НМПУ підозрює цензуру у відстороненні Дейнеки від роботи

26 Грудня 2011
21012
26 Грудня 2011
15:38

НМПУ підозрює цензуру у відстороненні Дейнеки від роботи

21012
Та закликає керівництво «1+1» повернути журналіста до роботи
НМПУ підозрює цензуру у відстороненні Дейнеки від роботи

Незалежна медіа-профспілка України вважає, що рішення телеканалу «1+1» про відсторонення журналіста Олега Дейнеки від ведення програми «Гроші» суперечить закону і викликає підозри в цензурі. Про це йдеться у заяві профспілки.

 

Як уже повідомляла «Детектор медіа», редакторська група програми «Гроші» тимчасово відсторонила ведучого Олега Дейнеку від ведення програми через сюжети про голову Хмельницької обласної державної адміністрації Василя Ядуху. Дії Олега Дейнеки, на думку редакції, викликають сумніви в його незаангажованості.

 

НМПУ вважає, що відсторонення сталося після, того, як цей журналіст поставив на прес-конференції президента України гостре запитання про діяльність Василя Ядухи.

 

«НМПУ звертає увагу керівництва телеканалу та власників, що у статті 46 Кодексу законів про працю серед причин, які дозволяють відстороняти працівника від виконання його обов'язків, "сумніви в заангажованості" не значаться. Крім того, сумніви не означають доведений факт. НМПУ вважає, що будь-які внутрішні службові перевірки не можуть слугувати приводом для зняття, усунення працівників від роботи, не може слугувати підставою для зняття програм, бо це означає, що такі програми проходять доефірну цензуру», - йдеться в заяві профспілки.

 

На думку НМПУ, поки не буде доведено заангажованість Олега Дейнеки, він повинен виконувати свої обов'язки ведучого програми «Гроші». Тому НМПУ закликає керівництво «1+1» повернути журналіста до виконання своїх службових обов'язків: «Невиконання цієї законної вимоги може викликати підозри в застосуванні цензури і зведення рахунків на користь можновладця. НМПУ звертає увагу керівництва телеканалу "1+1" , що, всупереч вимогам закону, на офіційному веб-сайті каналу відсутні документи щодо редакційного статуту, невідомий громадськості і склад редакційної ради цього телеканалу».

 

Також профспілка нагадує членам Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, що вони мають стежити за тим, щоб телекомпанії дотримувались умов статей 57 та 58 Закону України «Про телебачення та радіомовлення»., які зобов'язують телеканали вивішувати на своїх сайтах тексти редакційних статутів та список редакційних рад.

 

«Детектор медіа» надіслала запит прес-службі каналу «1+1» з проханням прокоментувати заяву НМПУ та чекає на відповідь.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21012
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій Гузь
4481 дн. тому
І де ж відповідь телеканалу на запит "Телекритики"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду