Оприлюднено рейтинг відкритості сайтів держорганів

27 Жовтня 2011
8700
27 Жовтня 2011
12:33

Оприлюднено рейтинг відкритості сайтів держорганів

8700
Оприлюднено рейтинг відкритості сайтів держорганів

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) склав і оприлюднив рейтинг відкритості 56 сайтів центральних органів виконавчої влади. Рейтинг будується на результатах моніторингу, проведеного в лютому - серпні 2011 року.

 

Як зазначається у повідомленні організації, найвищий коефіцієнт інформаційної відкритості було присвоєно сайту Міністерства охорони здоров'я України www.moz.gov.ua: 80,81%, а найнижчий - сайту Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України www.dkusv.gov.ua: 4,3%.

 

Лише 16 сайтів мають рейтинг відкритості вище 50%. Два органи влади, з числа досліджених,  досі не мають власних офіційних веб-сайтів.

 

«Завданням моніторингу було визначити, чи можуть громадяни швидко та зручно отримати повну та якісну інформацію про діяльність органів влади, - сказала керівник проекту ІРРП, медіа-юрист Людмила Панкратова. - Методологія моніторингу передбачає оцінювання 224 параметрів на повноту, актуальність, навігаційну доступність».

 


 

 

 

Відповідають технічним вимогам на рівні вище 70%  44 досліджені сайти, що складає 80% від загального числа сайтів, що підлягали моніторингу.

 

 

Більшість сайтів не містять повної інформації про витрачання бюджетних коштів. Зокрема, 41 сайт (75% від загальної кількості) має коефіцієнт повноти інформації про витрачання бюджету  нижче 50%. На всіх сайтах відсутні відомості про систему обліку публічної інформації, обов'язковість оприлюднення якої передбачена п. 5 ч. 1 ст. 15 та ст. 18 Закону «Про доступ до публічної інформації».

 

 

За результатами моніторингу ІРРП готує рекомендації щодо покращення роботи веб-сайтів, які будуть направлені кожному з органів влади, сайти яких досліджувалися, та оприлюднені на сайті ІРРП.

 

Як повідомляє організацію, у 2012 році вона проведе аналогічний моніторинг з метою відстеження динаміки інформаційного наповнення веб-сайтів центральних органів виконавчої влади.

 

Параметри моніторингу розроблено згідно з вимогами, що визначаються законами «Про доступ до публічної інформації» і «Про інформацію»; Концепцією розвитку електронного урядування в Україні, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.12.2010 р. № 2250-р;   Порядком оприлюднення в мережі інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 04.01.2002 р. № 3.

 

Моніторинг проведено за сприяння Національного фонду підтримки демократії  (National Endowment for Democracy), США.

 

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП, www.irrp.org.ua) - неприбуткова громадська організація, заснована у серпні 2006 року, яка сприяє розбудові громадянського суспільства шляхом розвитку професійних, життєздатних та плюралістичних ЗМІ в Україні. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8700
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду