«Майбутнє преси — за інноваціями і неординарним мисленням»

11 Листопада 2011
34440
11 Листопада 2011
12:34

«Майбутнє преси — за інноваціями і неординарним мисленням»

34440
Меценат і власник британських друкованих видань London Evening Standard, I та Independent Євген Лебедєв - про те, чому в Росії немає культури благодійності, а також про поєднання друкованих ЗМІ з інноваційними технологіями
«Майбутнє преси — за інноваціями і неординарним мисленням»

Син російського бізнесмена і банкіра Олександра Лебедєва Євген виріс у Лондоні, переїхавши туди разом із батьком у восьмирічному віці. У Великобританії Євген Лебедєв відомий як меценат, колекціонер і власник трьох друкованих видань: London Evening Standard, Independent і ще молодого, але безкоштовного видання I (читається як «ай»). Днями він відвідав Україну разом з Елтоном Джоном, щоб побачити роботу Фонду сера Джона з боротьби зі СНІДом в Україні. Незважаючи на напружений графік, пан Євген знайшов час, щоб дати інтерв'ю «Дню».

 

- Євгене Олександровичу, ви приїхали до Києва із сером Елтоном Джоном, який удруге виступає в Україні на підтримку боротьби зі СНІДом. Чи означає це, що ви теж вирішили приєднатися до цієї боротьби? Розкажіть про вашу співпрацю з Елтоном Джоном...

- Я допомагаю його Фонду в боротьбі зі СНІДом упродовж 12 років. До України ж приїхав із двох причин: по-перше, мені було цікаво подивитись на роботу, яку вони (Фонд Елтона Джона з боротьби зі СНІДом. - Ред.) проводять в Україні, а по-друге, хочу разом із його Фондом почати працювати в Росії. Там ця проблема, можливо, навіть більш масштабна, ніж в Україні. Російський уряд, на жаль, не завжди усвідомлює існування такої проблеми і недостатньо робить для боротьби зі СНІДом на території країни.

 

- З Елтоном Джоном у вас був спільний проект і в журналістиці, коли він на один день став редактором однієї з ваших газет. Розкажіть, будь ласка, нашим читачам про це.

- У нас, у газеті Independent, існує така практика - запрошувати різних відомих людей побути редактором на один день. Джон - один з перших, до кого ми звернулися. Він підійшов до цього доволі ѓрунтовно і по-справжньому: прийшов раннього ранку, як приходить редактор, і провів у редакції весь день, доки газету не було відправлено на друкарські верстати. До цього він кілька місяців готувався: звертався до своїх друзів, які писали статті й брали інтерв'ю, включаючи Білла Клінтона, Стівена Фрая та кількох інших відомих персонажів. Як наслідок, 1 грудня минулого року - в день боротьби зі СНІДом - вийшов випуск газети Independent, зміст якої було заповнено сером Елтоном Джоном. Усі гроші, які було зібрано з продажу двох газет (також видання І), пішли до його Фонду з боротьби зі СНІДом. Цього року, 1 грудня, ми знову ж таки робитимемо спеціальний випуск із боротьби зі СНІДом. Це ще третя причина, з якої я приїхав до Києва: писатиму статтю про те, як працює Фонд Елтона Джона, і про ті проекти, якими він займається в Україні.

 

- Як ви вважаєте, наскільки ефективна й дієва робота таких фондів?

- Гадаю, вона дуже ефективна. По-перше, робота таких фондів приносить життєво важливі ресурси, зокрема фінансові, а по-друге, своєю роботою вони привертають увагу держави до цієї проблеми, адже Елтон Джон, коли приїздить, спілкується з хворими людьми, ходить у клініки. Сьогодні (інтерв'ю записували 9 листопада. - Авт.) я був вражений. Я знав, звісно, що так відбувається, але коли із цим стикаєшся і бачиш, як живуть бездомні люди: під мостом, у покинутих будинках, як вони сплять - це шокує. Частина з них ВІЛ-інфікована. Суспільством ці люди розглядаються як покидьки. Тому ця робота життєво важлива.

 

- Ви відомі завдяки своїй благодійній діяльності. На пострадянському просторі культура меценатства не дуже поширена. Що спонукало займатися вас цим?

- Думаю, що це питання культури й виховання. Оскільки частину свого життя я прожив у Великобританії і мені пощастило, що я виріс у культурній сім'ї. Поєднання виховання й освіти і просто спостереження за світом створює мотивацію допомагати іншим. На жаль, у Радянському Союзі такої культури не було, позаяк вважалося, що в СРСР усі рівні. Я розумію, чому людей важко до цього привчити, але коли проводжу благодійні заходи, спостерігаю, наскільки неохоче багаті росіяни жертвують гроші. Хоч я не можу сказати, що всі такі. Але хотілося б, щоб більше допомагали, тому що фонд, яким я займаюся, - це Фонд Раїси Максимівни Горбачової з боротьби з дитячим лейкозом на території Росії. Я сподіваюся, що наступні покоління ставитимуться до цього інакше.


- Ваша пристрасть - колекціонування картин і скульптур. А чому ви більше віддаєте перевагу - сучасному чи класичному мистецтву?

- (Сміється.) У мене немає ніякої стратегії або мети під час створення колекції. Тому в моїй колекції є як роботи сучасних художників, які мені дуже подобаються, так і класичний живопис. На мою думку, найбільш правильна концепція - це збирати речі, які подобаються, і довіряти своєму смаку. Ще одні з моїх критеріїв - це наявність відчуття, що це робота, яку я побачу через кілька років, і вона мені, як і раніше, подобатиметься. Можу навести як приклад того ж Елтона Джона, який замолоду, заробивши перші гроші, купував картини, які йому подобалися. І ці картини, куплені ним за невеликі гроші, виявились картинами Френсіса Бекона (англійського художника-експресіоніста ХХ ст. - Авт.).

 

- Ви буваєте раз на місяць у Росії і стверджуєте, що вам не подобається той шлях, яким пішла країна після розпаду СРСР. А як ви вважаєте, чи була якась альтернатива цьому? І чи бачите ви можливість зміни ситуації сьогодні?

- Я думаю, що альтернатива є завжди. Хочу наголосити, що все набагато краще, ніж було 20 років тому, до 1991 року. Все-таки є якісь свободи - свобода виїжджати за кордон, наприклад. Якийсь рух уперед є. Хотілося б вірити, що країна все-таки рухатиметься в напрямку ліберальної демократії в західному стилі. Наскільки це можливо, мені складно передбачити. Треба дати ЗМІ більше свободи, провести справжні вибори президента, парламенту, відновити вибори губернаторів, сенаторів, покращивши в такий спосіб імідж Росії, який існує за кордоном. Мені неприємно, що репутація Росії двозначна: з одного боку, офіційно в Росії намагаються створити видимість демократії, а неофіційно існують зазначені проблеми.

 

- А чи бачите ви в ліберальних колах Росії справжніх лідерів? Чи спілкуєтеся ви з ними?

- За тієї ситуації, про яку я щойно сказав, мабуть, не дуже багато справжніх лідерів. Це не тому, що їх немає, а тому, що ті, які були або могли б бути, просто не можуть бути за такої ситуації. У них немає доступу до певних «знарядь» формування політичної кар'єри. Навіть ті, які є, - у них немає жодного шансу просунутися, бо для цього потрібні телебачення та участь інших засобів масової інформації. Я не можу сказати, що хотів би когось виділити особисто.

 

- Сьогодні в усьому світі преса переживає дуже складні часи. Багато друкованих ЗМІ закриваються, а ви навпаки - останніми роками стали власником трьох британських видань. Яким ви бачите майбутнє преси, з огляду на розвиток інформаційних технологій, зокрема популярність соціальних медіа?

- Напевно, майбутнє преси полягає в інноваціях і неординарному мисленні. Ви, можливо, звернули увагу, як ми підійшли до тих видань, які належать до очолюваної мною компанії. Ми впровадили інновації, які, наскільки я знаю, ніхто не робив за останніх десять років. Маю на увазі запуск нової газети I минулого року. Створювалася вона на базі Independent. Ми з нуля її «збудували» до накладу 180 тис. на день. Це свідчить про те, що передчасно говорити про те, що друковані ЗМІ вмирають, що у них немає майбутнього. Хоча, з іншого боку, потрібно обов'язково мати на увазі вплив електронних ЗМІ. Тому, запускаючи нові друковані ЗМІ, ми не забуваємо й про онлайн-версії та газетні додатки на Ipad. Для мене майбутнє - це інновації в друкованих ЗМІ. Те ж саме ми продемонстрували з Evening Standard, коли зробили її безкоштовною. Газета вмирала і приносила лише одні збитки. Зараз вона вже самоокуповується і наступного року, якщо не станеться якихось фінансових і світових катастроф, повинна вийти в прибуток. Знову ж таки, ми були першими, хто зробив якісну безкоштовну газету. Таким чином, ми змогли переконати рекламодавців, щоб вони купували у нас рекламні площі за завищеними цінами, такими ж, як і в платних газетах. Отже, я вважаю, що майбутнє, принаймні найближче, в друкованих ЗМІ справді є. А подальше майбутнє - інновації друкованих ЗМІ плюс Інтернет та інші цифрові технології.

 

- Останніми декадами Лондон дедалі більше приваблює російських та українських бізнесменів. Про життя російських олігархів з'явилася книжка «Лондонград». А ким ви себе відчуваєте - лондонцем чи «лондонградцем»?

- (Сміється.) Я відчуваю себе росіянином, москвичем і лондонцем, але не «лондонградцем». Я живу в Лондоні з восьми років, дуже люблю це місто, воно стало для мене рідним. Це одна з причин, чому ми купили газету Evening Standard, яка все-таки є іконічною лондонською газетою. Але, з іншого боку, я москвич, народився в Москві, моя родина живе в російській столиці, я не втрачаю зв'язку з моїм містом і моєю країною.

 

- Разом із вашим батьком Олександром Лебедєвим ви відреставрували театр Чехова в Ялті. Чи є у вас ще інші плани щодо України?

- Було просто немислимо, що і театр, і будинок-музей у Ялті цілковито занепали. Тоді ми, англійські артисти, драматурги і режисери, провели цілий тиждень у театрі в Лондоні. Допомогти в цьому погодилися дуже відомі артисти, в тому числі Том Стоппард і Кевін Спейсі. За тиждень усі гроші, що були зібрані зі спектаклів, пішли на відновлення будинку-музею в Ялті. Ми також приїжджали з Томом Стоппардом, Кевіном Спейсі та Джоном Малковичем туди, щоб оглянути театр. Плани на майбутнє - розвивати цей бізнес - у наявних уже готелі «Україна» і готельному комплексі в Алушті, але це дуже складно, оскільки місцева влада чинить різні перешкоди.

 

Ігор Самокиш, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34440
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду