«Спиваються, але мовчать. Хіба це свобода???»

30 Грудня 2011
30741
30 Грудня 2011
12:12

«Спиваються, але мовчать. Хіба це свобода???»

30741
Редактор сайта «ОстроВ» Сергій ГАРМАШ — про націоналізм і патріотизм на Донбасі, а також про підтримку місцевими інтелектуалами присвоєння ДонНУ імені Василя Стуса
«Спиваються, але мовчать. Хіба це свобода???»

2002 року, коли Віктор Янукович уперше пересів у крісло прем'єр-міністра України, дончани Олена та Ярослав Колгушеви, Олена Банкова, Дмитро Аверін і Сергій Гармаш дійшли спільної думки: треба створити інтернет-ресурс, щоб співвітчизники побачили, про яке донецьке «економічне диво» говорить колишній керівник області. Так народився сайт «ОстроВ». Перший похід Януковича у президенти підвищив відвідуваність юного інтернет-ресурсу в рази.

 

Коли Янукович удруге очолив Кабмін, відбулися чергові парламентські вибори. Всі «донецькі», які роблять велику політику, перебралися до Києва. Слідом за головними ньюсмейкерами переїхали до столиці України й журналісти. Сергій Гармаш, головний редактор «ОстроВа», нині за місцем проживання вже теж більше киянин, аніж дончанин.

 

Частина його колективу продовжує працювати на Донбасі. Сайт має чітку регіональну ідентифікацію: вихідці та жителі Донбасу регулярно потрапляють у топ-новини, друкуються огляди донецьких ЗМІ (які, до речі, доводять, що громадянська позиція властива не лише «ОстроВу»), а новинна стрічка розділена на два потоки: «Новини-регіон» і «Новини-країна». «Усе про Донбас і для Донбасу» - головна концепція сайта», - говорять його засновники. А чи не головне питання, що порушується «ОстроВом»: коли ж права людини в Україні нинішня влада перестане тлумачити «по-донецькому» (саме таке визначення вітчизняному «правосуддю» дала в темі нещодавньої онлайн-конференції заступник голови Донецької обласної організації Конгресу українських націоналістів правозахисниця Марія Олійник).

 

«Вирішення загальних наболілих питань чекають чомусь виключно від дончан: коли ж ви на Донбасі підніметеся, - із сумом говорить головний редактор «ОстроВа». - Так, регіон сьогодні трохи активніший, протестні настрої зросли, але абсолютна більшість усе-таки сидить по кухнях. І простим спогляданням ситуацію не змінити».

 

Із Сергієм ГАРМАШЕМ «День» розмовляв, зокрема, про те, як трансформувався Донбас останнім часом.

 

- Присвята «Україні» поета з Донбасу Павла Бєспощадного свого часу вразила мене такими рядками: «Ты мне больше, чем мать, благодать - Украина... Украина моя, край любимый, певучий, непокорен и горд твой народ-богатырь». Мені здавалося, що за подібні патріотичні вислови 1942 року розстрілювали. Чи ідентифікують себе дончани з Україною?

- Мої земляки розмовляють російською мовою, в тому числі й я, який народився в Єнакієво, але вважають себе українцями. Україна зараз єдина. І згуртувати її вдалося, до речі, Януковичу. Об'єднати несприйняттям себе. На заході, півдні, сході країни однаково не сприймають те, як «підвищується» добробут народу. Донбас і вся Україна солідарні на тлі незадоволеності владою.

 

Український патріотизм на Донбасі лише зростатиме. Зіграє той же чинник футбольного чемпіонату Європи: успіхи й навіть неуспіхи збірної України мобілізують національну ідею.

 

Важливо, аби під час виборчої кампанії політики не нагнітали міжрегіональну ворожнечу, як 9 травня у Львові.

 

- Нагнітання бачимо вже сьогодні: депутат від Партії регіонів Юрій Болдирєв на вечорі посла Росії в Україні сказав, що в одних кордонах утримувати Галичину й Донбас можна тільки силою...

- Цю думку на Донбасі не поділяє ніхто, навіть однопартійці Болдирєва. В партійних списках буде тісно, й людина намагається застовпити до себе інтерес у мажоритарних округах.

 

- «Упродовж усієї своєї історії Донбас був утіленням свободи, і саме ця свобода визначила дуже грубу й жорстоку політичну історію краю». Це слова японського історика Гіроакі Куромії. А жителі Донбасу падають на коліна, спростовуючи твердження й Куромії, й Бєспощадного...

- Людина стояла на колінах не для того, щоб принизитися. Мета - показати, що робить влада з простими людьми. А взагалі вважаю, що японський історик не має рації. Якщо вони вільні люди, то чому живуть, як раби? В Донецьку, можливо, навіть менше прагнення до свободи, ніж будь-де. Патерналістські настрої дуже високі. Люди чекають, що хтось зробить життя кращим замість них. Через те ми так сьогодні й живемо... Вмирають міста, закриваються шахти, але всі мовчать. Спиваються, але мовчать. То хіба це свобода?

 

- Коли донецькі чорнобильці голодували, у Львові з ними були солідарні. Цей протест так і не став по-справжньому загальнонаціональним, всеукраїнським, але все-таки дав можливість дончанам відчути, що решта України хоче зрозуміти Донбас. Чи змінило це ставлення дончан до решти України?

- Навряд чи. Чорнобильські акції були вузькопрофільними. Багато хто навіть у Донецьку вважає, що вони вийшли на вулиці, аби просто відстоювати свої гроші.


- Яких зусиль докладають жителі Донбасу, щоб їх зрозуміла вся Україна?

- Жодних. Дончани вважають себе самодостатніми. Це риса їхнього характеру: чи ви мене любите, чи ні, але мене це не хвилює. Її демонструє всьому світу той же Янукович на прикладі справи Тимошенко.


- У публікації на сайті «ОстроВ» «Тут у нас не випалена земля - тут у нас щось зростає» читаю: «...вписатися у всеукраїнський літературний контекст складно з однієї простої причини: донецькі письменники пишуть переважно рідною їм російською мовою». Чи дійсно справа в мові?

- Мова первинна для самовираження письменника, але другорядна для його сприйняття. Важливою є думка і масштабність особи. Якщо це є, перекладатимуть іншою мовою.

 

- «Офіційний Донецьк» і «свобода слова». Що скажете?

- Про свободу слова в контексті донецького регіону можна було говорити, коли Віктор Янукович був головою Донецької облдержадміністрації. Нині рівень свободи слова в усій Україні такий самий, як на Донбасі. Зовнішній утиск свободи слова нині йде не з кабінетів адміністрацій і не від криміналу, а через суди, що ухвалюють незаконні рішення. Якщо раніше потрібно було вбити журналіста, то сьогодні достатньо купити суддю.

 

- У публікації на сайті «ОстроВ» «Українські націоналісти Донбасу» прочитав: «З деякого часу в рідному регіоні донецькі управлінці сприймаються більш вороже, ніж загадкові й незрозумілі націоналісти». Вони дійсно до цього часу загадкові?

- Поділ на націоналістів і ненаціоналістів на Донбасі не ідеологічний, а, скоріше, мовний. Українська мова в Донецьку сприймається насилу. Якби свої ідеї націоналісти виклали російською, то були б більш зрозумілі населенню. Націоналіст - зручний образ ворога, а ворог потрібен будь-якому політику, тим паче під час виборчої кампанії. З націоналістів довгий час робили ворогів, вбиваючи клин між сходом і заходом України. Штамп, на жаль, залишається: націоналісти в Донецьку в маргіналі. Інша річ, що люди розумнішають та починають усвідомлювати, хто є головним злом.

 

- Студенти Донбасу ініціювали присвоєння Донецькому національному університету імені його випускника Василя Стуса - цю ініціативу підтримала й активно висвітлювала газета «День». Із точки зору ідеології українського інтегрального націоналізму Дмитра Донцова, який народився, до речі, не так уже й далеко від Донбасу, Стус націоналістом не був. Чому ж гальмується питання про присвоєння?

- Більш видатного вихованця в цього вузу немає! Вважаю його найвеличнішою особистістю! Я не бачив жодного інтелектуала, який виступав би проти присвоєння ДонНУ імені Стуса. Ідея чудова, просто була запропонована під час несприйняття в Донецьку героїзації Бандери й Шухевича. Заразом дісталося й Стусу. Але я не розумію, чому питання заполітизували. У спокійніший час необхідно обов'язково до нього повернутися. Стус гідний того, аби його ім'ям був названий університет. Інша річ, чи гідний вуз носити ім'я такої великої людини.

 

- Чи зможе сила громадянської позиції донецьких журналістів під час висвітлення парламентських виборів перемогти силу грошей політиків?

- 2004 року було простіше: чорне було чорним, погане - поганим. Усі розуміли, заради чого борються, бачили перспективу. Сьогодні альтернативи поганому немає. Після краху постмайданних надій люди цинічніші, в тому числі журналісти. Тож ті, хто звик заробляти, будуть це робити максимально. Але люди розуміють реальність і без працівників ЗМІ. Й якщо журналіст за гроші назве чорне білим, йому все одно ніхто не повірить.

 

Ігор Чуб, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Чуб, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30741
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду