Михайло Крупієвський: Не моя професія забивати цвяхи мікроскопом

4 Листопада 2011
27803
4 Листопада 2011
12:27

Михайло Крупієвський: Не моя професія забивати цвяхи мікроскопом

27803
Відомий продюсер відмовився ввійти до експертної ради премії «Телетріумф», бо не вважає її незалежною
Михайло Крупієвський: Не моя професія забивати цвяхи мікроскопом

Керівник компанії Film Plus Production Михайло Крупієвський - продюсер багатьох дуже помітних дійств, зокрема, інавгурації Президента Віктора Ющенка, Київського «Євробачення» 2005 року, літургії святійшого Варфоломея, фестивалю «Наше Різдво», був виконавчим продюсером документального фільму про Холокост в Україні «Назви своє ім'я», співпродюсерами якого стали Стівен Спілберг та Віктор Пінчук. Михайло Крупієвський другий рік поспіль відмовляється входити до експертної ради премії «Телетріумф», яку уже водинадцяте організовують Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення та Індустріальний телевізійний комітет.

 

Цього року зголосилися вибирати найкращі телепроекти та найкращих телевізійників за 37 номінаціями 90 експертів (минулоріч було 40), серед яких, зокрема, топ-менеджери каналів, володарі «Телетріумфів» минулих років і навіть люди досить неоднозначної репутації, як, скажімо, В'ячеслав Піховшек. Узагалі, якось дивно, щоб не сказати непрофесійно, відбувається формування експертного складу телепремії: кандидатури експертів подають канали разом зі списком  своїх телепроектів-номінантів (!?) Зрозуміло, що стати найкращими простіше не каналам-одинакам, а представникам медіа-холдингів. Це яскраво продемонструвала минулорічна премія, коли найбільше статуеток зібрала найбільша телегрупа «Інтер». Хіба могло перемогти найкраще, за оцінкою справді незалежних експертів, ток-шоу Анни Безулик? Для посвячених у тонкощі телевізійних залаштунків - апріорі ні. І не тільки з причин провладної політичної кон'юнктури, а й тому що у списку експертів було дуже мало лобістів об'єктивності загалом і «5-го каналу», який сам по собі, а не «груповий»,  зокрема.

 

Цього разу відмовилися бути причетними до відзнаки, яка перетворюється здебільшого на церемонію роздавання статуеток своїм, кілька людей. Гендиректор каналу ТВі Микола Княжицький - бо вважає, що оцінка будь-якої творчості, зорганізована державним органом, не може бути об'єктивною. Режисер Роман Балаян - через зайнятість. (До речі, більшість, хто погоджується стати експертом, змушені формально ставити оцінки, бо, щоб продивитися хоча б по одному випуску з заявлених майже 300 проектів, потрібно мати хоча б діб 10 вільного часу без перерв на сон). Телеведуча Тетяна Цимбал пояснила відмову загальним формулюванням «з особистих причин». Режисер Михайло Крупієвський упевнений, що «Телетріумф» не є незалежною премією.

 

«Маніпуляціями та телерозвагами канали просто заробляють гроші»

 

- Пане Михайле, залежним від чого є «Телетріумф»?

- Залежною премія є у першу чергу тому, що має відповідний принцип фінансування. Отримує більше нагород телеканал чи медіа-група, яка організовує захід і його телетрансляцію. Це означає, що той, хто фінансує «Телетріумф», обов'язково потім і отримує нагороди. Але це не головне. Головне - що телебачення просто шкідливе для здоров'я. На каналах немає програм, які можна дивитися. Бо мовники здебільшого переробляють чужі програми - адаптують зарубіжні формати.

 

Нинішнє вітчизняне телебачення - ніби маленька дитина, що приміряє на себе різні костюми: то сомбреро, то бікіні вдягне. Але дитина має рости і змінюватися. У нашого телебачення - затримки розвитку. Бо воно має зростати разом iз людьми, які працюють на ТБ. Натомість, як правило, досвідчених професіоналів звільняють, а беруть молодь, якою простіше керувати. Телебаченню не дають визріти і стати дорослішим.

 

- Як ви ставитеся у цій конкретній ситуації до переконання, що будь-яка премія стимулює творчість і конкуренцію?

- Нинішній «Телетріумф» не може стимулювати ні творчості, ні конкуренції.

 

- Яким чином можна реформувати «Телетріумф»? По-іншому обирати експертів? Зовсім відмінити премію?

- Я думаю, що треба змінювати телебачення. Але зараз вже трохи запізно. Не можна працювати тільки для того, щоб заробляти гроші, як це сьогодні робить телебачення. Чому я зараз практично не працюю на телебаченні? Бо не моя професія забивати цвяхи мікроскопом.

 

Телебачення - дуже складний механізм, який може робити багато речей і в першу чергу формувати світогляд. Те, що ТБ робить сьогодні: заробляє, маніпулює і розважає, - це дуже обмежений сегмент. Мені це не цікаво. Я рік не дивлюся телевізор. Те, що подобається, переглядаю в інтернеті.

 

- Вітчизняне комерційне телебачення уже було бізнесом і 10 років тому, і 15. Чому, на вашу думку, відчутний перекiс у бік маніпуляцій і розважайлівки відбувається саме зараз?

 - Це проблема не лише телебачення, а суспільства загалом: бізнесові інтереси - понад усе. Сьогодні політика, культура, мистецтво, спорт, телебачення тощо можуть існувати тільки в рамках бізнес-пірамід. І тому ми не маємо вільної політики, вільного телебачення, вільного мистецтва.

 

- Яким чином на це можна впливати?

- Стосовно телебачення - просто відмовитись від нього і дати йому можливість спокійно померти.

 

- Як ви оцінюєте професіоналізм вітчизняних телевізійників?

- На сьогодні на телебаченні дуже багато професіоналів. Дуже професійно працює середня ланка: оператори, режисери, які роблять гарні «картинку», звук, декорації. Коли я починав працювати на ТБ оператором, наприкінці 80-х, усі експериментували як аматори. Доходило до смішного: коли оператор працював iз диктором, то виставляв світло залежно від тексту повідомлення, наприклад, робили «характерне» світло з червоною підсвіткою.

 

Не можу не згадати Олександра Роднянського, який робив канал «1+1»: перший україномовний, з програмами, які змушували глядачів думати. Формування ідеології каналу - це проблема  людини, яка керує каналом. Щоб вона була вільною у виборі, повинна бути власником чи співвласником каналу, і медіа для неї має бути основним бізнесом.

 

«Наше Різдво» наближається?

 

- Останні роки ви займалися мистецьким фестивалем «Наше Різдво». Чи відбудеться чергове дійство? Чи мандруватиме фестиваль містами України?

- Ще остаточно не знаю, буде «Наше Різдво» цього року чи ні. Ми домовляємося з Інститутом Віктора Ющенка про те, що дійство може відбутися у Києві, в Мистецькому Арсеналі. Перший рік ми проводили фестиваль у столичному Палаці спорту, два роки поспіль - у Львові. Минулого року «Нашого Різдва» не було, бо не знайшли тих, хто б профінансував проект.

 

«Різдво» - це дуже гарний проект, я знаю, яким він повинен бути. Знаю, яким має бути візуальне та аудіонаповнення, щоб глядач відчув різдвяний дух, як писав Андрухович, щоб була «пуста» голова. Яким буде фестиваль, якщо буде, - залежить лише від вкладених грошей.   Формат точно буде мінімалістичним, бо на підготовку великого проекту двох місяців мало, його треба готувати рік поспіль.

 

Ідеально було б, якби усі люди в нашій країні заробляли 2-3 тисячі доларів на місяць, і тоді б їм вистачало грошей, щоб годувати дітей, брати кредити на житло і купувати квитки на концерти. Таким чином люди самі б фінансували проведення того ж таки фестивалю «Наше Різдво». Але наша історія інша. Теоретично проект міг би отримати державне фінансування, якщо отримає державний статус.

 

- Чи може «Наше Різдво» з українськими виконавцями потрапити в телеефір зараз, коли у програмі каналів - суцільні лінійки з переважно російськими ведучими та співаками?

- Не проблема - домовитися про трансляцію. Проблема - коли проект поставлять в ефір. «Наше Різдво» з Палацу Спорту ставили на «Плюсах» о другій годині дня - не у прайм-тайм проект не міг дати максимальний рейтинг. Проект, який ми робили з «Братами Гадюкіними», поставили взагалі о пів на другу ночі.

 

Якщо в тебе є гроші спонсорів, то цих спонсорів треба показати в телевізорі. Тому всі гроші, які ти отримуєш від спонсора, а то й більше, ти маєш передати телевізору. Анонсування проекту залежить від суми, яку ти приносиш каналу. А час ефіру - тільки від самого каналу. Комерційний канал ніколи не поставить мистецький проект у слот так, щоб «просів» рейтинг. А це неминуче відбувається, якщо програма дисонує з іншими, якщо не вибудувана лінійка проектів. Якщо показують російську попсу, то Тарас Чубай і ті ж «Брати Гадюкіни» між ними не будуть цікаві більшості глядачів.

 

- Чим має стимулюватися поява у телеефірі дійсно української телепродукції: квотами, за дотриманням яких справді б слідкували, пільгами?

- Нічого нового вигадувати не треба. Щоб заохочувати виробництво власної продукції, по-перше, встановлюють акцизи на імпортовану. По-друге, багато країн фінансують національний продукт. Наприклад, актори у Словачиннi, Чехії, Польщі мають стабільні пристойні виплати за дублювання фільмів рідною мовою. І це витрати, які бере на себе держава.

 

- Ваша дружина Ірина Ваннікова, кілька людей iз колишніх «Плюсів» зараз працюють на ТВі. Ви найближчим часом не збираєтесь співпрацювати з цим каналом?

- Думаю, що не займатимуся телебаченням узагалі. Хочу зайнятися зовсім іншим бізнесом. Гадаю, що мені слід зараз сконцентрувати свою увагу на приготуванні їжi.

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27803
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Cox
4556 дн. тому
А не пошел бы Миша со своими рассуждениями? Никто не задумывался, почему с ним никто больше одного раза работатьне хочет?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду