Рівненське агентство журналістських розслідувань подало в суд на ОДА за відмову в інформації

30 Січня 2012
9055
30 Січня 2012
12:12

Рівненське агентство журналістських розслідувань подало в суд на ОДА за відмову в інформації

9055
Рівненське агентство журналістських розслідувань подало в суд на ОДА за відмову в інформації

Редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань Володимир Торбіч подав позов на Рівненську облдержадміністрацію та два її структурні підрозділи і їхніх керівників через приховування інформації. Про це зазначається на порталі «Четверта влада».

 

Як ідеться в позовній заяві, Рівненська обласна державна адміністрація приховує розмір премій і їх отримувачів. Із чотирьох структурних підрозділів та апарату Рівненської ОДА агентству або відмовили, або не надали запитувану інформацію.

 

За інформацією порталу, Рівненська ОДА відмовляє в наданні інформації, посилаючись на статтю 10 закону «Про доступ до публічної інформації», згідно з якою кожна особа має право на ознайомлення з інформацією про інших осіб лише за рішенням суду, якщо це необхідно для реалізації та захисту прав та законних інтересів, а розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов'язані вживати заходів щодо унеможливлення несанкціонованого доступу до неї інших осіб. Таким чином, на думку Рівненської ОДА та кількох її структурних підрозділів, рівняни не мають право знати кому, скільки і за що вони платять зі своїх податків.

 

Володимир Торбіч вважає, що відповідачі вчинили протиправні дії, які:

«- порушують вимоги ч.2 ст. 19 Конституції України - щодо дій посадових осіб та органів місцевого самоврядування виключно в межах, в спосіб та на підставах передбачених Конституцією та Законами України;

- порушують вимоги ч.2 ст.34 Конституції України щодо права на отримання інформації, оскільки вигадане ними обмеження в доступі не ґрунтується на законі;

- порушують норми, що регулюють правовідносини щодо доступу до публічної інформації, інформації органів місцевого самоврядування - ст.ст.1, 3, 4, 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

- та порушують гарантоване ст.ст. 2, 3, 5, 7 Закону України «Про інформацію» - право на отримання відкритої за режимом доступу інформації, необхідної, в т.ч., для реалізації своїх завдань та функцій».

 

Судове слухання по справі проти Рівненської облдержадміністрації та двох її підрозділів ще не призначене. Разом з тим, більшість структурних підрозділів надали запитувану інформацію про премії, яку невдовзі, після опрацювання, портал «Четверта влада» оприлюднить.

 

Юридичну підтримку агентству надає Інститут розвитку регіональної преси.

 

 

Нагадаємо, що це вже третій позов Рівненського агентства журналістських розслідувань за результатами інформаційних запитів у 2011 році.

 

Перший позов стосувався відмови чиновників Луцької міської ради надати інформацію про черги на житло. Цей позов вже кілька місяців не розглядається Рівненським міським судом, як сказали в канцелярії суду «бо в судді багато справ».

 

«Луцька міська прокуратура спрацювала краще і оперативніше і зобов'язала міську владу притягнути чиновників до відповідальності за порушення Закону України "Про доступ до публічної інформації"», - йдеться у повідомленні.

 

Другий позов стосується приховування інформації комунальною газетою Рівненської облради «Вісті Рівненщини». Наразі справа перебуває в Житомирському апеляційному адміністративному суді. В першій інстанції - Рівненському окружному адміністративному суді частину запитуваної інформації на вимогу суду газета надала. Однак суддя виніс ухвалу про закриття провадження у справі, оскільки на його думку, розгляд цієї справи віднесено до юрисдикції місцевого загального суду. Водночас суддя визнав, що оскільки Рівненська обласна рада є суб'єктом владних повноважень, то інформація про використання коштів місцевого бюджету є публічною інформацією, не надання якої оскаржується в порядку передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9055
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Роман Головенко
4440 дн. тому
Що ж вони забули послатись на ч.ч. 5 і 6 ст. 6 ЗУ "Про доступ...", так іще справу програють
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду