Медіаексперти пропонують запровадити ідентифікацію журналістів

8 Листопада 2011
11970
8 Листопада 2011
11:59

Медіаексперти пропонують запровадити ідентифікацію журналістів

11970
Спеціальні жилети можуть убезпечити представників ЗМІ від побиття
Медіаексперти пропонують запровадити ідентифікацію журналістів

Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар вважає за доцільне запровадити в Україні практику ідентифікації представників ЗМІ, які висвітлюють перебіг масових акцій, враховуючи світовий досвід у цій сфері. Про це пані Сюмар заявила під час засідання міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання в Україні законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, що відбулося 7 листопада.

 

Учасники третього засідання обговорили способи налагодження діалогу між силовиками і працівниками ЗМІ з метою вироблення зрозумілих для обох сторін правил поведінки.

 

На думку Вікторії Сюмар, покращити ідентифікацію представників ЗМІ окрім посвідчень і бейджів можуть жилети яскравого кольору, за якими правоохоронці зможуть відрізняти журналістів. За словами прес-секретаря президента Дарки Чепак, над цим питанням треба працювати, оскільки використанням жилетів можуть зловживати люди, які не мають стосунку до ЗМІ.

 

Також пані Сюмар висловилася за важливість проведення спільних тренінгів представників ЗМІ і силових структур та ознайомлення журналістів з інструкціями силовиків, що стосуються їхньої поведінки з представниками медіа. «Інакше ситуація просто виходить з-під контролю, ми отримуємо дуже серйозне протистояння між журналістами та силовиками», - сказала виконавчий директор ІМІ.

 

Учасники засідання підтримали ідею спільних тренінгів. Зокрема, заступник генерального прокурора Євген Блажівський підкреслив важливість налагодження діалогу між правоохоронними органами і медійниками: «Зрозуміло, корисними будуть тренінги щодо того, як поводитися правоохоронцям, коли поруч представники ЗМІ. Так само будуть корисними поради працівникам ЗМІ».

 

Спеціаліст із моніторингу й дослідження Бюро представництва ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Ілля Догель зазначив, що 2007 року ОБСЄ підготувала доповідь, яка містить рекомендації правоохоронцям і журналістам щодо їхньої роботи під час публічних акцій - без взаємних перешкод, і пообіцяв надати цей документ робочій групі.

 

Також на засіданні були озвучені випадки перешкоджання журналістській діяльності, які трапилися за останній місяць: 11 жовтня журналісти «Корреспондента» і «Коммерсанта» постраждали від силовиків під час суду над Тимошенко, 3 листопада міліція побила журналістів під Верховною Радою, 7 листопада охоронці концерту Гафта побили знімальну групу «1+1».

 

Учасники засідання також заслухали звіт про результати розслідування нападу на журналіста миколаївської газети «Наш город» Олександра Влащенка. Заступник начальника головного слідчого управління МВС Олег Татаров повідомив, що вже на сьому добу після пограбування правоохоронці встановили особи трьох підозрюваних у скоєнні злочину. На сьогодні їм висунуто обвинувачення. «Найближчим часом буде прийнято законне рішення. Тобто кримінальну справу буде направлено до суду для її розгляду по суті», - сказав Татаров.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11970
Читайте також
20.10.2011 11:51
Дмитро Шурхало, «Україна молода»
36 088
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Svitlana
4546 дн. тому
Сергію, звичайно, інших людей міліція також бити не повинна. Але ж люди йдуть на мітинги мітингувати, а журналісти - працювати. Навіть у Білорусі міліція вже стала зважати на журналістів у жилетах, а раніше затримувала з іншими мітингувальними.
Сергій
4546 дн. тому
Яскраві жилети, це класно, але вдумайтесь як це звучить: "щоб міліція могла відрізнити журналістів". Тобто, інших людей міліція може нещадно бити, а журналістам зроблять виключення? І на чиєму боці тоді будуть журналісти. Боюся, що якщо вони показуватимуть ці побоїща, то і жилети не допоможуть. А крім того, за жилетами журналіста легше ідентифікувати. І, наприклад, вилучити у нього докази протиправних дій міліції.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду