Дніпропетровська опозиційна газета заявляє про утиски

22 Грудня 2011
21947
22 Грудня 2011
14:34

Дніпропетровська опозиційна газета заявляє про утиски

21947
У Дніпропетровську опозиційна газета «Ліца» заявляє про наступ на свободу слова. Головного редактора Олену Гарагуц викликали до прокуратури за позовом відомого в місті телеведучого і бізнесмена Бориса Філатова. Він вимагає від редакції близько півмільйона гривень морального відшкодування за статті, що, на його переконання, містять «відверто брехливу» інформацію. За цим позовом може стояти влада, стверджують громадські активісти. Водночас сам Борис Філатов такі припущення відкидає.
Дніпропетровська опозиційна газета заявляє про утиски

Цього року газета «Ліца» опублікувала низку критичних статей про владу, одну впливову фінансову групу і особисто про телеведучого, юриста і бізнесмена Бориса Філатова, який називає себе «другом голови облдержадміністрації», як стверджують газетярі. Зокрема, в одній зі статей йшлося про рейдерський «бізнес», в іншій - про обстріл гелікоптера телеведучого Бориса Філатова. Тепер прокуратура Кіровського району Дніпропетровська, за позовом Філатова, вимагає від редактора надати матеріали, що лягли в основу цих публікацій, а також оприлюднити ім'я автора.


Як наголошує головний редактор, Олена Гарагуц, давати пояснення її викликали до Кіровської райпрокуратури, тоді як редакція газети зареєстрована в Амур-Нижньодніпровському районі міста.


«Я вважаю, що це спроба із застосуванням силових органів, зокрема, прокуратури, розкрити авторство журналіста, який написав такі статті. Прокуратура займається розкриттям авторства - для мене це шок. Я такого ще не бачила. Вважаю, це наступом на свободу слова і журналістики. Якщо прокуратура розкриватиме авторство всіх статей, особливо резонансних, тоді навряд чи хтось захоче займатися журналістськими розслідуваннями»,- сказала Олена Гарагуц у коментарі Радіо Свобода.


Газета - мішень для влади?


На захист газети зараз стала громадська організація «ГРАД». Там зазначають: підозра в організації наступу на газету може впасти на голову облдержадміністрації Олександра Вілкула.


«Хоч я і не вірю в політичне замовлення, але це виглядає так. «Ліца» - це одне з основних опозиційних видань у регіоні, і так було за кучмівських часів, і є за режиму Януковича, яке дозволяє собі критику влади, а відповідно може бути мішенню для влади. По-друге, Борис Філатов відомий своїми діями в політичних інтересах нинішньої обласної влади, він позиціонує себе як особистий друг і товариш губернатора. Важко повірити, що Кіровська прокуратура взялась за газету без сигналу з облдержадміністрації», - припустив координатор «ГРАДу» Андрій Денисенко.


«Замовні матеріали наклепницького характеру»


Водночас сам телеведучий Борис Філатов усі ці звинувачення відкидає. Він не заперечує своїх хороших стосунків із чинним головою ОДА, але до конфлікту з газетою, каже, це не має жодного стосунку. А звернувшись до суду та прокуратури, він прагнув справедливості.


«Пані Гарагуц упродовж останніх років не раз друкувала про мене замовні матеріали наклепницького характеру. Я це все пропускав повз вуха, не зводив до особистісного конфлікту. Але після історії з обстрілом мого гелікоптера, пані Гарагуц почала випускати про мене статті з відверто брехливою інформацією. Крім того, в цих статтях видно витік інформації слідства. Я звернувся до прокуратури і плюс подав до суду. Гарагуц має написати спростування і вибачитись», - сказав Борис Філатов в коментарі для Радіо Свобода.


В обласній організації Національної спілки журналістів закликають сторони конфлікту до діалогу. Виконувач обов'язків голови Вадим Климентьєв повідомив Радіо Свобода, що об'єднання готове виступити в ролі третейського суду - якщо сторони забажають.


«Будь-який наступ на пресу - це удар по свободі слова, але ми не повинні забувати й про етику нашої професії. Дуже складно судити: конфлікт триває між двома журналістами. В юриспруденції є третейські суди, у нас - комісія з етики. Найкращий варіант був би - розглянути аргументи сторін на засіданні цієї комісії», - зазначив Вадим Климентьєв.


Головний редактор газети «Ліца» Олена Гарагуц звернулася зі своєю скаргою до Генеральної прокуратури. Вона також чекає на реакцію з боку місцевої влади.

 

Юлія Рацибарська, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Рацибарська, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21947
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду