ЦРУ вивчає громадську думку у Facebook і Twitter

6 Листопада 2011
7595
6 Листопада 2011
15:50

ЦРУ вивчає громадську думку у Facebook і Twitter

7595
ЦРУ вивчає громадську думку у Facebook і Twitter

Так звані «бібліотечні ніндзя» ЦРУ у вивченні міжнародної ситуації покладаються на твіти і записи у Facebook. Про це в ексклюзивному інтерв`ю Associated Press розповів директор Центру аналізу відкритої інформації Даг Накін (Doug Naquin). 

 

За словами пана Накіна, таким чином ЦРУ відстежує масу інформації - від громадської думки з того чи іншого питання до передумов революції. Саме тому моніторинги соцмереж поряд з аналізом інформації в медіа входять до оглядів, які ЦРУ майже щодня надає Білому дому та президенту США Бараку Обамі.

Мета аналітичного центру ЦРУ, створеного за рекомендаціями Комісії 9/11, - вивчення ситуації у світі задля боротьби з тероризмом та протидії його поширенню. До складу Центру входять кілька сотень співробітників, які володіють іноземними мовами. Більшість із них перебувають у Вірджинії, інші ж працюють у найрізноманітніших країнах світу. Вони отримують завдання на кшталт оцінити настрої людей певного регіону Близького Сходу - саме так аналітики ЦРУ передбачили революцію у Єгипті. При цьому обсяги інформації для моніторингу можуть сягати і 5-ти мільйонів твітів на день. 
 
Ще більшу увагу соцмережам ЦРУ почала приділяти 2009-го року, після «Зеленої революції» в Ірані. Тоді Twitter вибухнув закликами до демонстрацій, і після офіційного оголошення перемоги на виборах президента Махмуда Ахмадінежада люди вийшли на вулиці. Як зазначає AP, у пригоді соцмережі стали і в вивченні громадської думки щодо усунення Усами бен Ладена. Так ЦРУ визначили, що найбільше осуду дій США було у твітах мовою урду, китайською та Пакистана, що є союзником Китаю. За кілька тижнів після рейду, коли Барак Обама виголосив промову щодо вирішення близькосхідної проблеми, негативні відгуки у Twitter постили люди з  Туреччини, Єгипту, Ємена, Алжиру, Перської затоки та Ізраїля. При цьому у твітах арабською та азербайджанською йшлося, що Обама симпатизує Ізраїлю, в той час як на івриті користувачі мереж назвали позицію президента США проарабською.
 
За соціальним мережами співробітники ЦРУ аналізували події у Бангкоці, де навесні минулого року відбулися масові заворушення. Тепер доступною стала й Африка: завдяки мобільним технологіям активність у соцмережах тут більше не є проблемою.
 
Дії ЦРУ, у свою чергу, беруть до уваги розробники соцмереж. Принаймні, як передбачає Даг Накін, наступне покоління твітерів і фейсбуків буде «закритим». Однак і в цьому випадку, за прогнозами ЦРУ, інформація в соцмережах навряд чи буде недоступною для їх моніторингів.
 
«Детектор медіа» 
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду