Посольство Німеччини відмовило у візах українським журналістам, які збиралися в прес-тур JTI

2 Листопада 2011
10401
2 Листопада 2011
15:02

Посольство Німеччини відмовило у візах українським журналістам, які збиралися в прес-тур JTI

10401
«Надана інформація про мету і умови перебування не була переконливою»
Посольство Німеччини відмовило у візах українським журналістам, які збиралися в прес-тур JTI

Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні відмовило у візах трьом українським журналістам ділових видань, які мали намір їхати в прес-тур тютюнової компанії Japan Tobacco International (JTI). Цю інформацію, оприлюднену в соціальній мережі Facebook, «Детектор медіа» підтвердила старший кореспондент газети «Коммерсантъ» Наталія Непряхіна, яка разом із колегами дістала відмову у візі.

 

За словами пані Непряхіної, до Німеччини збиралися їхати троє журналістів газет «Коммерсантъ», «Экономические известия» та «Инвестгазета». Усім їм відмовили, як і одному з організаторів поїздки - представникові компанії JTI в Україні, з формулюванням: «Надана інформація про мету і умови перебування не була переконливою», причому, до паспортів занесли штампи про відмову у візі.

 

Поїздка українських журналістів планувалася на 3-6 листопада до міста Трір на зустріч із представниками Європейського офісу з боротьби проти фінансових махінацій (OLAF) і презентацію нової програми Європейського Союзу щодо боротьби з контрабандою. Також журналісти планували відвідати лабораторію JTI з виявлення контрафактної тютюнової продукції, що розташована в Трірі. Метою поїздки в проханні про візу вони вказали: «Висвітлення нової програми ЄС щодо боротьби з контрабандою».

 

Учасники прес-туру подали документи до посольства 27 жовтня. І вчора, 1 листопада, їм повідомили про відмову. «З нашого боку подавався стандартний пакет документів, компанія-організатор підготувала запрошення плюс копії статуту. Мені сказали, що так потрібно за процедурою. Із цією компанією (JTI. - ТК) я їжджу не вперше, і проблем з оформленням віз жодного разу не було. Тим паче раніше, коли доводилося самій віддавати документи на розгляд, віза-офіцер у випадку нестачі якихось документів, не приймала весь пакет. Крім того, постає запитання (я його ставила прес-службі посольства, однак відповіді не отримала): чому, якщо в них виникли питання, вони не запитали додаткову інформацію», - зауважує Наталія Непряхіна.

 

За словами пані Непряхіної, вона раніше неодноразово бувала в Німеччині, а відмову дістала вперше. «Оскільки з боку посольства не було навіть спроби з'ясувати додаткову інформацію, я більш схильна вірити в суто політичний підтекст відмови. Незважаючи на те, що Єврокомісія стверджує, що ЄС не має намірів обмежувати в'їзд, ми бачимо геть протилежне, - наголошує журналіст. - Образливо не за те, що особисто нам відмовили і що особисто ми не зможемо взяти участь у конференцій, на якій також будуть журналісти з Росії й Казахстану, а за те, що намічається певна тенденція. І якщо вже така "демократична" країна відмовляє журналістам, то що вже говорити про простих українців».

 

Радник Посольства ФРН у справах преси Крістофер Фукс не може коментувати цей конкретний випадок відмови, однак наголошує: візова політика Німеччини щодо України не змінилася. «Останнім часом було багато повідомлень у ЗМІ про те, що ми змінюємо візову політику, але це не так: наша візова політика не змінилася! У нас бувають відмови - близько 6%. Цей випадок (із журналістами) є окремим, він ні з чим не пов'язаний. Ми кожне прохання про візу розглядаємо окремо і іноді приходимо до висновку не дати візу», - зауважив він.

 

Тим часом журналісти, які повинні завтра, 3 листопада, вилітати у відрядження, повторно подали документи на візи, але з новим запрошенням від німецького офісу JTI. Поки що відповіді не отримали, але в посольстві їм неофіційно порадили перенести поїздку на тиждень. Однак коли журналісти визначилися з новою датою - 10 листопада, в посольстві зауважили, що це зарано.

 

Випадок з візами для українських журналістів зацікавив народного депутата Ірину Геращенко, яка у мережі Facebook написала, що має намір передати інформацію колегам з Європарламенту, де в комітеті закордонних справ розглядають подібні факти.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10401
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Виза
4550 дн. тому
Отказали всей группе из-за одной Непряхиной, у которой пасспорт гражданки России...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду