Рівненське агентство журналістських розслідувань судиться з комунальною газетою через відмову у відповіді на запит

24 Жовтня 2011
16166
24 Жовтня 2011
16:36

Рівненське агентство журналістських розслідувань судиться з комунальною газетою через відмову у відповіді на запит

16166
Рівненське агентство журналістських розслідувань судиться з комунальною газетою через відмову у відповіді на запит

Редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань Володимир Торбіч подав позов на комунальну газету обласної ради «Вісті Рівненщини» за приховування інформації. Про це повідомляє рівнененський громадський інформаційний портал «Четверта влада».

 

Позовну заяву до редактора «Вістей Рівненщини» зареєстрували 20 жовтня у Рівненському окружному адміністративному суді. В адміністративному позові редактор агентства просить суд визнати протиправною відмову в наданні інформації та зобов'язати редакцію та головного редактора «Вістей Рівненщини» Василя Бурченю надати інформацію на запит.

 

Вивчаючи ефективність витрачання коштів платників податків на утримання комунальних ЗМІ, Рівненське агентство журналістських розслідувань звернулося із запитом до газети обласної ради «Вісті Рівненщини». У запиті воно просило надати інформацію про кошти, які виділялися Рівненською обласною радою для газети «Вісті Рівненщини» у 1992-2005 роках.

 

 


 

 

Однак редактор «Вістей Рівненщини» Василь Бурченя залишив запит без розгляду. Підставами для цього наведено два аргументи:

1) закон «Про доступ до публічної інформації» набув чинності в травні 2011 року, не має зворотної сили (не поширюється на правовідносини, які існували до набуття ним чинності), а інформація запитується «за двадцятилітній період до ухвалення вказаного закону»;

2) редакція не є суб'єктом владних повноважень чи розпорядником публічної інформації, не підпадає під визначення «розпорядник інформації», дане в статті 13 закону.

 

 


 

 

Медіаюрист Олександр Бурмагін, який допоміг Рівненському агентству журналістських розслідувань скласти позовну заяву, вважає цю відповідь такою, що суперечить вимогам чинного законодавства України.

 

«Запит на інформацію було надіслано до редакції після того, як закон набрав чинності. Відповідно, правовідносини між запитувачем та розпорядником щодо надання/ненадання інформації виникли після отримання розпорядником запиту, коли закон вже діяв і тут не може йти мова про якусь зворотну дію», - каже юрист. За його словами, будь-який розпорядник інформації у випадку отримання запиту після набуття чинності новими інформаційними законами, не має права відмовляти через те, що інформація була створена або отримана ним до набуття чинності законами. «За такої логіки будь-яка інформація створена або яка була отримана всіма розпорядниками до 9 травня 2011 року, стає закритою для суспільства, що є очевидним порушенням права на інформацію, статті 34 Конституції України та статті 10 Конвенції про права людини і основоположних свобод», - додає він.

 

Агентство також не погоджується із тим, що редакція не є розпорядником публічної інформації. По-перше, редакція «Вістей Рівненщини» отримує кошти з держбюджету, а також орендує комунальне майно на пільгових умовах - за понад 120 квадратних метрів у центрі Рівного сплачує 83 гривні 23 копійки (інформація з Рівненської облради - ред.). По-друге, розпорядником публічної інформації є не тільки суб'єкти владних повноважень.

 

Зокрема, відповідно до п.2 ч.1 ст.13 закону «Про доступ до публічної інформації» розпорядниками інформації є також юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів, - стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів.

 

Крім того, ч.2 ст.13 закону «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що до розпорядників інформації, зобов'язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, прирівнюються суб'єкти господарювання, які володіють інформацією, що становить суспільний інтерес.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду