

Нагадаємо, що відповідачем у справі є ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» - правонаступник екс-видавця газети «Експрес» ТОВ «Видавнича група "Експрес"». Третіми сторонами в справі є нинішній видавець газети «Експрес» - ТОВ «Експрес медіа груп», а також засновники ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» - фізична особа, ім'я якої суд не розголошує, та ТОВ «Правобережна інформаційна компанія».

 

За словами пана Зинича, він прийшов працювати у ТОВ «Видавнича група "Експрес"» (нині - ТОВ «Видавнича група "Супердрук"») 13 років тому. «Я був запрошений на підприємство для організації виробництва (на посаду заступника директора з виробництва. - ТК). Учасники товариства прийняли рішення про продаж мені частки. Я придбав частку розміром 22,85% у 2001 році за ту ціну, яка була визначена в статуті. На той час частка статутного фонду складала 10 тис. грн., наскільки я пам'ятаю».

 

З того часу розмір статутного фонду поступово збільшувався, оскільки за рішенням зборів зароблений прибуток реінвестувався. «За період восьми років я отримав більше 1,5 млн грн доходу, з них сплачені податки», - сказав пан Зинич. Наразі розмір його частки становить 2 млн 376 тис. 400 грн.

 

Однак, зазначив пан Зинич, у 2008-му - на початку 2009 року, маючи розбіжності з приводу подальших напрямків розвитку компанії в умовах кризи, він вирішив вийти зі складу учасників товариства. «Я звернувся до інших учасників з проханням скористатися їхнім переважним правом на придбання моєї частки або дати мені дозвіл на продаж частки третій стороні. Я отримав негативну відповідь, і почався процес», - повідомив він.

 

За словами адвоката Миколи Зинича, Андрія Потинського, нині існує понад 10 судових процесів, і всі вони направлені на поновлення прав пана Зинича як міноритарного співвласника.

 

«У певний період часу збори учасників товариства з порушенням порядку скликання, без пана Зинича, прийняли низку рішень, спрямованих на порушення його права. Це такі рішення, як збільшення розміру статутного фонду, де зобов'язано пана Зинича без з'ясування його матеріального стану довнести кошти в статутний фонд підприємства; виключення зі складу учасників пана Зинича (суд уже поновив його в складі учасників. - ТК). За період доки пан Зинич не був учасником товариства і захищав свої права в суді шляхом поновлення, відбулася низка рішень, по яких ТОВ "Видавнича група ‘Супердрук'" було реорганізоване шляхом виділення з нього ТОВ "Системи друку і доставки", яке згодом було приєднане до ТОВ "Експрес медіа груп"», - розповів адвокат.

 

При цьому, за його словами, ТОВ «Системи друку і доставки» проіснувало практично чотири місяці. «Це була транзитна структура, яка згодом приєдналася до ТОВ "Експрес медіа груп" - через "Системи друку і доставки" майно відійшло в компанію "Експрес медіа груп". У цих компаніях пан Зинич не є засновником. Тобто він був засновником 22,85% однієї маси активів, але на сьогоднішній день, після поновлення його в складі учасників товариства, по сукупності активів це вже зовсім інша компанія», - наголосив Андрій Потинський.

 

Як уже писала «Детектор медіа», 21 грудня 2011 року Господарський суд Львівської області (суддя Тетяна Костів) визнав недійсним рішення загальних зборів учасників про виділення з ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» юридичної особи ТОВ «Системи друку та доставки».

 

За словами адвоката Андрія Потинського, завтра. 31 січня, у Львівському апеляційному господарському суді розглядатиметься апеляційна скарга на дане судове рішення.

 

«Ми вважаємо, що публікація в газеті "Експрес" (про політичний тиск, що чиниться на газету. - ТК) пов'язана з одним - з бажанням вплинути на суд, видавши економічний конфлікт за політичний. Ми розглядаємо публікацію як спробу тиску на Львівський апеляційний господарський суд», - заявив Андрій Потинський.

 

«Це не є політичний конфлікт. У нас виключно корпоративний спір. Я не входжу ні до яких партій і перебуваю поза політикою, у мене немає жодних конфліктів із жодним із журналістів», - наголосив Микола Зинич.

 

Він також заявив, що готовий іти у справах про захист своїх корпоративних прав до Верховного Суду.

 

 

 

 

Головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок у коментарі «Детектор медіа» назвав «дотепною» думку про те, що спір є просто господарським. Свої міркування він виклав у власній статті.

 

За словами пана Починка, з приводу судового процесу він мав розмову з головою Львівської облдержадміністрації Михайлом Костюком. «Губернатор, бізнес-партнер братів Дубневичів (львівські підприємці-медіавласники, які часто є фігурантами публікацій «Експресу», через які, в тому числі, судяться з газетою про захист честі й гідності. - ТК) запропонував нам вирішення цієї проблеми. Це було в присутності іншої журналістки нашої газети - Світлани Мартинець. Спочатку з нами контактували його люди, пропонували співпрацю. Це, зокрема, був керівник його аналітичної групи Михайло Янковський. Вони безуспішно пробували нас схилити до того, щоб ми змінили редакційну політику. А потім сам особисто губернатор під час розмови пробував нас схилити. Він сказав, що вирішить усі проблеми, пропонував принести йому скаргу на суддю, що особисто розбереться», - зазначив Ігор Починок. Він уточнив, що ця розмова з губернатором відбулася напередодні Нового року.

 

Під час прес-конференції Микола Зинич сказав, що йому нічого невідомо про таку розмову губернатора з головним редактором, і він не має стосунку до влади. Нагадаємо, що Львівська облдержадміністрація заперечила тиск на «Експрес», хоча на той момент у заяві «Експресу» конкретно не йшлося про суб'єкт тиску.

 

За даними Ігоря Починка і газети «Експрес», нині Микола Зинич працює консультантом у медіагрупі братів Дубневичів (до якої зараховують радіо «ФМ Галичина», «Львівська газета», інтернет-видання «Вголос»). «Ця людина була представлена директором ТОВ "Енергія консалтинг" Володимиром Співаком як людина, яка буде займатися справами медійної групи. Його посада називалася "офіційний консультант". Засновниками "Енергії консалтинг" є саме ці одіозні депутати брати Дубневичі. І саме ці люди зараз використали цю людину для того, щоб конфлікт усередині медійної групи використати проти нашої газети і зупинити її вихід», - заявив пан Починок «Детектор медіа». Один із колишніх топ-менеджерів медіагрупи сказав ТК, що були чутки про призначення Миколи Зинича, однак із ним керівники ЗМІ безпосередньо не контактували.

 

Микола Зинич заперечує свою штатну чи позаштатну роботу в структурах братів Дубневичів: «Я не працюю в жодних підприємствах і не маю жодних відносин, у тому числі трудових, з братами Дубневичами».

 

Також Ігор Починок повідомив, що Микола Зинич три роки тому був звільнений з ТОВ «Видавнича група "Експрес"» через «зловживання, які ця людина здійснила, на суму 222 тис. 354 грн, а також 100 тис. грн. неповернутої позики». «Судом у трьох інстанціях встановлено цей факт. Зараз підприємство звернеться в правоохоронні органи, щоб порушили кримінальну справу», - зазначив пан Починок.

 

Втім, пан Зинич заперечує й цю інформацію. «Ніяких зловживань з мого боку не було. Я вважаю, що це абсолютна нісенітниця. Мою посаду було скорочено і, відповідно, мене звільнено. Я пройшов усі судові інстанції і програв цю справу, мене дійсно звільнено. Але, незважаючи на запити моїх юристів, я досі не отримав своєї трудової книжки».

 

Як писала «Детектор медіа», 26 січня газета «Експрес» вийшла з незадрукованою першою сторінкою, протестуючи проти тиску і спроби закриття. Журналісти заявили, що на газету розпочалася атака «з використанням манiпулятивних технологій та судових рiшень» пiсля того, як «редакцiя, на неофiцiйних переговорах, вiдмовилась припинити критику партiї влади на своїх сторiнках».

 

Про які саме судові рішення йдеться - «Експрес» не говорив. Деталей судової справи не розповідав і головний редактор Ігор Починок.

 

Як вдалося з'ясувати «Детектор медіа», мова йде про господарський конфлікт засновників видання. Один із засновників компанії, що є правонаступником колишнього видавця «Експресу», оскаржував виділення із цієї компанії окремої юридичної особи. А нинішній видавець газети «Експрес» ТОВ «Експрес медіа груп» був третьою стороною у справі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34441
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду