«Україна» заплатила понад 60% коштів за показ Євро-2012

2 Грудня 2011
15084
2 Грудня 2011
15:10

«Україна» заплатила понад 60% коштів за показ Євро-2012

15084
Транслятори Євро-2012 зароблятимуть на прямій рекламі, а не спонсорстві
«Україна» заплатила понад 60% коштів за показ Євро-2012

ТРК «Україна» сплатила більшу частину вартості ліцензії на показ матчів Євро-2012. Про це 2 грудня під час прес-конференції повідомив заступник генерального директора Національної телекомпанії України з питань Євро-2012 Михайло Метревелі.

 

Згодом на запитання «Детектор медіа» він уточнив, що йдеться про понад 60% вартості.

 

«Нинішня вартість ліцензії на трансляцію Євро-2012 на сьогодні має увійти у Книгу рекордів Гіннеса чи в Книгу рекордів України. Оскільки це досить значна сума, якби всі ці витрати ми поклали на державу, - зазначив пан Метревелі. - Держава зекономила значні бюджетні кошти. "Україна" прийняла наші умови і взяла на себе основний тягар щодо оплати ліцензійних прав».

 

Точне співвідношення, у якому були розподілені кошти за субліцензію, а також суму, яка була сплачена з державного бюджету, він не розголошує. «Детектор медіа» готує офіційний інформаційний запит із цього приводу. Як відомо, у січні 2010 року Кабмін виділяв зі стабілізаційного фонду 31,58 млн грн (близько 4 млн доларів) на купівлю прав на Євро-2012.

 

«Але при цьому ми отримали субліцензію 50 на 50. Тобто за половину прав держава сплатила меншу частину коштів», - додав пан Метревелі, переконуючи що НТКУ отримала «максимально вигідні умови на ринку».

 

Раніше віце-прем'єр - міністр інфраструктури Борис Колесніков у коментарі газеті «Сегодня» назвав суму вартості ліцензії на Євро-2012 - 12 мільйонів доларів (нагадаємо, що права на Євро-2008 коштували НТКУ 4 млн євро). Тоді ж він зазначив: «Я сказал руководству канала: мы эти права оплачивать не будем, потому что нельзя покупать их за деньги налогоплательщиков. И предложил реализовать их хотя бы по себестоимости коммерческим каналам, которые захотят показывать Евро-2012».

 

Однак згодом таки був здійснений перший платіж за права на показ матчів. Як повідомив у відповідь на запит «Детектор медіа» голова Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та реалізації інфраструктурних проектів Володимир Ковалевський, платіж був здійснений 28 березня 2011 року.

 

Як уточнив «Детектор медіа» пан Метревелі, НТКУ вже сплатила свою частку коштів за показ.

 

За його словами, при виборі партнера для продажу субліцензії НТКУ вирішила не проводити відкритий тендер, а провести переговори.

 

«Відкриті тендери не завжди приводять до потрібного результату. Учасники тендеру можуть домовлятися грати на зниженні. Тому ми вважали, що максимально ефективними будуть кулуарні переговори, таким чином можна підігрівати ситуацію і піднімати вартість субліцензійних прав, - зазначив Михайло Метревелі. - УЄФА рекомендувала нам три канали у якості суцбліцензіата. І ми провели переговори зі всіма цими каналами і навіть вийшли за межі цих рекомендацій. І переміг у цих переговорах канал, який був зазначений у їхніх рекомендаціях».

 

Директор телеканалу «Футбол» Олександр Денисов зазначив, що канали, які показуватимуть чемпіонат, зможуть отримати кошти лише від прямої реклами і не мають права шукати спонсорів. Однак, окрім глобальних спонсорів, які отримують на безоплатній основі спонсорські прояви в ефірі всіх трансляторів Євро-2012, УЄФА визначить і національних, але вони будуть присутні в ефірі НТКУ, «України» та «Футболу» не під час матчів.

 

«Спонсорів поки що три (зокрема, "Епіцентр", "Укртелеком" та UniCredit Bank), а має бути чотири. Вони отримають спонсорські прояви у суміжних із чемпіонатом програмах, що не містять фрагментів матчів. Тут використовується та ж схема, що і при Лізі чемпіонів, де бродкастери отримують основний дохід від прямої реклами», - сказав пан Денисов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15084
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду