Медіаюрист: «Україна» порушила права глядачів обманом про трансляцію «наживо» з «Олімпійського»

10 Жовтня 2011
16231
10 Жовтня 2011
15:48

Медіаюрист: «Україна» порушила права глядачів обманом про трансляцію «наживо» з «Олімпійського»

16231
Глядачам про введення в оману варто скаржитися до регулятора
Медіаюрист: «Україна» порушила права глядачів обманом про трансляцію «наживо» з «Олімпійського»

Телеканал «Україна» порушив права глядачів на отримання об'єктивної інформації, транслюючи церемонію відкриття спорткомплексу «Олімпійський» в запису з плашкою «наживо». Таку думку в коментарі «Детектор медіа» висловив юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай.

 

З одного боку, зауважив він, закон не регулює порядок використання позначки «наживо». «Єдиний випадок, де можна зустріти опосередковану згадку про це - виборчі закони, які звільняють телерадіоорганізацію (ТРО) від висловлювань політиків зроблених в прямому ефірі. Відтак, в інтересах самої ТРО позначити такий ефір», - зазначив юрист.

 

Він також нагадав, що стаття 5 закону «про телебачення і радіомовлення» говорить про право ТРО бути незалежною у визначенні змісту програм та передач. Утім, статті 6, 57, 59 говорять про певні рамки такого права.

 

«По-перше, закон не дозволяє використовувати телерадіоорганізації для поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб (ст.6), а по-друге, зобов'язує поширювати об'єктивну інформацію (ст.59). Викривлене і необ'єктивне висвітлення усіх фактів пов'язаних з реконструкцією "Олімпійського" не дають громадянину повної інформації про використання сплачених ним податків. Ба більше, приховування або перебільшення факту освистування президента викривлює сприйняття діяльності президента виборцями і формує думку щодо "повного одобрямсу" або повного несприйняття», - вважає Ігор Розкладай.

 

«Слід, також, зауважити, що редакційний статут телеканалу (який, до речі має бути оприлюднений) має містити основні вимоги до забезпечення точності, об'єктивності, неупередженості та збалансованості інформації, що розповсюджується телерадіоорганізацією. Утім, як показує практика, журналісти не завжди знають не лише основні положення редстатутів, але і навіть факт їх існування», - додав він.

 

Той факт, що з трансляції, анонсованої як прямоефірної, вирізали епізод з освистуванням президента Віктора Януковича публікою на «Олімпійському», пан Розкладай розцінює як самоцензуру. «Довести факт цензури без інформації з боку "викривачів" майже неможливо. Утім, цілком можливий факт самоцензури, коли журналісти на догоду своєму власнику або політичній силі, якій симпатизують вилучають інформацію про факти, що мали місце, але виставляють таких осіб в неприємному світлі», - сказав він.

 

Глядачам, за словами юриста, варто скаржитися регулятору - Національній раді з питань телебачення і радіомовлення - про введення в оману і, таким чином, недотримання законодавства про телерадіомовлення. «За умови самодіяльності з боку окремих редакторів чи журналістів мала б бути зібрана редакційна рада телеканалу і щодо винних осіб застосовані санкції дисциплінарного характеру», - додав він.

 

Нагадаємо, що 8 жовтня канал «Україна» транслював відкриття спорткомплексу «Олімпійський» з плашкою «наживо». Але прямої трансляції насправді не відбувалося: церемонія розпочалася рівно о 20:00, на «Україні» - о 20:20. Журналісти-очевидці припускають, що пряму трансляцію скасували через те, що на стадіоні освистали президента України Віктора Януковича. Телеглядачі ж цього моменту не побачили. Трансляцію заходу забезпечила продакшн-компанія ISTIL Studios.

 

Зазначимо, що мовники нерідко вдаються до практики трансляцій подій, які анонсуються як «прямий ефір», з кількахвилинною затримкою (але не 20-хвилинною). Однак при цьому епізоди не вирізаються.

 

«Детектор медіа» досі очікує на коментар телеканалу «Україна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16231
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ZeHer
4551 дн. тому
"Нормальная программа"Гроші"? Только что вы на вот это скажете? http://censor.net.ua/forum/591325/yak_blagorodniyi_jurnalst_programi_grosh_deyineka_vdroblya_banditsk_babki#comment_33386271 или вот это. Прсто так и скажите, что рейтингов вам надо! http://reyestr.court.gov.ua/Review/17462483
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду