Журнал «Мандри» заявляє про тиск податкової

10 Листопада 2011
17556
10 Листопада 2011
15:34

Журнал «Мандри» заявляє про тиск податкової

17556
Видавець не може вести господарську діяльність: рахунки арештовано
Журнал «Мандри» заявляє про тиск податкової

Український туристичний журнал «Мандри» заявляє про тиск з боку Державної податкової інспекції у Святошинському районі Києва. Відповідне повідомлення оприлюднене на сайті видання.

 

Як розповіла «Детектор медіа» головний редактор журналу «Мандри» і директор ТОВ «Якісні рішення» (видавець журналу) Леся Москаленко, тиск податкової на журнал триває протягом двох місяців.

 

У вересні представники податкової прийшли до приміщення, яке зазначене у вихідних даних як редакційна адреса, без попередження, з метою перевірки. Секретар сусіднього підприємства повідомила, їм, що нікого з журналу немає на місці. І представники податкової написали акт, що їх не допустили до перевірки. «Хоча допустити їх могли тільки директор (я) або бухгалтер - і нікого з нас на місці не було», - зазначила пані Москаленко і додала, що увечері того ж дня за засновницькою адресою видання занесли наказ про перевірку, тобто повідомили постфактум. Згодом у суді, каже редактор журналу, податкова продемонструвала корінець, який засвідчував, що повідомлення про перевірку було вручене одному із засновників у той день, коли він насправді перебував за кордоном і має про це штампи в паспорті. «Тобто вони підмахнули документ», - вважає вона.

 

«Дізнатися причини і подробиці перевірки в податковій було неможливо. Зауважу, що зі сплатою податків ми ніколи проблем не мали. Видавництво сплачує єдиний податок - 10%, ми не є платником ПДВ, оскільки у нас невеликий обіг коштів, ми займаємося тільки виданням журналу і супутньої поліграфічної продукції. Однак податківці почали розсилати листи до наших партнерів і контрагентів з проханням надати всю інформацію про нашу діяльність за три роки, посилаючись на те, що ми порушуємо податкове законодавство, зокрема у виплаті ПДВ», - розповідає пані Москаленко. Коли представники «Мандрів» написали податківцям лист, що видавець журналу не є платником ПДВ, податкова почала посилатися на порушення готівково-касових операцій, на що нібито поскаржився громадянин Сорока. «Але ми нічого не продаємо, і не маємо каси», - підкреслює керівник видавництва.

 

При цьому, каже вона, упродовж останнього місяця Святошинська ДПІ двічі видавала компанії на її вимогу довідки про відсутність у неї заборгованостей зі сплати податків.

 

За словами Лесі Москаленко, податкова подала на «Мандри» три позови до суду. Перший - із вимогою арешту майна - суд відхилив. Другий - про арешт рахунків - був задоволений у жовтні. Видавництво подало апеляцію, однак рахунки вже арештовано. Третій позов податкової був до «Райффайзен Банку Аваль» з вимогою розкрити банківську таємницю й показати весь рух коштів на рахунках видавництва. Сьогодні, 10 листопада, суд задовольнив цей позов (представники банку-відповідача на засідання не з'явилися, заперечення представників видавництва суд не взяв до уваги). «Ми збираємося це оскаржувати. Однак у рішенні суду зазначено, що подання апеляції не виключає виконання рішення», - зауважує пані Москаленко.

 

Нині підприємство не може вести ніяку господарську діяльність (останній номер журналу вийшов у вересні, наступний планувався в грудні).

 

«Чомусь два місяці поспіль вся Святошинська ДПІ займається однією маленькою фірмою. Документи щодо нас підписують голова і чотири заступники, до нас ходять восьмеро виконавців», - наголошує редактор журналу. Водночас вона скаржиться на те, що не може отримати відповідей на свої запитання в податковій: на листи вони не відповідають, телефоном розмовляти відмовляються, самі податківці телефонують їй на мобільний з мобільних, на які додзвонитися до них згодом неможливо.

 

Тиск ДПІ вона пов'язує із політичним замовленням. «Перед податковою, на нашу думку, стоїть завдання знищити журнал, який вже сім років снує на ринку. Ми це пов'язуємо з тим, що мій чоловік працює в УНІАНі. УНІАН пише сміливі речі про різних діячів, які могли зробити замовлення закрити наш журнал», - вважає Леся Москаленко.

 

Тим часом джерела «Детектор медіа» припускають, що причиною тиску податкової може бути бізнес-конфлікт, пов'язаний із тим, що журнал «Мандри» розповсюджується на бортах літаків низки авіаліній (UM Air, Windrose, Malev, Air France, Air Arabia).

 

«Детектор медіа» зателефонувала по коментар до ДПІ у Святошинському районі. Там нам порадили писати письмовий запит і відправляти його поштою (або приносити особисто). На зауваження, що відповідно до закону про доступ до публічної інформації запит може подаватися у будь-якій формі, та на прохання дати номер факсу або електронної пошти, співрозмовниця відповіла, що на такий запит ми відповіді все одно не отримаємо. Так само в податковій порадили писати запит і Інституту масової інформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17556
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду