Ар’єв: Журналістські розслідування перестануть бути аргументом для звинувачення в злочині

25 Жовтня 2011
11677
25 Жовтня 2011
13:59

Ар’єв: Журналістські розслідування перестануть бути аргументом для звинувачення в злочині

11677
Ар’єв: Журналістські розслідування перестануть бути аргументом для звинувачення в злочині

Рішення Конституційного суду про те, що звинувачення в злочині не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконним способом, призведе до того, що журналістські розслідування просто «стрясатимуть повітря». Таку думку в ефірі 5-го каналу висловив народний депутат від фракції НУНС Володимир Ар'єв, повідомляє прес-служба «Народної самооборони».

 

«Я можу сказати одне, що журналістські розслідування в Україні фактично будуть тільки стрясати повітря, і матеріали, зібрані особистістю, неуповноваженою державою, будуть тільки папером або відео, як інформація для суспільства», - сказав він.

 

На його думку, фіксація громадянами України факту злочину не повинна бути перешкодою для того, щоб у суді встановити міру провини тієї людини, проти якого був зібраний цей фактаж.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 21 жовтня Конституційний суд роз'яснив, що обвинувачення у скоєннi злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих без дотримання Конституцiї або з порушенням законiв. А визнаватися допустимими i використовуватися як докази в кримiнальнiй справi можуть лише такi фактичнi данi, якi отриманi вiдповiдно до вимог кримiнально-процесуального законодавства. «Проведення оперативно-розшукової дiяльностi громадськими, приватними органiзацiями та особами, iншими органами або їх пiдроздiлами, окрiм визначених у ч.1 цiєї статтi (МВС, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Держприкордонслужба, Управління держохорони, податкова міліція, кримінально-виконавча служба, Міноборони. - ТК) заборонено», - наголошено в рiшеннi суду.

 

Нагадаємо, у серпні суд долучив до справи Юлії Тимошенко розслідування «Української правди» стосовно впливу Адміністрації президента на процес над Юлією Тимошенко.

 

Водночас у жовтні суд у справі Юрія Луценка відмовився викликати в якості свідка журналіста ТВі Костянтина Усова, який своїм розслідуванням довів тиск прокуратури на свідків у його справі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11677
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій Гузь
4564 дн. тому
Це ж добре, що у суддів Конституційного суду вистачає розуму не плутати слідство з журналістським розслідуванням. Особливо якщо врахувати якість тих журналістських розслідувань (а часто тільки схожу назву має), що друкуються за бабло. Я хочу бути журналістом, а не слідчим. Хто переплутав професії, ті завжди можуть змінити кваліфікацію.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду