GfK оприлюднила ціни на дослідження радіослухання

6 Грудня 2011
11500
6 Грудня 2011
17:39

GfK оприлюднила ціни на дослідження радіослухання

11500
Business Radio Group Євтухова і ще кілька гравців невдоволені і працюватимуть з TNS
GfK оприлюднила ціни на дослідження радіослухання

Компанія GfK визначилася з цінами на дослідження радіоаудиторії. Про це «Детектор медіа» розповіла Ольга Росманова, директор департаменту з медіадосліджень GfK.

 

Дані про радіослухання по Києву коштуватимуть 80 тис. грн, дані по всій Україні - 120 тис. грн. По великих містах (Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Одеса) - 40 тис. грн за кожне місто, по інших містах - орієнтовано 20 тис. грн. Усі цифри розраховані на річний контракт.

 

Додатково може бути виставлена оплата програмного забезпечення - орієнтовано 20 тис. грн.

 

Повну ціну дослідження пані Росманова не назвала, пославшись на комерційну таємницю. Як писала ТК, щорічна вартість досліджень TNS Ukraine становила $550-600 тис.

 

Нагадаємо, за результатами конкурсу відкритих пропозицій, проведеного Радіокомітетом, компанія GfK виграла право досліджувати радіоаудиторію на наступні три роки.

 

Головні відмінності порівняно з попередніми дослідженнями, які проводила компанія TNS, - аудиторія радіо як окремого медіа вимірюватиметься по всій Україні, а не лише в Києві, як практикувалося до цього часу. Кількість респондентів буде збільшено удвічі.

 

1 грудня Радіокомітет і компанія GfK публічно представили нову методику вимірювання радіоаудиторії. Представники радіостанцій тоді вислови побоювання, що у зв'язку зі зміною методики вимірювання вартість дослідження може значно зрости.

 

Як прокоментував «Детектор медіа» Роман Андрейко, генеральний директор ТРК «Люкс», вартість досліджень по Києву у GfK навіть трохи нижча, ніж в TNS, а от всеукраїнські дані приблизно удвічі дорожчі. Однак, за його словами, порівнювати ціни на дослідження цих двох компаній не зовсім коректно. «Треба порівнювати, що було і на що ми розраховуємо. Раніше, як відомо, тільки по Києву регулярно дослідження проводилося. На жаль, так і не відбулося вимірювання рейтингів у великих окремих містах, останні дослідження, які відбувалися в мільйонниках, крім нас більше ніхто і не купив, і TNS сказало, що відмовляється від досліджень по великих містах».

 

На питання, наскільки обґрунтованою є ціна компанії GfK, Роман Андрейко затруднився відповісти. Але сказав, що йому подобається, що це буде методика day after recall (DAR): «Це дозволяє достукатися до аудиторії, яка раніше була неопитана, особливо, якщо зважати, що величезна кількість цих дзвінків буде на мобільні телефони. Багато людей, які брали участь в анкетування, просто не пускали на поріг інтерв'юерів, з різних причин, наприклад через безпеку». Тепер, на його думку, коли дзвінок буде поступати на мобільний телефон, аудиторія буде більш рівномірно представлена: «Особливо це стосується аудиторії з більшим доходом, оскільки вони слухають радіо в автомобілі, адже радіо є абсолютно стандартним атрибутом в автомобілі. Є надія, що ця методика дозволить якісніше міряти всю Україну».

 

Роман Андрейко говорить, що і надалі купуватиме дослідження, щоб бути належним чином представленим на ринку.

 

Не купуватиме дослідження GfK Business Radio Group, за словами голови правління Анатолія Євтухова: «Я знаю дві компанії - російський Comcon і TNS, які і на російському ринку себе зарекомендували, і на європейському, всюди. І смисл на сьогодні сіпатися». На його думку, для того, щоб оголосити конкурс і зробити якесь дослідження для ринку, Gfk повинен був провести свій попередній моніторинг, опублікувати його і сказати конкретно, чим він відрізняється від моніторингу TNS: «Моя особиста думка - чистий зговір.  Тобто є 10 радіостанцій, два холдинга, які вирішили потерти один одному руки - "а давайте ми всіх інших змиємо з ринку і нам продадуться, а ми все скупимо і будемо найбільш крутими на цьому ринку, розділимо ринок пополам"».

 

Ціни, оголошені GfK, вищі, ніж були в TNS, за словами пана Євтухова: «У нас виходило на станцію близько 30 тисяч за рік, за рахунок того, що у нас була знижка, можливо, до 35 тисяч, я точно не можу сказати. Були чіткі ціни і коефіцієнти. Дві станції - коефіцієнт 1,2, три станції - 1,4, чотири станції - 1,6, п'ять станцій - 1,8, шість станцій - коефіцієнт 2. Тобто в сукупності, умовно кажучи, може і більше, було, ніж 80 тисяч, але от у нас 6 станцій в холдингу і сума ділилася на шість, і виходило по 30 чи 35 тисяч на кожну», - коментує ТК пан Євтухов.

 

Як говорить Анатолій Євтухов, він і ще певна кількість станцій і надалі мають намір вимірюватися в компанії TNS: «Є ще рекламні агентства. Я думаю, набереться півринку. Чудово, буде два моніторинги... Два радіохолдинги, у яких 10 радіостанцій вирішили перейти на Gfk, а у нас тільки в Києві 30 радіостанцій. Для того, щоб порівняти щось, треба запропонувати якісь дослідження. Поки що Gfk пропонує кота в мішку. Тепер ще й виявляється, що ціна вища, вони ж виграли, нібито запропонувавши кращі умови і дешевші», - говорить Анатолій Євтухов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11500
Читайте також
16.05.2012 17:15
Мар'яна Закусило
21 983
04.04.2012 08:28
Оксана Крячко, для «Детектор медіа»
21 309
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду