Рада скасувала квоти на українську музику в ефірі та вдвічі зменшила – на національний продукт

3 Листопада 2011
18793
3 Листопада 2011
17:51

Рада скасувала квоти на українську музику в ефірі та вдвічі зменшила – на національний продукт

18793
Опозиція наполягала на відхиленні цього проекту
Рада скасувала квоти на українську музику в ефірі та вдвічі зменшила – на національний продукт

3 листопада Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає скасування квот на українську музику в ефірі та зменшення квот на національний аудіовізуальний продукт з 50% до 25%. 238 народних депутатів підтримали законопроект у другому читанні і в цілому, хоча Головне юридичне управління парламенту рекомендувало відправити його на повторне друге читання, оскільки він потребує суттєво доопрацювання.

 

Закон вносить до закону «Про телебачення і радіомовлення» такі зміни:

 

1) частину першу статті 9 викласти в такій редакції:

«1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 25 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт» (було: «1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців»);

 

2) абзац третій частини четвертої статті 28 виключити (виключається така норма: «у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення»).

 

Незважаючи на те, що 3 листопада Андрій Шевченко і Оксана Білозір та інші опозиційні депутати наполягали зняти цей проект з розгляду, його все ж почали розглядати постатейно.

 

Всі поправки представників опозиції були відхилені. Деякі з них (Юрій Кармазін, Дмитро Шлемко) пропонували збільшити квоту до 70%. Олена Бондаренко все ж наполягала на 25% квоті, оскільки саме таку пропозицію підтримала робоча група.

 

Андрій Шевченко звернув увагу колег на те, що їх вводять в оману, бо робоча група не підтримала цей проект і що в Європі захищають свій національний аудіовізуальний продукт квотами 40-50 %. На думку пана Шевченка, ухвалення цього закону - початок нової ідеологічної війни і спроба віддати український ринок в руки російському шоу- та медіабізнесу. Він висловив сподівання, що президент не підпише цей «антиконституційний закон».

 

Опозиція постійно наголошувала на тому, що цей закон знищить виробника українського аудіовізуального продукту, натомість цю нішу займуть їхні російські колеги. За словами В'ячеслава Кириленка, це справа національної безпеки.

 

Як писала «Детектор медіа», відповідний законопроект про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» № 6342 щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення зареєструвала 26 квітня 2010 року Олена Бондаренко.

 

Законопроект про квоти був прийнятий 1 лютого в першому читанні, згодом його доопрацьовувала робоча група і підтримав профільний комітет.

 

Нагадаємо, що скасування квот на українську музику в ефірі просила Незалежна асоціація телерадіомовників. Натомість українські громадські організації закликали Верховну Раду не ухвалювати закону про скасування квот до проведення ґрунтовного громадського обговорення.

 

На думку експертів, ухвалення закону у другому читанні без істотних адекватних змін «призведе до втрати усіма гілками влади в Україні контролю не лише за низкою галузей індустрії культури, ростом у державі безробіття серед працівників культури, але й за станом інформаційно-культурного простору».

 

В іншому законопроекті - № 8095 - народні депутати Віктор Уколов, Олена Бондаренко, Юрій Стець, Андрій Шевченко та Олександр Абдуллін запропонували звільнити від оподаткування і збору за користування радіочастотним ресурсом україномовні радіокомпанії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18793
Читайте також
15.11.2011 14:30
«Телекритика»
30 596
05.11.2011 11:02
Леся Ганжа, «Дзеркало тижня. Україна»
27 760
04.11.2011 23:51
Лілія Гришко, Тетяна Карпенко, Євген Тейзе, «Deutsche Welle»
24 070
16.04.2011 12:00
Леся Ганжа, «Дзеркало тижня. Україна»
26 704
22.02.2011 14:07
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
36 396
16.02.2011 14:07
Каша Сальцова, для «Детектор медіа»
2 548
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Г.Б.
4549 дн. тому
Сегодня в Раде может произойти революция. Будет она настоящая или кукольная станет ясно очень скоро. Депутаты проголосуют закон "О защите общественной морали". Если его примут, телевидению запретят с 06.00 до 23.00 демонстрацию умерших и тяжелораненых. Это означает: все ведущие каналы придется закрыть, журналистов распустить, а собственников отправить в пожизненную ссылку на Канарские острова. Потому что именно с 06.00 до 23.00 по «ящику» показывают кровавую многосерийную «чернуху». Самый легкий путь завоевать аудиторию – пробудить у нее низменные чувства. «Хлеба и зрелищ!» кричал плебс в Риме и требовал смерти гладиаторов. Продуцирующие моральный наркотик каналы уже подняли истеричный шум о том, что закон - это введение цензуры и зрители не будут знать о мировых катаклизмах. Слава Богу, трагедии с многочисленными жертвами в мире происходят не каждый день, информировать о них можно без натурализма. Для этого необходимо лишь мастерство журналиста. Давайте представим наше будущее телевидение. Умные, добрые, познавательные передачи. Как результат через несколько лет умное, доброе, справедливое общество. Вы назовете меня романтиком? Лишь бы не оболваненным ТВ-идиотом.
Саша
4550 дн. тому
Ура, главное чтобы президент подписал! Хоть какая-то польза от новой власти есть
Добрый
4551 дн. тому
Я думаю ты раньше здохнешь, кстати наверно и никто не заметит. Ну, я к ЧИТАТЕЛЮ. Давай посмотрим, ты тоже так активно возмущался, когда один за одним закрывались заводы и фабрики у нас в стране? Всякую ерунду везем из-за бугра типа Китай. Все полки рынков и магазинов забиты импортными товарами. Мы не можем делать свои компы, бытовую технику, иголки, булавки? Положили даже легенькую промышленность. Народ оделся в секонд-хенд из Европы и ширпотреб из Китая. Тут бы твои слова - "бо це податки в бюджет, це зменшення відтоку коштів назовні, це робочі місця". Итак всегда "приятно" читать всю вашу патриотичную фигню. Ну и нормальный вопрос. Ты так случайно не пробовал замерить чего у нас больше на экранах, американского кино или российского? А музыки импортной? Мы даже на открытие стадионов слюной с экранов брызгаем, что пригласили каких-то певичек оттуда. Откуда у нас такие Андреи-подстилки? Так если бы ввели ограничения на ввоз всей иностранной фигни и лучше бы задумались над собственным производством - то и одевались бы в свое, и смотрели бы свое. И еще и продавали бы свое. А не плакали что мы ничего не имеем. ВОТ ТАКОЙ "ПАТРИОТИЗМ". А убрать квоты нужно было только для жмотов которые на откатах будут ввозить всякую дрянь в нашу страну.
:(
4552 дн. тому
Частному каналу (волне) не должны указывать, какой крутить контент (наш или зарубежный)! Это нарушает свободу частной собственности! Андрій, а ты подстилка западянская!
Злой
4552 дн. тому
Андрюша! Я думаю ты раньше здохнешь, кстати наверно и никто не заметит. Ну, я к ЧИТАТЕЛЮ. Давай посмотрим, ты тоже так активно возмущался, когда один за одним закрывались заводы и фабрики у нас в стране? Всякую ерунду везем из-за бугра типа Китай. Все полки рынков и магазинов забиты импортными товарами. Мы не можем делать свои компы, бытовую технику, иголки, булавки? Положили даже легенькую промышленность. Народ оделся в секонд-хенд из Европы и ширпотреб из Китая. Тут бы твои слова - "бо це податки в бюджет, це зменшення відтоку коштів назовні, це робочі місця". Итак всегда "приятно" читать всю вашу патриотичную фигню. Ну и нормальный вопрос. Ты так случайно не пробовал замерить чего у нас больше на экранах, американского кино или российского? А музыки импортной? Мы даже на открытие стадионов слюной с экранов брызгаем, что пригласили каких-то певичек оттуда. Откуда у нас такие Андреи-подстилки?
Андрій
4553 дн. тому
Щоб ти здохла лена бондаренко ...підстилка московська!!!
Читач
4554 дн. тому
"Еcли на протяжении месяца показывать по ящику задницу лошади - она станет телезвездой". Справа не в якості, не у високому мистецтві (якого там давно немає і який там ніхто не шукає).Справа в тому, що медійному мас-продукту притаманні ті ж принципи при продажу, що і звичайному: його мають виставляти на полиці супермаркетів, рекламувати тошо. І закон раніше вимагав виставляти товари місцевого виробника - із преференціями, бо це податки в бюджет, це зменшення відтоку коштів назовні, це робочі місця. Це також пошук "продукту" (творів, співаків, музикантів) які можна було б потім експортувати. Бондаренко спрацювала як достойний патріот - тільки сусідньої країни. Абсолютно безсовісно маніпулюючи словами про високу якість і мистецтво (напевно, це про російську попсу) - а справа насправді в грошах: тридцять срібників треба відпрацювати....
йцукен
4554 дн. тому
прикольно когда телек переживает бум собственного производства снижать квоты :)
Простотак
4554 дн. тому
+1. Почему вообще до нуля их не убрали. Любая музыка должна быть в равных условиях, если продукт качественный - он оправдает себя в любом случае, будь то отечественный, будь то зарубежный. А если туфта - то зачем ее за уши ставить в эфир.
Krok
4554 дн. тому
Ну неужели в Раде у кого-то наконец мозги заработали? Давно было пора отменить эти идиотские ограничения!
ноктюрн
4554 дн. тому
Рада просто официально утвердила тот расклад . который давно существует в радиоэфире.
А в Додатку
4554 дн. тому
До цього закону говориться про те, що віднині громадяни України мають право виконувати українські закони на 25%. А ще 75% - закони інших держав.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду