День пам′яті жертв голодоморів на ТБ: нових спецпроектів немає, розважалівку обіцяють прибрати

25 Листопада 2011
8442
25 Листопада 2011
14:47

День пам′яті жертв голодоморів на ТБ: нових спецпроектів немає, розважалівку обіцяють прибрати

8442
День пам′яті жертв голодоморів на ТБ: нових спецпроектів немає, розважалівку обіцяють прибрати

26 листопада, у День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, лише деякі телеканали покажуть спеціальні фільми та проекти і приберуть розважальні анонси. На декількох каналах йтимуть однакові фільми (Голод-33», «Хлібна гільйотина»). Ніхто не відмовиться від реклами. Відповідні висновки «Детектор медіа» дістала, опитавши представників телеканалів щодо їх програмного наповнення 26 листопада.

 

Усі опитані канали транслюватимуть звернення президента Януковича і вшанують пам'ять жертв голодоморів хвилиною мовчання.

 

За інформацією прес-служби Першого Національного, 26 листопада будуть показані концерт-реквієм, молебень та низка спецфільмів. О 12:30  вийде  концерт-реквієм пам'яті, після  цього о 13:45 вийде художній фільм «Час скорботи і пам'яті». О 14:30 покажуть «Голод-33» - трилогію власного виробництва, зняту за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь». Нагадаємо, трилогія створена в 2008 році до 75-х роковин Голодомору в Україні. Дія більшої частини фільму розповідає про голодомор на Харківщині. О 16:25 вийде художній фільм «Холодне літо 53-го», який теж приурочено до Дня скорботи. Після фільму о 20:45 (з продовженням о 21:50) - Молебень у пам'ять жертв голодоморів та політичних репресій.

 

Як повідомив керівник управління зв'язків з громадськістю та ЗМІ Альберт Потапов, в оформленні телеканалу буде використано стилізоване зображення пам'ятника жертвам Голодомору в кутку екрану.

 

Також спеціально до цього дня Перший національний створив ролик про трагедію біля селища Биківня, який показуватиме протягом усього дня. Адже саме біля Биківні у 1930-х - на початку 1940-х років в умовах секретності здійснювалися масові поховання осіб, репресованих і страчених у Києві органами НКВС. Офіційно будівництво спеціальної зони для таємних поховань неподалік столиці розпочалося з 1936 року. За даними науковців, у Биківні поховано близько 100-120 тисяч репресованих. Ця трагедія зіставна за масштабом із такими злочинами, як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл.

 

«1+1» планує показати телеглядачам низку художніх фільмів: «Абонент поза зоною досяжності», «Було діло на Кубані», голлівудський «Знахар», а також «День Перемоги» (про Велику вітчизняну війну) о 23:45. Як зазвичай, вийде випуск новин. Спеціальних проектів канал не готував. Минулого року він показував три документальні проекти: картину «Свіча Джеймса Мейса», фільм «Хлібна гільотина» режисера-документаліста Ігора Кобрина, а також фільм «Великий голод», створений редактором ТСН і журналістом Едуардом Лозовим і режисером Павлом Овечкіним. Але тоді в ефір вийшли також «Велике перевтілення», «Від пацанки до панянки», «Справжні лікарі», «Анатомія слави», «Гроші».

 

Щодо Нового каналу, то, як і минулого року, він покаже фільми про Гаррі Поттера. Окрім цього упродовж дня транслюватимуться інші художні фільми («Каблучка Нібелунгів», «Чорнильне серце», «Втікачі»).

 

Ще цього дня покажуть «Ревізор» з Ольгою Фреймут та «Аферисти». Спецфільмів канал не готував. Минулого року він показував фільм, присвячений Голодомору, - в рамках документальної серії «Невідома Україна».

 

Мовлення «Інтера» в День пам'яті жертв голодоморів буде змінено. «Увесь день в ефірі телеканалу «Інтер» буде тематична плашка, присвячена пам'яті жертв Голодомору. У цей день в ефір не вийдуть розважальні та гумористичні проекти, серед яких -  «Формула любові», «Городок», «Орел та решка», «Україно, вставай!», «Вирваний з натовпу», «Найрозумніший»,  «Розсміши коміка», «Розбір польотів»», - сказала ТК прес-секретар каналу Аліна Самойлова.

 

Однак о 13.00 вийде концерт Ігоря Крутого та Лари Фабіан. У прес-службі сказали, що це буде ліричний та драматичний концерт, і «його не можна назвати розважальним». «Те, що роблять Лара Фабіан разом з Ігорем Крутим - це глобальний проект, тому що ці пісні не тільки про кохання, але і про соціальні аспекти, якими наповнене наше життя», - розказав Алан Бадоєв, режисер кліпів, які будуть показані під час концерту.

 

Цього дня покажуть три частини документального проекту «Майдан» Євгена Кисельова та Євгена Бєланюка (15:05-18:00) про Помаранчеву революцію. О 9:05 на каналі вийде документальний фільм «Хлібна гільйотина», який також транслюватиме НТН. 2010-го року «Інтер» показував «Голод-33».

 

Телеканал ICTV спеціальних фільмів до дня скорботи не підготував. Цього дня вийдуть  програми «Провокатор», «Максимум в Україні», «Стоп-10», у повторі «Останній герой», випуск «Фактів» та фільми «Ван Хельсинг» і «Пункт призначення-3». У прес-службі зазначили, що в ефірі не буде розважальних анонсів і розважальної реклами.

 

СТБ також транслюватиме переважно художні фільми («Розумниця, красуня», «В бій ідуть лише старі»). Зранку - повтор «Зважених та щасливих». Також, у прес-службі СТБ повідомили, що зняли з ранкового ефіру «Їмо вдома», повтор «Танцюють всі!-4» та повтор «Весільних битв». Однак «Х-фактор» (19:00) у програмі залишився.

 

«У цю суботу глядач побачить ліричний випуск «Неймовірних історій кохання» (21:20). Також команда «Х-фактора» з особливою увагою поставилась до репертуару суботнього ефіру - усі пісні будуть ліричні, а ефір відкриє хвилина мовчання». Щодо спецфільмів, то телеканал їх не підготував до Дня пам'яті», - повідомили на телеканалі.

 

Канал «Україна» теж внесе свої корективи у пограмну сітку суботи. З цієї причини не вийдуть в ефір такі програми: повтор «Добро пожаловать» (2:45) та «Оголена красуня» (12:00). У зв'язку з Днем пам'яті хронометраж новин «События» буде збільшено до півгодини.

 

Минулого року канал показав сюжет, присвячений Дню пам'яті жертв голодоморів, у рамках випуску новин о 19:00, а також тематичний фільм «Секретний ешелон».

 

Як повідомили у прес-службі ТЕТу, канал має намір показати фільм Олега Янчука «Голод 33». Також у програмі «ТЕТ 2.0» вийде спеціальний сюжет присвячений дню пам'яті жертв голодоморів. Окрім цього канал планує зняти усі розважальні анонси. Зі спеціальної графіки, в ефірі ТЕТу з'явиться бігуча стрічка «Вшануй пам'ять жертв голодоморів. Запали свічку у день скорботи». За інформацією прес-служби,  цього дня були зняті розважальні проекти: «Універ», «Дайош молодьож», «Моя прекрасна няня», «Бабуні&дідуні», «Одна за всіх», «Мосгорсмєх», «Ералаш». Також на ТЕТі вийдуть три частини фільму «Люди-Ікс», «Життя за межею», серіал «Спліт», програма «Лялечка» із Жанною Бадоєвою.

 

К1 відмовився від розважальних проектів і протягом дня показуватиме переважно документалістику. Зокрема, три стрічки про НЛО (16:10-19:10), «Жадібність: їжа швидкого приготування» (19:10), «Сергій Бодров. Він просто пішов в гори» (20:10), «Ти будеш мене малювати все життя. Гала Далі» (21:10) та «Відьми» (22:10). Також в ефірі вийде програма «Найрозумніший» з Тіною Канделакі та «Що? Де? Коли?».

 

5 канал, як і минулого року, проведе телемарафон «Голодомор. Геноцид українського народу». Впродовж доби буде призупинена трансляція розважальних програм. Вшанування розпочнеться о 16:00 загальнонаціональної хвилини мовчання прямим включенням у «Час:Новин» із заходу біля Меморіалу пам'яті жертв голодомору у місті Києві.

 

Перша студія розпочнеться о 16:30. В обговоренні теми Голодомору візьмуть участь видатні особистості України, історики та нащадки свідків тих подій. Упродовж марафону на 5-му каналі відбудеться показ низки документальних фільмів, зокрема о 21:10 вийде фільм з циклу історичних програм «Машина часу», о 22:00 - «Хліб насущний» ПЦ «Закрита зона». 

 

НТН  о 9:45 покаже фільм «Голод-33»( цей фільм вийде також  на Першому Національному), о 12:35- документальний фільм «Живі», о 13:50 вийде ще один спецфільм «Хлібна гільйотина». Будуть програми «Речовий доказ», «Головний свідок», серіали «Золотий капкан», «Павутиння» .

 

У телепрограмі М1 зазначено: протягом доби - траур. Цього дня на каналі буде грати спокійна та повільна музика.

 

На ТВі вийде програма «Згадати все» із фільмом «Жорна». Вона вже виходила в ефір у понеділок, 21 листопада, а у День пам'яті жертв голодоморів о 15:45 буде її повтор.

 

Такі спецфільми як «Крізь століття», «Василь Стус - шлях до себе», «Великий голод», «Жнива розпачу», «Загадка Норильського повстання», «День скорботи», «Моя адреса - Соловки», «Врожай відчаю», «Холодний постріл», «Під чорним тавром», «Сонце в терновому вінку», «Свіча Джеймса Мейса», присвячені Дню скорботи, цього дня телеканали не покажуть.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», державні мовники присвятять 160 годин телеефіру вшануванню пам'яті жертв голодоморів. Також ТРК «Київ» планує показати фільм «Голодомор-33» (11:30, 13:25).

 

Нагадаємо, 26 листопада в Україні вшановуватимуть пам'ять загиблих під час Голодомору 1932-1933 років. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надіслала звернення до керівників телерадіоорганізацій, у якому наголошується на необхідності внесення 26 листопада відповідних змін до телерадіопрограм.

 

Вікторія Микитюк, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8442
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Игорь
4527 дн. тому
И ещё, я уверен, что 95% НОРМАЛЬНЫХ зрителей той передачи, не придали этому особого значения, или же просто не обратили на это внимания.
Игорь
4527 дн. тому
Євген, я искренне не знаю, от куда берутся люди, с таким мировоззрением, как вы??? Откуда такая неприязнь к России, к её языку и ко всему, что с ней связано??? К тому же вещание на русском языке не запрещено законом. По законам телевещания - не менее 50% контента должно быть на украинском языке, или с соответствующими субтитрами. Тут закон не нарушен, т.к. одна передача - далеко не 50% всего контента. А по конституции - русский язык защищён законом и может свободно использоваться во всех сферах жизнедеятельности (ст. 10).
Олефіренко Євген
4527 дн. тому
Передача про голодомор на НТКУ, "Глибинне буріння" - це плювок в обличчя українцям, яких голодомор переполовинив. Ведучий і один з гостей - україномовні українці. Ще один гість - іноземець, який вивчив українську. Але вирішили розмовляти в ефірі англійською, з перекладом для глядачів російською. Приниження українців і самої НТКУ = нижче плинтуса.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду